Από την Γεωργία Πολάκη, Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας και Ενεργειακή θεραπεύτρια

Ενεργειακές αποκαλούνται οι θεραπείες που απευθύνονται στο ενεργειακό σώμα, δηλαδή στο ενεργειακό πεδίο που βρίσκεται γύρω από το φυσικό μας σώμα αλλά και μέσα σ’ αυτό. Ο αγωγός – συνοδοιπόρος – θεραπευτής προσφέρει θεραπευτική και «καθαρή» ενέργεια η οποία βρίσκεται στο σύμπαν και είναι αυτή που διατηρεί τη Ζωή– η οποία καθαρίζει, ξεμπλοκάρει και επαναφέρει σε ισορροπία και αρμονία την ενέργεια που ρέει μέσα στο σώμα του ανθρώπου που τη δέχεται, έτσι ώστε αυτό να είναι σε αρμονία – ισορροπία και υγεία.

Το Ρέικι είναι μια ιαπωνική θεραπευτική τέχνη που εφαρμόζει το απλό και φυσικό άγγιγμα των χεριών πάνω στο σώμα για τη μετάδοση ζωτικής ενέργειας, που βρίσκεται άφθονη στο σύμπαν και στη φύση, και η οποία προσφέρει ζωή (ζωτικότητα). Η θεραπεία μέσω του αγγίγματος και μέσω της μετάδοσης μιας λεπτοφυούς – μη-ορατής αλλά συχνά αισθητής και σε κάποιους ορατής  ζωογόνου ενέργειας – υπήρχε σε όλους τους πολιτισμούς και σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Στην πραγματικότητα, το άγγιγμα για την ανακούφιση του πόνου αποτελεί έμφυτο ένστικτο στους περισσότερους οργανισμούς γι αυτό εξάλλου και όταν πονάμε κάπου η πρώτη μας κίνηση είναι να ακουμπήσουμε το χέρι μας πάνω στο σημείο που πονάει. Σε καθαρά φυσικό επίπεδο και από ιατρική σκοπιά έχει αποδειχθεί ότι το άγγιγμα εκκρίνει στον οργανισμό την ορμόνη  ωκυτοκίνη που επιφέρει μείωση του άγχους, καλύτερη διάθεση και μνήμη ενώ έχει θεραπευτικό ρόλο στην κατάθλιψη και σε κρίσεις πανικού αλλά ακόμα και  σε σοβαρότερες ψυχικές καταστάσεις σύμφωνα με τελευταίες έρευνες. Έχει αποδειχθεί επίσης ότι μειώνει το σωματικό πόνο που προέρχεται από πονοκεφάλους, ευερέθιστο έντερο, κήλες μεσοσπονδύλιου δίσκου κτλ. (Pub Med US).

Η ενέργεια που διοχετεύεται μέσω των χεριών του αγωγού Ρέικι στο δέκτη, είναι πάντα ωφέλιμη και λειτουργεί ευεργετικά.

Το Ρέικι έχει τη δική του «ευφυΐα», βρίσκει τα προβληματικά σημεία και πηγαίνει εκεί που χρειάζεται, προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε ανθρώπου και κάθε σώματος.

Ήδη με την πρώτη συνεδρία δημιουργούνται αισθήματα σωματικής χαλάρωσης, ηρεμίας και γαλήνης, θετικά συναισθήματα για τον εαυτό μας, τους άλλους και τον κόσμο. Το πρόσωπο γίνεται πιο φωτεινό, τα μάτια πιο λαμπερά, η ένταση αποχωρεί από το σώμα και μια βαθιά ηρεμία τυλίγει τον άνθρωπο που έχει δεχτεί την ενέργεια Ρέικι. Το Ρέικι «δουλεύει» στο σώμα για πολλές ώρες μετά τη θεραπεία γι αυτό είναι καλό να πίνουμε άφθονο νερό έτσι ώστε να αποβληθούν οι τοξίνες από τον οργανισμό. Για να μιλήσουμε ωστόσο για θεραπεία ενός συγκεκριμένου θέματος σαφώς χρειάζεται χρόνος και  συστηματική «αγωγή» όπως σε κάθε εναλλακτική θεραπεία που ακολουθεί τους νόμους της φύσης και δεν παρεμβαίνει με χημικά στο σώμα.

