«Βιοανάδραση & Ψυχοφυσιολογικές Διαταραχές»

Κύριος στόχος του Σεμιναρίου είναι να εμπνεύσει και να εκπαιδεύσει τους συμμετέχοντες να ασχοληθούν αποτελεσματικά με την αντιμετώπιση των ψυχοφυσιολογικών διαταραχών. Αναμένεται ότι οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν α) λειτουργική αντίληψη και κλινική σκέψη σχετικά με τις συνθήκες, τους παθογενετικούς μηχανισμούς και την αντιμετώπιση των ψυχοφυσιολογικών διαταραχών και β) επαρκείς γνώσεις της βιοανάδρασης για αποτελεσματική χρήση στη κλινική τους πράξη. Η πρακτική άσκηση θα γίνει με εξοπλισμό (μηχανήματα και λογισμικό) τελευταίας τεχνολογίας χρησιμοποιώντας τα βιοσήματα EMG, EEG, GSR, BVP, RSP, Temp.

Το σεμινάριο χωρίζεται σε 3 ενότητες:

Ενότητα Α – Εισαγωγικά Θέματα:
Με δεδομένο ότι για την αποδοτική αντιμετώπιση των ψυχοφυσιολογικών διαταραχών ο θεραπευτής πρέπει να έχει μια εξαιρετικά λειτουργική αντίληψη της νευροφυσιολογίας της αντίδρασης του στρες στον ανθρώπινο οργανισμό, οι ενότητες «Νευροφυσιολογία του Στρες», «Στρεσοπαράγοντες», «Εξέλιξη του Νευρικού συστήματος», «Αντίδραση φυγής ή πάλης», «Σύνδρομο Γενικής Προσαρμογής» και «Συμπαθητική διέγερση» θα εισάγουν στις «Ψυχοφυσιολογικές Διαταραχές».

Ενότητα Β – Ψυχοφυσιολογικές Διαταραχές:
Οι Ψυχοφυσιολογικές Διαταραχές συζητιούνται και περιγράφονται ψυχοφυσιολογικά υπό το πρίσμα της απόκλισης του ψυχονευροενδοκρινικού άξονα. Εξηγείται ο κοινός βασικός παθογενετικός μηχανισμός τους και η εξειδίκευση του συμπτώματος/ δυσλειτουργίας μέσω προδιαθέσεων, μαθησιακών μηχανισμών, σωματοποίησης και έκφρασης. Θα αναφερθούν παραδείγματα και μηχανισμοί ψυχοφυσιολογικών διαταραχών από όλα τα συστήματα του οργανισμού (ανοσοποιητικό, καρδιοαγγειακό, αναπνευστικό, πεπτικό, αναπαραγωγικό κλπ). Οι κεφαλαλγίες, το κροταφογναθικό σύνδρομο, τα μυοσκελετικά προβλήματα, οι διαταραχές μάθησης και εστίασης της προσοχής, η ακράτεια ούρων, η βραδινή ενούρηση, η φοβία και ο πανικός θα συζητηθούν με ιδιαίτερη λεπτομέρεια.

Ενότητα Γ – Βιοανάδραση:
Μετά από την κατανόηση των ψυχοφυσιολογικών διαταραχών, ακολουθεί το θεωρητικό σκέλος της βιοανάδρασης. Εισαγωγικά θα συζητηθεί η ανάδραση ως απαραίτητος μηχανισμός ανατροφοδότησης στη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία. Λεπτομερής παρουσίαση της βιοανάδρασης καθώς και των βιοσημάτων, αισθητήρων, συσκευών, μορφών, λογισμικού κλπ.

Ενότητα Δ – Πρακτική άσκηση:
Πρακτική εκπαίδευση στη βιοανάδραση. Τοποθέτηση αισθητήρων, χειρισμός μηχανημάτων και ρυθμίσεις λογισμικού. Για την πρακτική άσκηση θα χρησιμοποιηθούν σύγχρονα μηχανήματα (NeXus_10 και NeXus_4 της MindMedia www.mindmedia.nl ) και όλοι οι συμμετέχοντες θα κατακτήσουν ικανοποιητικό επίπεδο επάρκειας για χρήση της βιοανάδρασης στο κλινικό τους περιβάλλον. Προτείνεται στους συμμετέχοντες να φέρουν μαζί τους το φορητό τους υπολογιστή για δωρεάν εγκατάσταση του λογισμικού Biotrace+.

