Ατομική έκθεση του Richard Long

Bernier-Eliades Gallery, Richard Long, Athens 2021 © Photography Boris Kirpotin, October 2021 Athens, Greece boriskirpotin@yahoo.com www.kirpotin.gr

Είναι η έβδομη έκθεση που πραγματοποιεί ο Richard Long στην γκαλερί Bernier/Eliades.

Ο Richard Long (γ. 1945 Bristol, England) θεωρείται πρωτοπόρος του κινήματος της Land Art και ένας από τους πιο σημαντικούς Άγγλους καλλιτέχνες εν ζωή.

O πυρήνας της καλλιτεχνικής πρακτικής του Richard Long είναι το περπάτημα στην φύση και ο στοχασμός που προκύπτει μετά. Ο καλλιτέχνης περνά το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου ταξιδεύοντας και περπατώντας σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα ταξίδια και οι περιπλανήσεις του στη φύση είναι αναπόσπαστο μέρος της δουλειάς, της ζωής και της φιλοσοφίας του.

Από το 1967 ο Long μετατρέπει τους περιπάτους του – από βουνά σε έρημους, ακτές, λιβάδια, ποτάμια και χιόνια – σε έργα τέχνης, γλυπτά, φωτογραφίες και κείμενα. Το έργο του είναι τόσο σύγχρονο όσο και «πρωτόγονο», εννοιολογικό και φυσικό, εστιάζοντας στην ανησυχία τόσο για το τελειωμένο έργο τέχνης όσο και για τη διαδικασία ολοκλήρωσής του.

Με την στάση ζωής του ο Richard Long, σφράγισε μέσω του έργου και των απόψεών του, την πρωτοπορία της Land Art στα τέλη της δεκατίας του ’60 έως σήμερα. Προτιμά να συμβιώνει με την φύση και να αποκαλύπτει σημεία που υπάρχουν στο τοπίο. Τα έργα του αποτελούν «ίχνη» των περιπάτων του σε ολόκληρο τον κόσμο διατηρώντας φανερά τα σημάδια παραγωγής τους, ακόμα και όταν εγκαθίστανται σε πιο οικεία περιβάλλοντα όπως είναι το μουσείο, η γκαλερί ή ο χώρος ενός σπιτιού. Αυτοί οι περίπατοι και τα προσωρινά έργα διέλευσης, καταγράφονται με φωτογραφίες, χάρτες και έργα κειμένου, των οποίων οι μετρήσεις του χρόνου και της απόστασης, τα ονόματα των τόπων και τα φαινόμενα, δημιουργούν ένα λεξιλόγιο τόσο για πρωτότυπες ιδέες όσο και για ισχυρές, συμπυκνωμένες αφηγήσεις.

7 Οκτωβρίου – 17 Νοεμβρίου 2021

Γκαλερί Bernier/Eliades

Επταχάλκου 11, Θησείο

Τηλ: 2103413935-7
Πληροφορίες: bernier@bernier-eliades.com

Ώρες λειτουργίας

Τρίτη – Παρασκευή: 10:30-18:30
Σάββατο: 12:00-16:00