Η αναζήτηση του ανθρώπου για το υπέρτατο νόημα

Συγγραφέας: Viktor Ε. Frankl
Μετάφραση: Αυγουστίνος Τσιριμώκος

Η οξυδερκής ανάλυση του Frankl σχετικά με τα κίνητρα της αναζήτησης του ανθρώπου για το υπέρτατο νόημα είναι ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα. Μία έξοχη ψυχολογική διερεύνηση της θρησκευτικής αναζήτησης και του ενίοτε ασυνείδητου πόθου του ανθρώπου για αποκάλυψη ή επιφοίτηση. Είναι ένα βιβλίο γεμάτο με πρωτοποριακές ιδέες, που αναζητά απαντήσεις σχετικά με τη ζωή, τα βάσανα, την πίστη και τον θάνατο.

Στην αναζήτηση του τελικού νοήματος του ανθρώπου, ο Frankl διερευνά την ενίοτε ασυνείδητη επιθυμία μας για έμπνευση ή αποκάλυψη. Εξηγεί πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε νόημα για τους εαυτούς μας και, τελικά, αποκαλύπτει πώς η ζωή μπορεί να μας προσφέρει περισσότερα από ό, τι θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε.

***

«Ιδιοφυές! Σε αυτό το βιβλίο έχουμε το προνόμιο να μοιραζόμαστε τον πλούτο της εμπειρίας του Φρανκλ και το βάθος της σοφίας του.»

― Elisabeth Kubler-Ross, M.D.

«Μία από τις μεγάλες ψυχές του καιρού μας. Μοιράζεται μαζί μας το απόσταγμα από τη σοφία μιας ολόκληρης ζωής προσωπικών και επαγγελματικών βιωμάτων. Σε αυτό το αληθινά σπουδαίο βιβλίο.»

― Ραββίνος Harold Kushner

«Με αυτό το βιβλίο του ο Βίκτωρ Φράνκλ δίνει σε εκατομμύρια ανθρώπους ένα μήνυμα ελπίδας και ένα πνευματικό και ψυχολογικό οδηγό.»

― Dr Christoph Schonborn, Ἀρχιεπίσκοπος Βιέννης

___________________________________________________________

Ο Βίκτωρ Ε. Φράνκλ, M.D., Ph.D. (26 Μαρτίου 1905 – 2 Σεπτεμβρίου 1997) υπήρξε καθηγητής νευρολογίας και ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιέννης και καθηγητής Λογοθεραπείας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Πολιτειών, στο Σαν Ντιέγκο. Θεωρείται ως ο ιδρυτής της ονομαζόμενης πλέον Τρίτης Σχολής Ψυχοθεραπείας της Βιέννης (μετά τις σχολές της ψυχανάλυσης του Φρόυντ και της ατομικής ψυχολογίας του Άντλερ)—της σχολής της λογοθεραπείας.

Ο δρ Φρανκλ υπήρξε επισκέπτης καθηγητής στα πανεπιστήμια του Χάρβαρντ, το Southern Methodist και το Duquesne, όπως και στο πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ. Επιπλέον 28 πανεπιστήμια ανά τον κόσμο τον ανακήρυξαν επίτιμο διδάκτορα. Ως επισκέπτης ομιλητής έδωσε διαλέξεις σε πάνω από 200 πανεπιστήμια στην Αμερική και ακόμη σε πανεπιστήμια της Αυστραλίας, της Ασίας και της Αφρικής. Διατέλεσε πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας της Αυστρίας, ενώ η Αμερικανική Εταιρεία  Ψυχιατρικής του απένειμε το βραβείο Όσκαρ Πφίστερ. Σύμφωνα με το American Journal of Psychiatry, το έργο του αποτελεί «ίσως το σημαντικότερο από την εποχή του Φρόυντ και του Άντλερ».

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έζησε τρία χρόνια στο Άουσβιτς, το Νταχάου και άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ινστιτούτα Λογοθεραπείας που φέρουν το όνομά του υπάρχουν στην Αργεντινή, την Αυστραλία, την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βραζιλία, τη Γερμανία, την Ελβετία, το Ισραήλ, την Ιταλία, τον Καναδά, τη Νότια Αφρική, το Περού, το Πόρτο Ρίκο, τη Σουηδία και, φυσικά, τις ΗΠΑ, ενώ περιοδικά με αποκλειστική θεματολογία πάνω στη λογοθεραπεία δημοσιεύονται στην Αργεντινή, την Αυστρία, τη Βραζιλία, τη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Εκδόσεις: Αρμός
Αριθμός σελίδων: 240
Έτος έκδοσης: 2018
Τιμή: €12,00