Ενότητα Ε – Άσκηση χαλάρωσης:
Οι συμμετέχοντες θα εκπαιδευτούν σε μία αποτελεσματική και καλά προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα άσκηση χαλάρωσης (του Δ. Χρηστίδη). Η εν λόγω εκπαίδευση είναι μοιρασμένη και στις 3 ημέρες του σεμιναρίου για την αποδοτικότερη εμπέδωσή της.

Σε ποιους Απευθύνεται
Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους τους επαγγελματίες Υγείας (σωματικής και ψυχικής) που επιθυμούν να εκπαιδευτούν πρακτικά και δυναμικά στην αντιμετώπιση των ψυχοφυσιολογικών διαταραχών και στη χρήση της βιοανάδρασης (biofeedback) στην κλινική τους πράξη. Ενδεικτικά, απευθύνεται σε γιατρούς, ψυχολόγους, λογοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές, εκπαιδευτικούς κ.α.

Πρόγραμμα
Παρασκευή: (09:00 – 20:00):

Νευροφυσιολογία του Στρες
Στρεσοπαράγοντες
Εξέλιξη του Νευρικού συστήματος
Αντίδραση φυγής ή πάλης – Σύνδρομο Γενικής Προσαρμογής
Συμπαθητική διέγερση – παθογενετικοί μηχανισμοί ψυχοφυσιολογικών διαταραχών
Άσκηση χαλάρωσης – βιωματική
Ψυχοφυσιολογικές διαταραχές

Σάββατο: (09:00 – 20:00):
Άσκηση χαλάρωσης – κλινική εκπαίδευση
Ψυχοφυσιολογικές διαταραχές – συνέχεια
Κεφαλαλγίες
Κροταφογναθικό Σύνδρομο
Μυοσκελετικά προβλήματα
Ακράτεια ούρων – Βραδινή ενούρηση
Φοβία – Πανικός
Από την ανάδραση στη βιοανάδραση
Βιοσήματα, αισθητήρες, μηχανήματα και λογισμικό βιοανάδρασης

Κυριακή: (09:00 – 20:00):
Άσκηση χαλάρωσης – κλινική εκπαίδευση
Βιοσήματα, αισθητήρες, μηχανήματα και λογισμικό βιοανάδρασης
Βιοανάδραση – Εργαστήριο – Πρακτική άσκηση

Το Σεμινάριο θα υποστηρίξουν με τις ομιλίες τους (Σάββατο 25/03/2011) και την υποστήριξη της πρακτικής άσκησης ο κύριος Θοδωρής Χαλιμούρδας και ο κύριος Παντελής Πασχαλίδης.

Ο Θοδωρής Χαλιμούρδας είναι ψυχολόγος, μέλος του ΠΨΣ, θεραπευτής (EABCT) Γ/Σ προσέγγισης στη Μονάδα Θεραπειών Συμπεριφοράς της Ψυχιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ. Ο τίτλος της ομιλίας του είναι «Αγχώδεις Διαταραχές».

Ο Παντελής Πασχαλίδης είναι εργοθεραπευτής και φυσικοθεραπευτής με μεταπτυχιακές σπουδές στο Sahlgrenska University hospital στη Σουηδία, και εξειδικευμένος σε προγράμματα Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης, Esai Bobath και Neurofeedback. Είναι Διευθυντής των «Κέντρων Αποκατάστασης Αναπτυξιακών Διαταραχών ‘ΕΞΕΛΙΞΗ’ » τα οποία παρέχουν υπηρεσίες εργοθεραπείας, λογοθεραπείας, μουσικοθεραπείας, ειδικής αγωγής και ψυχολογικής υποστήριξης. Ο τίτλος της ομιλίας του είναι «η Κλινική Εφαρμογή του Neurofeedback σε Παιδιά με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές, Δ.Ε.Π.Υ. και Μαθησιακές Δυσκολίες».

Η νευροανάδραση θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματική στο υπερκινητικό σύνδρομο, στην επιληψία, στις εξαρτήσεις, στην εκπαίδευση για αύξηση της αποδοτικότητας και στην εστίαση της προσοχής.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Ημερομηνίες

Παρασκευή, 25/03/2011 -: (09:00 – 20:00)
Σάββατο, 26/03/2011 -: (09:00 – 20:00)
Κυριακή, 27/03/2011 -: (09:00 – 20:00)

