ΔΩΡΕΑΝ δραστηριότητες για τις ημέρες που μένουμε σπίτι

Χρόνος ανάγνωσης 7 ΄

Στα Ψυχο-γραφήματα συγκεντρώσαμε δωρεάν δραστηριότητες που μπορεί να κάνει κανείς όσο παραμένει στο σπίτι!

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

ΔΩΡΕΑΝ ασκήσεις χαλάρωσης

Από το Πρόγραμμα Διαχείρισης Άγχους FIGHTSTRESS©  και το Ινστιτούτο Ψυχικής Έκφρασης

Δείτε τις ασκήσεις εδώ

 

Ημερίδα “Εκφραστικές Τέχνες, Αφήγηση και Κοινωνικός Εαυτός”
Το Ινστιτούτο Ψυχικής Έκφρασης σε συνεργασία με το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εφαρμοσμένη – Κλινική Κοινωνιολογία και Τέχνη» (Παν/μιο Αιγαίου & Παν/μιο Δυτικής Μακεδονίας) διοργάνωσαν δωρεάν ημερίδα με τίτλο «Εκφραστικές Τέχνες, Αφήγηση και Κοινωνικός Εαυτός». Σκοπός της ημερίδας ήταν η ανάδειξη της εφαρμογής των εκφραστικών τεχνών και της αφήγησης στην κλινική και ψυχοθεραπευτική πράξη και η δημιουργία μιας γέφυρας μεταξύ τους.

Παρακολουθήστε την ημερίδα εδώ.

 

Η Επιστήμη της Ευτυχίας (The Science of Well-Being)

Ένα από τα πιο δημοφιλές μαθήματα του Πανεπιστημίου Yale από τη Laurie Santos, καθηγήτρια Ψυχολογίας , Επικεφαλής του Silliman Residential College του Πανεπιστημίου Yale, Διευθύντρια του Comparative Cognition Laboratory και του Canine Cognition Center στο Yale.

Η Santos, μετά την επιτυχία του μαθήματος με εκατοντάδες φοιτητές να το παρακολουθούν, σχεδίασε την online εκδοχή του που μπορείτε να παρακολουθήσετε δωρεάν εδώ

 

Μαθήματα ζωής

Παρακολουθήστε ενδιαφέροντα βίντεο ψυχολογικών θεμάτων εδώ.

 

One Breath Together

Δωρεάν Live Online Πρακτική Διαλογισμού Mindfulness

#Μένουμε_Σπίτι, συνδεόμαστε online και κάνουμε σύντομες καθοδηγούμενες ασκήσεις περίπου 15 λεπτών. Στο τέλος θα απαντάμε σε μερικές ερωτήσεις που μπορείτε να στέλνετε γραπτώς. Ακόμα και από μακρυά, συνδεόμαστε και αναπνέουμε μαζί!

Δείτε περισσότερα εδώ

 

ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Ανοιχτά μαθήματα
Μαθήματα που διδάσκονται στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, ελεύθερα προσβάσιμα και δωρεάν στο διαδίκτυο για όλους.

Δείτε τα μαθήματα Ψυχολογίας εδώ


Δωρεάν μαθήματα ψυχολογίας
Από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου

Δείτε τα μαθήματα εδώ

 

ΒΙΒΛΙΑ – ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Ποιητικές συνομιλίες  

Δωρεάν τηλεφωνικές τελετουργίες από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Δείτε περισσότερα εδώ

Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Οι Παραβάσεις, το Θεατρικό Αναλόγιο του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, παρουσιάζουν μια διαδικτυακή αναδρομή στις πιο ριζοσπαστικές φωνές της λογοτεχνίας με επίκεντρο τη γυναίκα, μέσα από live δραματοποιημένες αναγνώσεις στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ.

