Βυζαντιάδου- Παρίντα Νέλη , εκπαιδεύτρια, επόπτρια, ψυχοθεραπεύτρια ενηλίκων μέσω ψυχοδυναμικού ψυχοδράματος, Συστημική σύμβουλος ζεύγους

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου φλέρταρα με την ιδέα της ψυχολογίας και της επικοινωνίας με τον άνθρωπο. Ως έφηβη είχα κατασταλάξει στο αντικείμενο των σπουδών μου και έτσι δε χρειάστηκε δεύτερη σκέψη για να συμπληρώσω το μηχανογραφικό της Γ’ λυκείου και να βάλω ως πρώτη επιλογή το τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Α.Π.Θ.

Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου, με κατεύθυνση Ψυχολογίας, νωρίτερα από το προβλεπόμενο και όσο περίμενα για να ορκιστώ σχεδίαζα την πρώτη μου επιστημονική συνεργασία και λίγους μήνες μετά πραγματοποιούσα την πρώτη μου διάλεξη για το βιασμό στο αμφιθέατρο της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Στα χρόνια, που ακολούθησαν από το 1990 – χρονιά της ορκωμοσίας μου -, μετεκπαιδεύτηκα στη χορήγηση των Ψυχομετρικών Δοκιμασιών, στη Συμβουλευτική και τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό και εργάστηκα σε ψυχιατρικές δομές όπως στην Α’ και Γ’ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Α.Π.Θ και στην Ε.Ψ.Υ.Κ.Α (Εταιρεία Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης Ασθενών).

Το 1999 γνώρισα και ερωτεύτηκα το Ψυχόδραμα ως μοντέλο ψυχοθεραπείας. Η απόφασή μου να εκπαιδευτώ σε αυτό ακαριαία και η διαδρομή των σπουδών μου σε αυτό μεγάλη και ενδιαφέρουσα. Από το 2008 έως και το 2010 μετεκπαιδεύτηκα ως επόπτρια και εκπαιδεύτρια ψυχοδράματος στο Λονδίνο και άρχισα να ασχολούμαι συστηματικά με την εκπαίδευση και την εποπτεία συνεχίζοντας να παρέχω υπηρεσίες ατομικής και ομαδικής ψυχοθεραπείας μέσω ψυχοδράματος.

Το ανήσυχο πνεύμα μου και η αντίληψή μου, σύμφωνα με την οποία η γνώση δεν έχει ηλικιακούς περιορισμούς, με ώθησαν στο να αποφασίσω να μοιράσω μία ολόκληρη χρονιά μεταξύ Θεσσαλονίκης και Λονδίνου προκειμένου να διδάξω ψυχόδραμα εκεί και να κατακτήσω την ανώτερη βαθμίδα εκπαίδευσης στην πυραμίδα του BPA (British Psychodrama Association), δηλαδή να γίνω senior trainer. 

Σε όλα αυτά ας προσθέσω ότι εκπαιδεύτηκα στη Συστημική Συμβουλευτική Ζεύγους για να μπορώ πλέον να δουλεύω και με ζευγάρια ακολουθώντας διαφορετικούς θεωρητικούς δρόμους.

Στο σήμερα αυτό που με χαρακτηρίζει είναι η αφοσίωση στη δουλειά μου και το πάθος με το οποίο επικοινωνώ όλο αυτό, που κάνω εδώ και 24 χρόνια, εντός και εκτός γραφείου. Ξεκίνησα πριν από χρόνια να συντονίζω ανοιχτές βραδιές ψυχοδράματος σε art café και να υποστηρίζω διαδραστικές ομιλίες με έντονο βιωματικό στοιχείο.

Η ανταπόκριση του κόσμου, ο ενθουσιασμός του και η αμεσότητα στη συμμετοχή του με ενθαρρύνει να συνεχίζω να σχεδιάζω, μα κυρίως να υλοποιώ και να απολαμβάνω κάθε δράση σα να είναι η πρώτη φορά, που επιχειρώ κάτι τέτοιο.

