Βουτιά στο όνειρο

Όνειρα που ξαφνιάζουν, που μπορεί να επανέρχονται ή όχι, αλλά και άλλες εικόνες της φαντασίας που σχετίζονται με το παρελθόν ή αφορούν στο μέλλον και βασίζονται σε υπολείμματα μνήμης γεγονότων ή σε οραματισμό, όνειρα από στάσεις θα αποτελέσουν το συμβολικό υλικό πάνω στο οποίο θα δουλέψουμε.

 Εικόνες ψυχικές που εμπλουτίζουν τον ψυχισμό, ωστόσο παραμένουν κλειστές στον εαυτό τους, αφού κανένας άλλος δεν έχει πρόσβαση σε αυτές παρά μόνο αυτός που της δημιουργεί.       

Συνήθως ,ακόμη κι ο ίδιος ο άνθρωπος που τις δημιουργεί σπάνια καταλαβαίνει το βαθύτερο νόημά τους. Το ασυνείδητο μασκαρεύει και καμουφλάρει αυτές τις ψυχικές παραγωγές δίνοντας μόνο κάποιες ενδείξεις του κρυφού νοήματος τους στον ονειρευόμενο.                                    

Μερικές φορές αυτές οι εικόνες περιέχουν στοιχεία παράδοξα, αφού δεν θα μπορούσαν με αυτή τη μορφή να εμφανιστούν στον χώρο της υλικής πραγματικότητας. Αυτή είναι και η μαγεία τους αλλά και η πρόκληση για την αφύπνιση της δημιουργικότητας όταν καλούμαστε να τις μετατρέψουμε σε αισθητικό αποτέλεσμα με στόχο την επικοινωνία…

Δουλεύοντας το σώμα, ανακαλύπτουμε πράγματα που αφορούν τη ψυχή μας.

Με το σώμα  μας κινούμαστε, γνωρίζουμε και σχετιζόμαστε με τους γύρω μας.

Η σωματική έκφραση είναι η «γλώσσα του σώματος» μέσα από την οποία εκφράζουμε τις αισθήσεις, τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας και

μπορεί να μας βοηθήσει στην εξέλιξη της προσωπικής μας ενέργειας και στην αρμονική ισορροπία του εσωτερικού μας κόσμου (σκέψη-συναίσθημα )

με τον εξωτερικό μας κόσμο (κίνηση-έκφραση)

Το μέσο για να επιτύχουμε αυτή τη διαδρομή είναι η κίνηση. Συνειδητή και ταυτόχρονα αυθόρμητη.

 

Πρόγραμμα εργαστηρίου
Σάββατο 23 Μαρτίου 2012 από τις 2.30
pm : Ανάδυση ονειρικού ή άλλου φαντασιακού περιεχομένου και δουλειά με το σώμα, τα εικαστικά, την κίνηση, ήχους. Νωρίς το βράδυ, προβολή της ταινίας Inception και συζήτηση.

Κυριακή 24 Μαρτίου 2012 από τις 10 pm : Περιπέτεια στη φύση/πόλη, αναζήτηση και αποτύπωση εικόνων με φωτογραφική μηχανή ή/και βιντεοκάμερα. Θεατρική αναπαράσταση και ζωντάνεμα των εικόνων. Εκτίμηση.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ βρείτε εδώ:
Βουτιά στο όνειρο_Πληροφορίες

 