Δείτε εδώ

Ανοιχτή Βιβλιοθήκη

Δωρεάν ελληνικά ψηφιακά βιβλία

Δείτε όλους τους τίτλους εδώ

Επτά εκδοτικοί οίκοι προσφέρουν ελεύθερα ebooks και audiobooks στην Ανοιχτή Βιβλιοθήκη

Δείτε τους τίτλους εδώ

Δωρεάν ebooks Ψυχολογίας

Μια συλλογή ebooks σχετικά με την επιστήμη της Ψυχολογίας.

Κατεβάστε ή διαβάστε διαδικτυακά τα βιβλία εδώ

Βιβλιοπωλείο Madamaδι

Καλώντας το βιβλιοπωλείο στη Μυτιλήνη, ακούτε ηχογραφημένο το παραμύθι «Οι 3 Συμβουλές» με τη φωνή της Αθηνάς Σουλογάνη.

Η ανάρτηση στη σελίδα του βιβλιοπωλείου στο Facebook αναφέρει:

Το παραμύθι, προέρχεται από την Ιταλία και στα αγγλικά είναι γνωστό ως «The Three Admonitions» όπου admonition σημαίνει νουθεσία, προειδοποίηση ή παραίνεση. Υπάρχουν ισχυρισμοί και για μερικές Ιρλανδικές ρίζες αλλά προς το παρόν, αυτό έχουμε σκοπό να το αφήσουμε αναπάντητο.

Το παραμύθι θα είναι διαθέσιμο όλες τις ώρες, μέρα και νύχτα από σήμερα και στο εξής, όταν καλείτε στο τηλέφωνο του βιβλιοπωλείου 2253061005. Μια μικρή συντροφιά για όλους εμάς που είμαστε πια στο σπίτι και έχουμε ανάγκη μια μικρή ιστορία για παρέα.

Ακολουθείται το Madamaδι στο Facebook ή στην επίσημη ιστοσελίδα εδώ

Project Gutenberg

Κατεβάστε στον υπολογιστή σας ή διαβάστε online, δωρεάν, 42000 ebooks

Δείτε τους τίτλους εδώ

New York Public Library

Μέσω εγγραφής και κατεβάζοντας το app SimpyE έχετε πρόσβαση σε 300,000 τίτλους

Δείτε περισσότερα εδώ

Scribd

Μέσα από μια μεγάλη συλλογή βιβλίων, audiobooks, περιοδικών και άλλων, η πλατφόρμα προσφέρει δωρεάν πρόσβαση για 30 ημέρες.

Δείτε τη συλλογή εδώ

Πρόσβαση σε 1,4 εκατομμύρια  βιβλία

Η ΜΚΟ The Internet Archive  προσφέρει δωρεάν πρόσβαση στα 1,4 εκ. βιβλία της.

Παράλληλα, ανακαλώντας όλες τις λίστες αναμονής, η πλατφόρμα  δημιούργησε τη National Emergency Library που θα έχει ισχύ μέχρι 30 Ιουνίου ή μέχρι τη λήξη των μέτρων λόγω κορονοϊού στις ΗΠΑ, δίνοντας έτσι πρόσβαση σε όποιον επιθυμεί να περιηγηθεί στο τεράστιο αρχείο.

Δείτε όλους τους τίτλους εδώ

Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος

Επιλέξτε μέσα από 2500 βιβλία στο Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης και διαβάστε ηλεκτρονικά από το σπίτι σας.

Δείτε τα βιβλία εδώ

 

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ – ΟΜΙΛΙΕΣ

Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

Μια συλλογή του γαλλικού και γαλλόφωνου πολιτιστικού χώρου των τριάντα τελευταίων ετών, διαθέσιμη σε όλους δωρεάν.

Τα ψηφιακά αυτά αρχεία χωρίζονται σε θεματικές που περιλαμβάνουν τουλάχιστον τέσσερις ομιλητές η κάθε μία, μεταξύ των οποίων οι Κώστας Αξελός, Pierre Bourdieu, Κάρολος Κουν, Jacqueline de Romilly, Θεόδωρος Αγγελόπουλος.

Η ψηφιοποίηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού των 111 χρόνων από την ίδρυση (1918) του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.

