Το Βουνό των νάνων

Επιμέλεια στήλης: Μένη Κουτσοσίμου, Μεταδιδάκτωρ Ιατρικής σε θέματα Αξιολόγησης Ποιότητας Παρεχόμενων Υπηρεσιών στο χώρο της Υγείας

Στο “Βουνό των νάνων”, ταξιδεύουμε μαζί με τη Μόζα στον κόσμο των ανθρώπων με σύνδρομο Down και εγκεφαλική παράλυση. Η Μόζα η γάτα ταξιδεύει με το νάνο Τάλι στον κόσμο των παιδιών με ειδικές ικανότητες. Θα γνωρίσει το τι συμβαίνει και αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα, θα γνωρίσει τα ειδικά σχολεία, θα γνωρίσει τις ασχολίες αυτών των παιδιών και τελικά θα αναπτύξει φιλικά αισθήματα έναντί τους. Ο Τάλι μαθαίνει στη Μόζα πώς νιώθουν αυτά τα άτομα και εισηγείται τι θα μπορούσαν να κάνουν για αυτούς τα άτομα χωρίς αυτές τις αναπηρίες για να τα βοηθήσουν.

Και τα τέσσερα παραμύθια της σειράς έχουν αρκετά θετικά στοιχεία αφού προσπαθούν να παρουσιάσουν την αναπηρία ως ένα χαρακτηριστικό του ατόμου, το οποίο επηρεάζει μεν τη ζωή του,  αλλά δεν αποτελεί αρνητική εμπειρία.   Ωστόσο,  σε κάποιες περιπτώσεις ο αναγνώστης παραπέμπεται στο ιατρικό μοντέλο και στο φιλανθρωπικό μοντέλο.  Αυτό συμβαίνει κυρίως ‘Στο βουνό των νάνων’, όπου το ανάπηρο άτομο παρουσιάζεται αποδυναμωμένο,  χρειάζεται ειδική εκπαίδευση στο ειδικό σχολείο από ειδικούς,  δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα και μάλιστα,  είναι κρίμα να χάσει στους ειδικούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η Μόζα, η γάτα είναι υπαρκτή και αποτελεί την έμπνευση για τη σειρά αυτή που απαριθμεί τέσσερα παραμύθια. Στις ιστορίες της, η Μόζα μιλάει με το δικό της μοναδικό τρόπο για τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης, όπως κι αυτή, ακοής, κινητικά, συνδρόμου Down και εγκεφαλικής παράλυσης. Περιγράφει με έναν απλό και χαριτωμένο τρόπο τον τρόπο ζωής αυτών των ανθρώπων και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά. Το κυριότερο όμως είναι ότι εξηγεί γιατί μπορεί να νιώθουμε αμηχανία και δισταγμό όταν βρισκόμαστε κοντά τους και μας ευαισθητοποιεί σε ένα θέμα που παραμένει ταμπού στη χώρα μας. Η δουλειά αυτή είναι πρωτότυπη για τα Ελληνικά δεδομένα.

Καμιά φορά είναι δύσκολο να βρούμε τις κατάλληλες λέξεις για να μιλήσουμε στα παιδιά για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα. Η Μόζα, η γάτα αποτελεί ένα εύχρηστο εργαλείο στα χέρια δασκάλων και γονιών για να γνωρίσουν τα παιδιά τι πραγματικά συμβαίνει γύρω τους.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Συγγραφέας: Ιωάννα   Σταματοπούλου
Εικονογράφηση: Έρση Σπαθοπούλου
Σειρά: Μόζα η Γάτα
Εκδόσεις: Κέδρος
Έτος έκδοσης: 2006
Αριθμός σελίδων: 47
Αρχική τιμή:  7,65 €