 Η Δήμητρα Σταύρου σπούδασε Ψυχολογία στη Γαλλία και στην Ελλάδα. Από το 1995 εργάζεται ως Ψυχολόγος και μετά από τετραετή κύκλο σπουδών στη Δραματοθεραπεία και ως Δραματοθεραπεύτρια. Πέρα από το ιδιωτικό γραφείο και την ανεξάρτητη έρευνα, έχει εργαστεί ως Ψυχολόγος, σε Δημοτικά προγράμματα ψυχοκοινωνικού χαρακτήρα, σε 75περίπου σχολεία ιδιωτικά και δημόσια στον ΟΚΑΝΑ κ.ά. Ως ερευνήτρια, στο ΕΠΙΨΥ και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ως Δραματοθεραπεύτρια στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα,στις φυλακές Κορυδαλού, σε δραματικές σχολές, με στελέχη επιχειρήσεων, με εξαρτημένους και τις οικογένειες τους, με καλλιτέχνες για την ανάπτυξη της δημιουργικότητάς τους κ.ά. Πέρα από τις ομάδες δραματοθεραπείας και την ατομική εργασία, παρέχει εξειδικευμένα σεμινάρια που απευθύνονται τόσο στο ευρύ κοινό, όσο και σε επαγγελματίες του χώρου ψυχικής υγείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η δραματοθεραπευτική μέθοδος που εξασκεί ακολουθεί το ρεύμα της ψυχαναλυτικής σχολής και ιδιαίτερα της θεωρίας διαμεσολάβησης, όπως έχει διατυπωθεί από γάλλους ψυχαναλυτές και ιδιαίτερα απ’ τον R. Kaes.Μέλος της Ένωσης Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών Ελλάδας, του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων, της Ελληνικής Εταιρείας Κλινικής Κοινωνικής Ψυχολογίας και από τα ιδρυτικά μέλη της Γαλλικής Ένωσης Δραματοθεραπευτών. Συμμετοχή σε πολλά συνέδρια με ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις σε βιβλία και επιστημονικά περιοδικά.

Η Susana Abigador  γεννήθηκε το 1956 στο Buenos Aires, Αργεντινή. Ξεκινώντας με διαφορετικές τεχνικές γύρω από το χορό (στην Βραζιλία) και στο θέατρο, διάλεξε και κατέληξε στην Σωματική Έκφραση σαν τρόπο ζωής και εκπαίδευσης.

Το 1979 συνεχίζει τις σπουδές στην Μαδρίτη, όπου αρχίζει τα πρώτα βήματα στην διδασκαλία της Σωματικής  Έκφρασης σε σχολές θεάτρου και σε εκπαιδευτικούς (δασκάλους και νηπιαγωγούς ). Το 1986 έρχεται για να ζήσει στη Αθήνα. Λίγους μήνες αργότερα έχει σχηματίσει την πρώτη ομάδα και μέχρι σήμερα διδάσκει καθημερινά Σωματική Έκφραση και το σύστημα Danza Vital  που η  ίδια δημιούργησε.Από το 1988 και μέχρι το 2009 εργάστηκε στην ΑΝΙΜΑ (σχολή Καλλιτεχνικής και δημιουργικής επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών ) διδάσκοντας Βιωματική Μεθοδολογία .Από το 2009 συνεργάζεται με το «Παιχνιδαγωγείο» , με το «Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας και με την Ανώτερη Δραματική Σχολή «Μοντέρνοι Καιροί» …Συχνά συνεργάζεται με θεατρικά σχήματα όπως  το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν στην χορογραφία της τραγωδίας “Ιφιγένεια εν Αυλίδι” το 1990 και 1999 στη Επίδαυρο, με τα ελευθέρα Θέατρα της Κύπρου  στην τραγωδία “Βάκχες” στο Ηρώδειο, με το Δήμο Ζωγράφου, το θέατρο Φούρνος, κ.α. Συνεχίζοντας την εκπαίδευσής της, παρακολούθησε ανάμεσα σε άλλα  σεμινάρια  Χοροθεραπείας  στην Αργεντινή με το σύστημα της Maria Fux και στην Αθήνα, Πρωτόγονος Χορός με την καθηγήτρια της Σορβόννης France Sschott-Billmann, Ουδέτερη Μάσκα με τον βέλγο καθηγητή Luc de Smet, κ.α.Το Δεκέμβριο του 2011, ήρθε το πρώτο βιβλίο της,  «Όταν το σώμα μιλάει», Μεθοδολογία και ασκήσεις για την Σωματική Έκφραση, από τις Εκδόσεις Γιαλός  

Όμως η “μεγάλη εκπαίδευση” έρχεται από το πλούτο που προσφέρει η ίδια η διδασκαλία, η οποία την φέρνει σε ουσιαστική και άμεση επαφή με τους ανθρώπους. Η συμμετοχή τους και μόνον στα μαθήματα αποτελεί την πιο σημαντική πηγή έμπνευσης για τον καθένα που έχει κάτι να διδάξει.