Δείτε τη συλλογή εδώ

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Megaron Plus on Demand

Στο πλαίσιο της δράσης «Μένουμε σπίτι – Βλέπουμε Μέγαρο», παρακολουθήστε επιλεγμένες διαλέξεις και μοναδικούς ομιλητές που έχουν συμμετάσχει στο Megaron Plus

Δείτε τις διαλέξεις εδώ

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Δείτε διαδικτυακά όλες τις συζητήσεις και τις διαλέξεις που έλαβαν χώρα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τις Τέχνες, την Επιστήμη τον Αθλητισμό και τη Γαστρονομία, με διακεκριμένους ομιλητές διεθνούς κύρους.

Δείτε εδώ

 

ΕΚΘΕΣΕΙΣ – ΜΟΥΣΕΙΑ

Ίδρυμα Β & Ε Γουλανδρή

Εξερευνήστε έργα από τη Συλλογή του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή από το σπίτι

Δείτε τη συλλογή εδώ

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Μαθαίνουμε για την ιστορία και τις συλλογές του μουσείου.

Δείτε περισσότερα εδώ

Μουσείο Μπενάκη

Εικονικές περιηγήσεις 360˚ σε όλες τις αίθουσες και εκατοντάδες έργα τέχνης του Μουσείου Μπενάκη, με ηχητική ξενάγηση σε έξι γλώσσες

Δείτε τις περιηγήσεις εδώ

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

  • Με ένα κλικ μπορείτε να περιηγηθείτε στο VR tour της μοναδικήςέκθεσης αφιερωμένης στην ελληνική βιομηχανία «160 χρόνια made in Greece» εδώ.
  • Στο site του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, μπορείτε να ανακαλύψετε με τον πιο ξεχωριστό τρόπο την ιστορία και τη λειτουργία του παλιού εργοστασίου φωταερίου μέσα από δύο συναρπαστικά video games για παιδιά: στο πρώτο, οι μικροί μας φίλοι γνωρίζουν τις ειδικότητες των επαγγελμάτων και τις συνθήκες εργασίας μέσα στο εργοστάσιο ενώ στο δεύτερο, έρχονται σε επαφή  με την πρώτη ύλη από την οποία δημιουργείται το φωταέριο αλλά και τη γραμμή παραγωγής του.
  • Ακόμη, στο site του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, θα βρείτε δημιουργικές κάρτες με παιχνίδια, κρυπτόλεξα, λαβυρίνθους και εικαστικές δραστηριότητες, με έμπνευση από το παλιό εργοστάσιο φωταερίου, τη γραμμή παραγωγής, τα μηχανήματα και τις συνθήκες εργασίας. Μικροί και μεγάλοι καλούνται να βάλουν χρώμα στο εργοστάσιο, να βρουν κρυμμένες λέξεις και να φωτίσουν την πόλη!

Δείτε άλλες δράσεις που αναμένονται τις επόμενες ημέρες εδώ

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Εκτός από τις ψηφιακές συλλογές και οπτικό υλικό από προηγούμενες εκθέσεις, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στα πλαίσια της παραμονής στο σπίτι, δημιούργησε το πρόγραμμα για παιδιά και γονείς «Παίζοντας στο σπίτι» με παιχνίδια που παίζονταν και στην Αρχαία Ελλάδα!

Δείτε το πρόγραμμα εδώ 

Μουσείο Παραμυθιού

Το Μουσείο Παραμυθιού στη Λευκωσία, στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων, ξεκίνησε εδώ και λίγες μέρες τη δράση αφήγησης παραμυθιών σε live streaming από τη σελίδα του στο facebook.

Ενημερώνεστε για το πρόγραμμα αφηγήσεων εδώ

Google Arts & Culture

H πλατφόρμα Google Arts & Culture προσφέρει περιήγηση σε πάνω από 1200 μουσεία και γκαλερί online

Δείτε περισσότερα εδώ

 

ΘΕΑΤΡΟ

Εθνικό Θέατρο Ελλάδος

Από το ψηφιοποιημένο αρχείο του Εθνικού Θεάτρου μπορείτε να δείτε πληθώρα παραστάσεων

Επιλέξτε παράσταση εδώ

Θέατρο Πορεία

Κάθε μέρα θέατρο!