Όλα αυτά τα χρόνια απέφυγα συνειδητά την προβολή μου καθώς υποστήριζα ότι η διαφήμιση από στόμα σε στόμα είναι και η καλύτερη. Συνεχίζω να το πιστεύω, αλλά επιθυμώ να ακολουθώ τα σημεία των καιρών χωρίς να παραβιάζω προσωπικές μου αρχές και κανόνες. Δε θα με βρείτε, λοιπόν, σε facebook / instagram / twitter και όπως αλλιώς λέγονται αυτές οι εφαρμογές, αλλά θα μπορείτε να ενημερωθείτε για το έργο μου σύντομα μέσα από την ιστοσελίδα μου.

Χαίρομαι με τη δημοσίευση των ανακοινώσεών μου μέσα από αξιόπιστα διαδικτυακά περιοδικά, όπως τα Ψυχο-γραφήματα, και παλεύω να ολοκληρώσω δύο βιβλία, που ψάχνουν να βρουν τη θέση τους μαζί με τα άλλα τρία, που έχω ήδη γράψει.

Όσο δε για τη μεγαλύτερη πρόκληση στη δουλειά μου είναι να έρχεται κάποιος με πολλές επιφυλάξεις και αντιρρήσεις για το αν χρειάζεται αυτό, που προσφέρω ή όχι και πριν το τέλος της πρώτης συνεδρίας να ανυπομονεί να ανανεώσει το ραντεβού μας και να μοιράζεται την έκπληξη, με την οποία βίωσε αυτή την επικοινωνία.

Μια άλλη πρόκληση είναι να εξηγώ σε κάθε έναν, που μπαίνει στο γραφείο μου, ότι δεν αναλαμβάνω παιδιά παρά μόνο έφηβους και ενήλικες, αλλά οι αμέτρητες μινιατούρες και τα αντικείμενα προορίζονται για αυτόν και τις συνεδρίες μας.

Εάν, λοιπόν, σκέφτεται κάποιος/α να με επισκεφθεί θα ήθελα να ξέρει πως δε θα συναντήσει ένα παραδοσιακό γραφείο επαγγελματία ψυχικής υγείας, αλλά θα μπει σε έναν κόσμο δημιουργικότητας και αυθορμητισμού ακολουθώντας τη βασική φιλοσοφία του ψυχοδράματος και γνωρίζοντας τον τρόπο, με τον οποίο προχώρησα πέρα από το ψυχόδραμα. Εγγυώμαι προσωπικά πως θα σεβαστώ το αίτημά του, θα είμαι ειλικρινής μαζί του ως προς το αν μπορώ να βοηθήσω ή όχι και θα εφαρμόσω πολλές τεχνικές, που δε θα θυμίζουν σε τίποτε μία κλασσική συνεδρία αλλά θα έχουν άμεση και ουσιαστική αποτελεσματικότητα στην προσωπική του ανάπτυξη.

Στα 15 χρόνια, που βλέπω ιδιωτικά ανθρώπους στο γραφείο μου, έχω κρατήσει πραγματικά πολλές στιγμές και καταστάσεις αλλά αυτό, που δε θα ξεχάσω ποτέ και θα με συγκινεί ως ανάμνηση, είναι η εμπειρία των συνεδριών με μια γυναίκα, η οποία είχε έρθει στο γραφείο μου με πολύ αρνητική διάθεση, χαμηλή έως ανύπαρκτη κινητοποίηση για απλές δραστηριότητες της ζωής και σε φαρμακοθεραπεία για κατάθλιψη. Η γυναίκα αυτή είχε βιώσει την απώλεια συζύγου και παιδιού και είχε βυθιστεί κυριολεκτικά και μεταφορικά στα μαύρα. Μετά από λίγες συνεδρίες της πρότεινα να συμμετάσχει σε ένα βιωματικό διήμερο εργαστήριο ψυχοδράματος, που συντόνιζα στο γραφείο μου και δέχθηκε χωρίς να το θέλει με την ψυχή της. Εκείνο το σεμινάριο και η δουλειά, που κάναμε μέσα στην ομάδα, την κινητοποίησε για να βγάλει τα μαύρα, να συνεχίσει τις σπουδές της και να επανέλθει στη ζωή κρατώντας μέσα της και τακτοποιώντας καλά τους αγαπημένους της.

Σε περίπτωση που επιθυμεί κάποιος να επικοινωνήσει μαζί μου για να κλείσει ραντεβού μπορεί να καλέσει στο 2310 209777 ή 6934 509311. Η διεύθυνση του γραφείου μου είναι Εγνατίας 119, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Καμάρα) και το email μου είναι nelibyzantiadou@gmail.com