Μέσα

Ένας εξάωρος εικαστικός διαλογισμός από τον Δημήτρη Παπαϊωάννου στο Μέγαρο. Ελάτε ΜΕΣΑ καθημερινά από τις 6 μμ ως τα μεσάνυχτα.
Καθίστε, ξαπλώστε, πιείτε, χαλαρώστε, ονειρευτείτε ή κοιμηθείτε ακόμα, μέσα στην φιλόξενη ατμόσφαιρα της βίντεο εγκατάστασης ΜΕΣΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2023. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

Το ΜΕΣΑ σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε όπως ατενίζετε ένα τοπίο. Αντιμετωπίζει το θέατρο ως εκθεσιακό χώρο και το έργο ως έκθεμα. Οι επισκέπτες είναι ελεύθεροι να παρακολουθήσουν όση ώρα θέλουν, να καθίσουν όπου θέλουν, να φύγουν και να ξαναγυρίσουν όσες φορές θέλουν. Το ΜΕΣΑ είναι μια θεατρική εγκατάσταση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την άνοιξη του 2011. Μέσα σε ένα δωμάτιο που στήθηκε στη σκηνή, τριάντα ερμηνευτές επαναλάμβαναν ομοιόμορφα απλές σειρές κινήσεων, παρουσιάζοντας την καθημερινή μας επιστροφή στο σπίτι, μέσα από αμέτρητους συνδυασμούς και επιστρώσεις.
Η σκηνική δράση ξεκινούσε πριν το θέατρο ανοίξει και συνεχιζόταν αφού είχε αναχωρήσει και ο τελευταίος επισκέπτης. Το θέατρο ήταν ανοιχτό για το κοινό για έξι ώρες κάθε μέρα.

Από το 2012 και μετά, το ΜΕΣΑ ως video installation έχει παρουσιαστεί στα:
Ινστιτούτο Γκαίτε (Αθήνα) Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας (Καλαμάτα), Montpellier Danse (Μονπελλιέ), Ravello Festival (Ραβέλλο), Holland Festival (Άμστερνταμ), CULTURESCAPES (Βασιλεία), Φεστιβάλ Territoria (Μόσχα), Torino Danza (Τορίνο), HELLERAU – European Centre for the Arts (Δρέσδη), Usine C (Μόντρεαλ), TIFA – Taiwan International Festival of Arts (Ταϊπέι) και Lucca Visioni Festival (Λούκκα).

Παράλληλα με το ΜΕΣΑ παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό το BACKSIDE, που γύρισε και μόνταρε ο Δημήτρης Παπαϊωάννου στα παρασκήνια της μαραθώνιας εξάωρης παράστασης. Ένα document των μυστικών μηχανισμών του ΜΕΣΑ και της ακαταμάχητης γοητείας των πρωταγωνιστών της.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σύλληψη, σκηνοθεσία: Δημήτρης Παπαϊωάννου
Μουσική: Κωνσταντίνος Βήτα
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος

Μέχρι 30 Ιανουαρίου 2023

18:00 – 23:59 (ελεύθερη είσοδος / έξοδος)

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Αίθουσα Banquet

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη 115 21 Αθήνα