Ελεύθερη πρόσβαση σε 12 παραστάσεις από το αρχείο του θεάτρου με διαφορετική παράσταση κάθε ημέρα και ελεύθερη πρόσβαση στα προγράμματα των παραστάσεων.

Δείτε όλο το πρόγραμμα εδώ

Δημήτρης Παπαϊωάννου 

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, ανέβασε ελεύθερα προς θέαση την 6ωρη παράσταση «Μέσα» που παρουσιάστηκε το 2011 στο Θέατρο Παλλάς.

«Τώρα που όλοι έχουμε κάνει παύση  για να μείνουμε μέσα, σας παρουσιάζω το ΜΕΣΑ. Ένα εξάωρο, αμοντάριστο μονοπλάνο. Χρησιμοποιήστε το στο desktop σας, για διαλογισμό, για συντροφιά, για αναστοχασμό, ως νανούρισμα. Σας καλεί  να «χαθείτε» και να γνωρίσετε τον εαυτό σας.»

Δείτε την περφόρμανς εδώ

Επίσης, ελεύθερη προς θέαση είναι και η παράσταση «2» που παρουσιάστησε το 2006 στο Θέατρο Παλλάς.

Δείτε την παράσταση εδώ

Bolshoi Theater

Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το θέατρο Bolshoi, προβάλει κάποιες από τις πιο δημοφιλείς παραστάσεις όπερας και μπαλέτου από τη «χρυσή συλλογή του».

Οι παραστάσεις, που ξεκινούν την Παρασκευή 27 Μαρτίου με τη «Λίμνη των Κύκνων», θα προβάλλονται από το επίσημο κανάλι του θεάτρου στο YouTube και θα είναι διαθέσιμες προς θέαση για 24 ώρες μετά την πρώτη προβολή.

Ώρα έναρξης: 6.00μ.μ. (ώρα Ελλάδος)

Δείτε το πρόγραμμα των προβολών εδώ

Το επίσημο κανάλι στο YouTube, εδώ

Εθνικό Θέατρο Αγγλίας

Από 2 Απριλίου, στις 9.00μ.μ., θα προβάλλονται δωρεάν από το κανάλι του θεάτρου στο YouTube, κάποιες από τις δημοφιλέστερες παραστάσεις του. Οι παραστάσεις θα είναι διαθέσιμες για επτά ημέρες μέχρι την επόμενη προβολή.

Δείτε τις παραστάσεις εδώ

 

ΜΟΥΣΙΚΗ

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

«Μένουμε σπίτι – Βλέπουμε Μέγαρο»

Μετά τη συγκινητική ανταπόκριση του κοινού στις ψηφιακές αναμεταδόσεις συναυλιών του ΕCHO (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Κέντρων Συμφωνικής Μουσικής) μέσω του Facebook του ΜΜΑ εγκαινιάζεται ένας κύκλος ψηφιακών αναμεταδόσεων, προβάλλοντας στη διαδικτυακή «σκηνή» του εξαιρετικές συναυλίες και παραστάσεις που οι ίδιοι οι θεατές ανέδειξαν και αγάπησαν.

Μια σπάνια ευκαιρία για τους φίλους της μουσικής να απολαύσουν δωρεάν στο site του Μεγάρουκάθε Τετάρτη και Σάββατο (9:30 μ.μ.), παραγωγές που τους ενθουσίασαν και ήθελαν πάντα να ξαναδούν ή απλώς δεν πρόλαβαν να τις παρακολουθήσουν, όταν αυτές παρουσιάζονταν στο ΜΜΑ.

