Η έκθεση «Αναστολή των Λιτανειών» στο Viz Laboratory for Visual Culture με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση

Τον Αύγουστο του 2020, μετά από μια ομιχλώδη περίοδο, η Ελληνική Κυβέρνηση ανακοίνωσε την αναστολή των λιτανειών και των εποχιακών εορτασμών. Η παγκόσμια πανδημία επέβαλε το κλείσιμο όλων εκείνων των, παραδοσιακών και μοντέρνων, σφαιρών που στηρίζουν τις πνευματικές οικονομίες μεγάλων πληθυσμών. Η συνεχιζόμενη συρρίκνωση των συλλογικών σφαιρών πολιτιστικής άσκησης, της νυχτερινής διασκέδασης, της θρησκείας και δημοφιλών τομέων της πολιτιστικής βιομηχανίας (αθλητισμός, τουρισμός), υποβοήθησε ένα κύμα νέων, πεζών και ιδιωτικών πρακτικών, εσωτεριστικής απόδρασης, διαλογισμού, θεραπείας και λύτρωσης. Πρόσφατη έρευνα υποστηρίζει ότι η ψηφιακή διάχυση της θρησκείας και της πνευματικότητας έφτασε σε νέα υψηλά επίπεδα κατά την διάρκεια της πανδημίας του covid-19. Η προσωρινή υποχώρηση της παραδοσιακής αυθεντίας, σε συνδυασμό με την ταχεία ψηφιοποίηση του χρόνου και του χώρου και τη μεταμόρφωση των αισθητηριακών και σωματικών εμπειριών, πριμοδοτεί τα πιο εναλλακτικά και συγκρητικά ρεύματα της σύγχρονης πνευματικότητας. Η έκθεση αυτή προσφέρει ορατότητα στα προαισθήματα, τα άγχη και τις μυστικές επιθυμίες που στοιχειώνουν τον, παρακολουθούμενο κι όμως εγκαταλειμμένο, εαυτό-σε-καραντίνα.

THE PINK TOWER ΤΗΣ SHANA MOULTON

Στο The Pink Tower της Shana Moulton, η οικιακή ζωή μετατρέπεται σε ιερό γρίφο. Στο προφητικό αυτό έργο, γυρισμένο λίγους μήνες πριν το lockdown, η απομόνωση αποκτά τη μορφή ενός φαύλου κύκλου αυτό-θεραπείας, επικείμενης αποτυχίας και διαμελισμού. Στη δουλειά της Moulton, το «σπίτι» είναι ένα θυσιαστικός πύργος. Ο μεταψηφιακός της καμβάς επεξεργάζεται τεχνικές του πρώιμου ψευδαισθησιακού σινεμά, φτιάχνοντας ένα imaginarium που φροντίζει να αποκτήσουν ύλη οι ανομολόγητες αγωνίες.

READY TO FLY ΑΠΟ ΤΟΥΣ NEOZOON

Εμβαθύνοντας στην οπτική σφαίρα των online ευαγγελικών ρευμάτων, η βερολινέζικη κολεκτίβα των NEOZOON παράγει το READY TO FLY, ένα ανησυχητικό mash-up σύγχρονων ονείρων «Αναρπαγής των Πιστών» (Rapture dreams), δηλαδή μια συμπύκνωση από αφηγήσεις εμπειριών από άτομα που έχουν συνταρακτικά όνειρα της «ημέρας της κρίσης» και της ανόδου στους ουρανούς. Υπερθέτοντας αλληλουχίες από υπαρκτό περιεχόμενο, οι NEOZOON ταξινομούν τα υλικά της αποκαλυπτικής φαντασίας, της μετά-γήινης ελπίδας και της ριζικής φυγής που πλημυρίζουν το ψηφιακό μας βασίλειο. Το έργο τους αποτελεί ανάθεση του ViZ Laboratory for Visual Culture.

GOOGLE YRSELF CLEAN ΤΗΣ YVETTE GRANATA

Με το Google Yrself Clean, που επίσης αποτελεί ανάθεση του ViZ Laboratory for Visual Culture, η Yvette Granata αναπτύσσει ένα οπτικό δοκίμιο πάνω στην απαλότητα των θανατηφόρων πραγμάτων, όπως αυτή που χαρακτηρίζει τα πρωτεϊνικά κελύφη των ιών. Δίνοντας προσοχή στον υλικό πολιτισμό πίσω από τούτη τη μάχη βιολογικών οντοτήτων, η Granata αποκαλύπτει το εύθραυστο, αφρώδες όριο των ιών, των σαπουνιών που τους σκοτώνουν, και της ίδιας της ψηφιακής ζωής. Σε αυτό το επίπεδο, τα πάντα επιπλέουν. Όπως προτείνει η καλλιτέχνιδα, «δεν πρόκειται για πόλεμο∙ είναι ένα ψίθυρος που εμφυσά θάνατο. Ο κοινωνικός κόσμος υποχωρεί μπροστά σε έναν απαλό, ευέλικτο, μικροσκοπικό εχθρό».

Επιμέλεια έκθεσης: Κωστής Σταφυλάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ViZ Laboratory for Visual Culture

Έναρξη: 16 Σεπτεμβρίου 2020, 19:30

Διάρκεια: 16 Σεπτεμβρίου με 9 Οκτωβρίου 2020

Ώρες επίσκεψης: Τρίτη με Παρασκευή, 18:00 – 21:00

Η έκθεση αποτελεί τμήμα του προγράμματος Public Hazards, μιας πρωτοβουλίας του ViZ Laboratory for Visual Culture. Το πρόγραμμα ερευνά τους πρόσφατους μετασχηματισμούς της ιδέας του «δημόσιου» στη μετά-τα-κοινωνικά δίκτυα εποχή της γενικευμένης επιφυλακής, των υγειονομικών πολιτικών και το φόβου μετάδοσης.

Για την προσέλευση είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και απαραίτητη η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων. Ο χώρος ακολουθεί πλήρως τις διατάξεις ασφαλούς λειτουργίας, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

Το ViZ – Laboratory for Visual Culture (Εργαστήριο για τον Οπτικό Πολιτισμό) αποτελεί μια πρωτοβουλία των Εργαστηρίων 11 & 12 της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και υποστηρίζεται από το ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ και την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του δήμου Αθηναίων.