ΔΩΡΕΑΝ Βιωματικό σχεσιακό ψυχαναλυτικό σεμινάριο

«Οι δήμιοι του φθόνου. Σχεσιακή Ψυχαναλυτική οπτική φθονερού αντικειμένου στο Γκρουπ και την Δυάδα»

Το Σάββατο 5 Οκτωβρίου στις 12:00 το ΙΣΟΨ διοργανώνει στον ΙΑΝΟ της Αθήνας ένα βιωματικό σχεσιακό ψυχαναλυτικό σεμινάριο με θέμα «Οι δήμιοι του φθόνου. Σχεσιακή Ψυχαναλυτική οπτική φθονερού αντικειμένου στο Γκρουπ και την Δυάδα».

Δέκα (10) ψυχαναλυτικοί ψυχοθεραπευτές και ψυχαναλυτές θα παρουσιάσουν τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν επιτυχημένα ή μη ως «φθονερά αντικείμενα» των ασθενών τους. 

Θα συμμετέχουν οι: Σταύρος Χαραλαμπίδης, Κώστας Μαθιούδης, Σεβαστή Γκιόκα, Ματίνα Καϊδατζή, Ασημίνα Χιώνη,Αλκινόη Λάλα, Μαρία Αποστολοπούλου, Φωτεινή Δούμουρα, Αγγελική Τσίκλη, Μαριάνθη Μιχαλακοπούλου, Ευριπίδης Γαβράς, Μαριλού Κούντρια. 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Cafe IANOS (Σταδίου 24). 

Πληροφορίες και απαραίτητη δήλωση συμμετοχής στο catinstitutedirector@gmail.com

Για τη διαδικασία κράτησης θέσης, ευθύνεται αποκλειστικά το ΙΣΟΨ 

Είσοδος ελεύθερη.

Δήλωση συμμετοχής και κράτηση θέσης γίνεται αποκλειστικά με αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο catinstitutedirector@gmail.com με θέμα «IANOS-φθόνος». Εντός του email θα πρέπει να αναφέρονται κατά σειρά: ονοματεπώνυμο, επαγγελματική ιδιότητα, κινητό τηλέφωνο, διεύθυνση email. 

Αιτήσεις γίνονται δεκτές, μόνο ηλεκτρονικά, έως και 5 μέρες πριν την ημερομηνία διεξαγωγής του εργαστηρίου και με 3 επαναληπτικές δηλώσεις συμμετοχής.

Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

Περιεχόμενο εργαστηρίου

Σε αυτό το βιωματικό σεμινάριο 10 Ψυχαναλυτικοί Ψυχοθεραπευτές και Ψυχαναλυτές θα παρουσιάσουν τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν  επιτυχημένα ή μη ως ‘φθονερά αντικείμενα’ των ασθενών τους. Η Μέλανι Κλαιν στο μνημειώδες έργο της ‘Φθόνος και Ευγνωμοσύνη’ περιγράφει τον φθόνο του βρέφους για το φαντασιακό περιεχόμενο του μαστού της μητέρας. Υποτίθεται ότι η μητέρα ενέχει γάλα που δεν το παρέχει κρατώντας το για τον εαυτό της. Το βρέφος ταυτόχρονα επιθυμεί να κατέχει και να καταστρέψει τον μαστό. Οι σύγχρονοι μετα-κλαινικοί Διαπροσωπικοί και Σχεσιακοί ψυχαναλυτές δεχόμαστε ότι ενώ ο φθόνος είναι βασικό συστατικό των πρωτογενών δια δράσεων βρέφους με τους σημαντικούς άλλους , είναι παράγωγο συν δημιουργίας, δηλαδή ο σημαντικός άλλος δύναται να συνεισφέρει στην αναπαράσταση του ως φθονερό αντικείμενο αλλά και υποκείμενο. Όπως ο αναλυόμενος μπορεί να φθονήσει τον αναλυτή μπορεί και ο αναλυτής να φθονήσει τον αναλυόμενο. Αυτές οι συν δημιουργούμενες φθονερές εκπραξίες εμπεριέχουν φαντασιακά αλλά και πραγματικά στοιχεία της προσωπικότητας του αναλυτή. Οι θεραπευτές μας υπό το βάρος ομολογημένου ή όχι φθόνου κατάφεραν να επιβιώσουν ή ‘έπεσαν’ από την καρέκλα τους? Ελάτε να το εξερευνήσουμε μαζί χωρίς φθόνο!