Το Ρέικι είναι ενεργειακή μέθοδος που λειτουργεί συμπληρωματικά με τη συνετή και κατάλληλη χρήση της κλασικής ιατρικής περίθαλψης και ψυχοθεραπευτικής βοήθειας. Όσοι ασκούν το Ρέικι υπεύθυνα δεν κάνουν διαγνώσεις και δεν προτείνουν φάρμακα. Όσοι ασκούν το Ρέικι υπεύθυνα δεν αρέσκονται σε εντυπωσιασμούς και δε λένε «τι βλέπουν» κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή καθώς οποιαδήποτε εικόνα ή «διάγνωση» δε γνωρίζουμε πώς μπορεί να επηρεάσει έναν άνθρωπο ειδικά αν δεν έχουμε μακροπρόθεσμη θεραπευτική σχέση μαζί του.

Σήμερα, το Ρέικι εφαρμόζεται με επιτυχία σε όλο τον κόσμο, έχει μπει ως μέθοδος σε νοσοκομεία του εξωτερικού (Πορτογαλία, Φιλανδία, ΗΠΑ) και αποτελεί πεδίο έρευνας για  πολλούς επιστήμονες οι οποίοι ερευνούν τα θεραπευτικά του οφέλη ως συμπληρωματικής τεχνικής για τη διαχείριση του πόνου, την ηρεμία, τη χαλάρωση ακόμα και σε περιπτώσεις ασθενειών όπως ο καρκίνος. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι από τον τομέα της Υγείας γνωρίζουν το Ρέικι και το εντάσσουν στη θεραπευτική τους ιδιότητα και δράση ανά τον κόσμο.

Πέρα από την καθαρά επιστημονική προσέγγιση του Ρέικι υπάρχει και η Συμπαντική – Μεταφυσική – Θεϊκή προσέγγιση και ερμηνεία που ωστόσο δεν θα αναλύσω εδώ μια και είναι θέμα προσωπικής θεώρησης κάθε ανθρώπου η οποία διαμορφώνεται μέσα από τις εμπειρίες του. Το σίγουρο είναι ότι το Ρέικι δεν έχει να κάνει ούτε με θρησκείες, ούτε με εθνικότητες, ούτε με μαγεία όπως κάποιες φορές διαδίδεται λόγω άγνοιας, εσκεμμένης παραπληροφόρησης ή επιπολαιότητας ορισμένων ‘θεραπευτών’. Τίποτα εξάλλου που βοηθά τον άνθρωπο να είναι σε επαφή με το σώμα του και τα συναισθήματά του – και κατ’ επέκταση και με τους άλλους ανθρώπους – δεν μπορεί να είναι αντίθετο στο Θείο και στη Φύση.

Πέρα από τη σωματική επίδραση το Ρέικι ανοίγει και τις πύλες του εσωτερικού κόσμου του ανθρώπου (υποσυνείδητο) – όσες είναι ο ίδιος ο άνθρωπος έτοιμος να ανοίξει ανάλογα με το τι είναι έτοιμος να δει – οπότε συμβάλλει αποτελεσματικά στην Αυτογνωσία μέσα από συνειδητοποιήσεις και εικόνες που ανασύρει και φέρνει στο συνειδητό επίπεδο του ανθρώπου που το δέχεται.

Ο καλύτερος τρόπος να έχουμε άποψη για κάτι είναι να βιώσουμε οι ίδιοι πώς επιδρά στο σώμα μας, στη σωματική και ψυχική μας υγεία , στη σύνδεσή μας με τα συναισθήματά μας και με τους άλλους ανθρώπους, επιλέγοντας έναν άνθρωπο που νιώθουμε ότι μπορούμε να εμπιστευτούμε με βάση το δικό μας και μόνο ένστικτο.

Καλό ταξίδι λοιπόν σε όσους αρέσει να ταξιδεύουν με προορισμό την Αυτογνωσία, τη Σύνδεση με τον Εαυτό και τους Άλλους και την Εσωτερική Γαλήνη.

Βιβλιογραφία

Χέρια όλο Φως, Brennan Barbara-An, εκδόσεις Αναγνώστης, 2018.

Pubmed: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed (Επιστημονικό Περιοδικό ΗΠΑ).