Το πρώτο βιβλίο που εκδίδεται από αστέγους

Ένα βιβλίο επιχειρεί να αμφισβητήσει τις αντιλήψεις γύρω από τη διαβίωση στο δρόμο και στοχεύει στην αλλαγή των ζωών των άστεγων ανθρώπων που το έγραψαν.

Ένα βιβλίο επιχειρεί να αμφισβητήσει τις αντιλήψεις γύρω από τη διαβίωση στο δρόμο και στοχεύει στην αλλαγή των ζωών των άστεγων ανθρώπων που το έγραψαν. Το εγχείρημα χρηματοδοτήθηκε μέσω crowdfunding.

«Είναι εύκολο να υποτιμάς τους άστεγους», λέει ο πρώην άστεγος Mitchel. «Δεν μας διδάσκει κανείς να σεβόμαστε τους συνανθρώπους μας μέσα στην κοινωνία και αν μπορούμε να έχουμε λόγο να αγνοούμε τους ανθρώπους, είναι σαν να είναι έμφυτο χαρακτηριστικό μας να αγνοούμε τους άλλους».

Ο Mitchel κοιμόταν στους δρόμους του κεντρικού Λονδίνου για σχεδόν τρία χρόνια ενώ αρκετές φορές διέμενε και σε νυχτερινά καταφύγια και ξενώνες. Σήμερα, είναι ένας από τους πρωτεργάτες σ’ αυτό το πρώτο graphic novel  (γραφικό μυθιστόρημα) στον κόσμο που δημιουργήθηκε από ανθρώπους που πλήττονται από την έλλειψη στέγης ελπίζοντας ότι το βιβλίο θα αλλάξει την αντίληψη του κόσμου για το συγκεκριμένο θέμα και θα ενθαρρύνει την ενσυναίσθηση.

Το βιβλίο μοιράζεται μαζί μας τις ιστορίες ζωής των συμμετεχόντων μέσα από τις δικές τους ζωγραφιές, τα ποιήματά  και τις φωτογραφίες τους. Είναι δημιούργημα της Marice Cumber, ιδρύτριας της φιλανθρωπικής οργάνωσης για τους αστέγους νέους, Accumulate, η οποία αυτοαποκαλείται ως «η σχολή τέχνης των αστέγων».

Photography from The Book of Homelessness. Photograph: Accumulate

«Δεν ήθελα ένα βιβλίο για κάποιον που είναι άστεγος να έχει δημιουργηθεί από κάποιον που δεν είναι άστεγος», λέει. «Ο πυρήνας του βιβλίου ήταν ότι θέλαμε αυτοί οι άνθρωπο να λένε τη δική τους ιστορία όπως αυτοί ήθελαν να την πουν».

Οι συμμετέχοντες αποφάσισαν ότι το βιβλίο πρέπει να εξηγήσει το ταξίδι που τους οδήγησε στο δρόμο. Οι ιστορίες τους περιλαμβάνουν μαρτυρίες για βιασμό, σεξουαλική κακοποίηση, χρήση ναρκωτικών και οικογενειακή κατάρρευση. Η Accumulate ξεκίνησε μια πρωτοβουλία crowdfunding για το βιβλίο τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους και ξεκίνησαν τον Ιανουάριο δημιουργικά εργαστήρια με τους συμμετέχοντες – που ζούσαν όλοι σε ξενώνες, καταφύγια ή προσωρινά καταλύματα. Οι δάσκαλοι, μερικοί από τους οποίους είχαν προσωπική εμπειρία έλλειψης στέγης, πέρασαν χρόνο μέχρι να χτίσουν εμπιστοσύνη με τους συμμετέχοντες και να τους βοηθήσουν να αισθάνονται αυτοπεποίθηση για να πουν τις ιστορίες τους.

Η Amalia, η οποία ήταν άστεγη μετά την απομάκρυνσή της από την οικογένειά της, λέει ότι η επεξεργασία της ιστορίας της ήταν θεραπευτική. «( Η εμπειρία δημιουργίας του βιβλίου) με πήρε από τον ξενώνα και με έβγαλε από μια δύσκολη ψυχολογική κατάσταση», λέει. «Κατάφερα να αισθάνομαι πιο κοινωνικά συνδεδεμένη με τους ανθρώπους». Ελπίζει ότι το βιβλίο θα «αλλάξει την αφήγηση περί των αστέγων».

Όλα τα κέρδη από το βιβλίο «The Book of Homelessness» θα μοιραστούν μεταξύ των δημιουργών του και του Accumulate.