Ο κύκλος «Μένουμε σπίτι – Βλέπουμε Μέγαρο» αρχίζει το Σάββατο 4 Απριλίου στις 9:30 μ.μ. με τη διαδικτυακή προβολή της όπερας «Λούλου» του Άλμπαν Μπεργκ.

Δείτε το πρόγραμμα και τις μεταδόσεις εδώ

Metropolitan Opera

H Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης προβάλλει δωρεάν αναμετάδοση σημαντικών HD παρουσιάσεων της των τελευταίων 14 χρόνων.

Δείτε το πρόγραμμα εδώ

Berliner Philharmoniker

Η Φιλαρμονική του Βερολίνου προβάλλει δωρεάν παραστάσεις από το Digital Concert Hall της.

Δείτε περισσότερα εδώ

Paris Opera

Η Όπερα του Παρισιού προσφέρει δωρεάν, διαδικτυακά κάποιες από τις σημαντικότερες παραστάσεις που έχει ανεβάσει.

Δείτε περισσότερα εδώ

Royal Opera House

Η Royal Opera House του Λονδίνου προχώρησε σε δωρεάν πρόγραμμα διαδικτυακών μεταδόσεων,  μουσικών σεμιναρίων και πολιτιστικών γνώσεων που αφορούν την όπερα και το μπαλέτο. Μπορείτε να παρακολουθείτε από τη σελίδα στο Facebook και το επίσημο κανάλι στο YouTube.

Δείτε περισσότερα εδώ και εδώ

 

ΤΑΙΝΙΕΣ – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Olympia International Film Festival for Children and Young People

Από τις 19 Μαρτίου, στις 11 π.μ., το Φεστιβάλ Ολυμπίας ξεκίνησε τακτικές διαδικτυακές κινηματογραφικές προβολές για γονείς και παιδιά.

Δείτε περισσότερα στη σελίδα του φεστιβάλ στο Facebook


International Documentary Festival Amsterdam (IDFA)
 

Δωρεάν προβολή ντοκιμαντέρ από τη συλλογή του φεστιβάλ

Δείτε περισσότερα εδώ

Ντοκιμαντέρ για παιδιά εδώ


Κυπριακές Ταινίες

Η συλλογή Films from Cyprus, δημιουργήθηκε μόλις αυτές τις ημέρες με αφορμή την παραμονή στο σπίτι και προβάλλει δωρεάν ταινίες Κυπρίων δημιουργών.

Δείτε τις ταινίες εδώ

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού στηρίζοντας την εκστρατεία «Μένουμε Σπίτι» προσφέρει δωρεάν online παρακολούθηση των παραγωγών του.

Πρόκειται για ντοκιμαντέρ ιστορικού και πολιτιστικού περιεχομένου, οδοιπορικά σε περισσότερες από είκοσι πόλεις της Μικράς Ασίας, καταγραφή των θαλάσσιων ταξιδιών του ελληνικού λαού στην Κύπρο και τον Λίβανο κ.α.

Στις περισσότερες από τις παραγωγές γίνεται χρήση τρισδιάστατων γραφικών που αναπαριστούν μνημεία και δημόσια κτήρια τα οποία δεν διασώζονται σήμερα. Πολλές από τις παραγωγές έχουν βραβευθεί σε διεθνή Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, ενώ η μικρού μήκους ταινία «Ερμογένους Οίκος» αποτελεί μόνιμο έκθεμα του Altes Museum στο Βερολίνο.

Δείτε τις ταινίες εδώ

Περιήγηση σε Εθνικά Πάρκα των ΗΠΑ

H Google Arts & Culture συνεργάστηκε με εθνικά πάρκα σε όλη την ήπειρο και προσφέρει μαγευτικές περιηγήσεις στη φύση!

Δείτε τις περιηγήσεις εδώ

 

Τελευταία ενημέρωση: Απρίλιος 2020
Ενδέχεται να έχουν γίνει αλλαγές από την τελευταία ενημέρωση. Παρακαλούμε αν εντοπίσετε κάποια ενημερώστε μας στο info@psychografimata.com