Τόπος Διεξαγωγής του Σεμιναρίου
Το σεμινάριο θα γίνει στο πανέμορφο «Camping Συκιά». Μη ξεγελιέστε από το «Camping» του ονόματος, καθώς, πέραν του Camping, λειτουργεί ένα καλοσυνάτο ξενοδοχείο και ένα συγκρότημα 17 διαμερισμάτων, μέσα σε καταπράσινο και όμορφα διαμορφωμένο αμφιθεατρικό χώρο. Τα διαμερίσματα “Συκιά” κατασκευάστηκαν με σεβασμό στην Πηλιορείτικη αρχιτεκτονική με όλες τις σύγχρονες ανέσεις σε τρία διαφορετικά παραδοσιακά κτίσματα. Είναι ευρύχωρα, κλιματιζόμενα με μοντέρνο μπάνιο, πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα και μπαλκόνι με πανοραμική θέα στη θάλασσα και το γραφικό χωριό Κάτω Γατζέα. Τα διαμερίσματα των 2 ατόμων (apartment plan) αποτελούνται από ένα ενιαίο μεγάλο χώρο, ενώ των 3-4 ατόμων (apartment plan) από δύο χώρους. Πλαισιώνονται από εστιατόριο που βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα με παραδοσιακή ποιοτική ελληνική κουζίνα, κατάστημα τροφίμων και λαχανικών, bar, γήπεδο volley και basket. Και όλα αυτά μέσα στη φυσική ομορφιά του όρμου Συκιά.

Οι ιδιοκτήτες αυτού του υπέροχου χώρου θα μας φιλοξενήσουν με τους καλύτερους όρους: θα το λειτουργήσουν αυτό το 3ήμερο αποκλειστικά για εμάς!

Μη διατάξετε να φέρετε και την οικογένειά σας ή/και «significant other(s)»: ενώ εμείς θα είμαστε αφοσιωμένοι στην εκπαίδευσή μας, αυτοί θα απολαμβάνουν τις ομορφιές και την ηρεμία του Πηλίου.

Οι τιμές που προσφέρουν στους συμμετέχοντες του σεμιναρίου είναι εξής:
– Μονόκλινο δωμάτιο στο ξενοδοχείο πάνω από το εστιατόριο 30,00€ χωρίς πρωινό / 35,00€ με πρωινό την βραδιά.

– Δίκλινο δωμάτιο στο ξενοδοχείο ή μονόχωρο διαμέρισμα για 2 άτομα 40,00€ χωρίς πρωινό/ 50,00€ με πρωινό την βραδιά.

Στο ξενοδοχείο υπάρχει και κεντρική θέρμανση εκτός του κλιματισμού, ενώ στα διαμερίσματα μόνο κλιματισμός (ζέστη).

Επικοινωνήστε με την υπεύθυνη κρατήσεων, κυρία Ειρήνη Παντελή, στο τηλέφωνο 24230 22279 για να συνεννοηθείτε.

Δικαίωμα συμμετοχής:
Ψυχολόγοι – Μέλη του Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου,
Ψυχολόγοι – «κάτοχοι κατά Νόμον Άδειας Ασκήσεως του Επαγγέλματος του Ψυχολόγου, υπό Εγγραφήν στον Πανελλήνιο Ψυχολογικό Σύλλογο»,
Πτυχιούχοι Ψυχολογίας και Φοιτητές Ψυχολογίας, επί πτυχίω,
Ιατροί,
Πτυχιούχοι Ιατρικής και Φοιτητές Ιατρικής, επί πτυχίω.

Θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης από τον Πανελλήνιο Ψυχολογικό Σύλλογο.

Εάν δεν ανήκετε στις παραπάνω περιπτώσεις και σας ενδιαφέρει να παρακολουθήσετε αυτό ή/και άλλο εξειδικευμένο σεμινάριο, παρακαλώ επικοινωνήστε για περαιτέρω πληροφορίες.

Κόστος συμμετοχής: € 410.

Για τα μέλη του ΠΨΣ το κόστος συμμετοχής είναι €360.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των εκπαιδευτικών στόχων, κάθε σεμινάριο μπορεί να δεχθεί περιορισμένο αριθμό ατόμων. Καθώς ο έγκαιρος προγραμματισμός είναι σημαντικός για την τακτοποίηση της υλικοτεχνικής υποδομής (αίθουσα, μηχανήματα κ.α.), παρακαλώ δηλώστε την πρόθεση συμμετοχής σας το νωρίτερο δυνατόν.

Υπεύθυνος Σεμιναρίου:
Δ. Α. Χρηστίδης, Ph.D. τηλ.: 2428093636, dimitri@relax-now.gr , www.relax-now.gr