Από το Γιώργο Πιντέρη, ψυχολόγο, διδάκτορα Συμβουλευτικής Ψυχολογίας
www.pinteris.gr

 Κοιτάτε πίσω σας
 Βαδίζοντας μπροστά
Καλύτερα να είχατε
Τα μάτια σας κλειστά 

Αυτοί οι στίχοι είναι από ένα τραγούδι που είχα γράψει το 1974.

Πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκαν τα καινούργια εκπαιδευτικά μέτρα και ο νέος τρόπος εισαγωγικών εξετάσεων στις ανώτατες σχολές (η κυβέρνηση είχε αναγγείλει, ότι επρόκειτο να καταργηθούν)!

Επανήλθαν οι δέσμες! Ομολογώ πως ένιωσα λίγο νοσταλγία όταν θυμήθηκα έναν νεαρό επισκέπτη που είχα τότε, τον Γιώργο, ο οποίος την τέταρτη δέσμη την αποκαλούσε «η δέσμη του λαού». Κοιτάζω την καρτέλα του Γιώργου. Ήταν τότε 1998. Μετά από 20 χρόνια επανερχόμαστε και πάλι στα ίδια. Μα αν τους αρέσουν τα «παλιά» γιατί κατήργησαν τα λατινικά; Και αυτοί που θα σπουδάσουν ιατρική πώς θα τα βγάλουν πέρα με τους ιατρικούς όρους όταν, οι περισσότεροι από αυτούς, είναι στα λατινικά και τ’ αρχαία ελληνικά;

Με αφορμή αυτές τις εξελίξεις, κάθισα να σκεφτώ αν ήμουν υπουργός παιδείας ποια είναι μερικά μαθήματα που θα ήθελα να διδάσκονται τα παιδιά στις τάξεις του λυκείου. Δεν θα προσπαθήσω να βάλω τα μαθήματα αυτά σε κάποια σειρά προτεραιότητας. Απλά θα ήθελα να συμπεριλαμβάνονται στην ύλη.

Θα ξεκινήσω με την επικοινωνία. Είναι ο καλύτερος τρόπος να διδάξεις τα παιδιά ευγένεια και όχι υποχωρητικότητα και υποταγή. Στο μάθημα της γυμναστικής θα έδινα την εναλλακτική για μαθήματα αυτοάμυνας. Θα ήθελα να υπάρχει κι ένα μάθημα για πρώτες βοήθειες. Καλό θα ήταν να υπάρχει κι ένα μάθημα για την διαχείριση των χρημάτων, δηλαδή το μάθημα οικιακής οικονομίας να μην περιορίζεται μόνο στο ράψιμο και το κέντημα. Πολύ σημαντική θεωρώ επίσης την διατροφή. Όσο πιο ευαισθητοποιημένα είναι τα παιδιά πάνω στον τομέα αυτόν, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να δημιουργούνται φαινόμενα παχυσαρκίας κάτι που είναι πολύ σύγχρονο σε αυτές τις ηλικίες στη χώρα μας. Θα ήθελα να υπάρχει επίσης και ένα μάθημα για το γάμο. Εδώ χρησιμοποιώ την λέξη «γάμο» με την γενική έννοια. Στην ουσία είναι ένα μάθημα πάνω στη δημιουργία συντροφικών σχέσεων και σχέσεων συμβίωσης. Τέλος, θα μου άρεσε να έχουν οι μαθητές τη δυνατότητα να μάθουν και κάποιο μουσικό όργανο ώστε να καλλιεργήσουν και το συναισθηματικό κομμάτι του εγκεφάλου. Οποιοδήποτε όργανο, ακόμα και τουμπερλέκι.

Αυτά είναι μαθήματα που πιστεύω πως, αν τα είχα διδαχθεί με σωστό τρόπο στο λύκειο, ίσως η μετέπειτα ζωή μου να ήταν πιο εύκολη. Πριν κλείσω αυτό το άρθρο μου κάνει εντύπωση που δεν έχω συμπεριλάβει κάποιο μάθημα γύρω από την αυτογνωσία. Όμως, πιστεύω πως αρκετά από τα μαθήματα που ανέφερα πιο πάνω οδηγούν σε αυτογνωσία. Συνεπώς δεν υπάρχει λόγος η αυτογνωσία να γίνεται αυτοσκοπός.