«Το Σύνδρομο της Στοκχόλμης»

Το σύνδρομο της ΣτοκχόλμηςΟ όρος «σύνδρομο της Στοκχόλμης» είναι λίγο πολύ γνωστός σε όλους και χρησιμοποιείται κυρίως για να περιγράψει τη ψυχολογική κατάσταση του θύματος σε περιπτώσεις ομηρίας. Το σύνδρομο αυτό πήρε την ονομασία του μετά την ληστεία που έγινε τον Αύγουστο του 1973 σε μια τράπεζα της Στοκχόλμης. Οι δύο ληστές κράτησαν για τις επόμενες 131 ώρες, τέσσερις ομήρους, τρεις γυναίκες κι έναν άνδρα. Μετά από την απελευθέρωσή τους οι όμηροι παρουσίασαν μία παράξενη συμπεριφορά. Οι όμηροι «δέθηκαν» συναισθηματικά με τους δύο ληστές.

Ενώ η ψυχολογική κατάσταση σε περιπτώσεις ομηρίας έγινε γνωστή ως «Σύνδρομο της Στοκχόλμης» εξαιτίας της δημοσιότητας, το συναισθηματικό «δέσιμο» του ομήρου με τον απαγωγέα, στις κοινωνικές επιστήμες είχε μελετηθεί πολύ νωρίτερα. Είχε αναγνωριστεί πολλά χρόνια πριν και είχε εντοπιστεί σε έρευνες πάνω σε άλλους ομήρους, φυλακισμένους ή σε θύματα βίαιων καταστάσεων.

Εξετάζοντας κάθε περίπτωση μπορούμε να καταλάβουμε πως το «Σύνδρομο της Στοκχόλμης» αναπτύσσεται σε ρομαντικές σχέσεις αλλά και σε εγκληματικές καταστάσεις πέρα από τις περιπτώσεις ομηρίας. Όλοι μας μπορεί μερικές φορές να γοητευόμαστε ή «ερωτευόμαστε» με ανθρώπους ή πράγματα που μπορεί να μην είναι καθόλου αυτό που θα έπρεπε να μας προσελκύσει ή να μας τραβήξει την προσοχή. Σκεφτείτε: Υπάρχει κάτι – ή κάποιος – στη ζωή σας που οι άλλοι σας λένε ότι σας υπονομεύει ή σας βλάπτει, αλλά εσείς νιώθετε θετικά συναισθήματα ή συμπάθεια ή ακόμα και αγάπη προς αυτό/αυτόν/ήν;

Θα συζητηθούν

Ορισμός και Ιστορική Αναδρομή

Αναφορά σε Υποθέσεις

Συμπτώματα ή συμπεριφορές στο Σύνδρομο της Στοκχόλμης

Ψυχολογικές Επιδράσεις του θύματος

Θεωρητικές προσεγγίσεις για την επεξήγηση του φαινομένου

Περιπτώσεις ή καταστάσεις που οδηγούν στην ανάπτυξη του Συνδρόμου της Στοκχόλμης

Τρόποι Αντιμετώπισης

Συζήτηση

ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: Ρέα Δεληγιάννη

Ψυχολογία (BA)

Δικαστική Ψυχολογία Ms

Ημερομηνία  Σάββατο 19/10

Ώρα 5.00μ.μ.-9.00μ.μ.

Τοποθεσία «περί Ψυχής»

Θησέως 23, Μαρούσι (πλησίον ΗΣΑΠ)

Τηλ.Επικοινωνίας  210-80.68.212  και  694-996.7997

Κόστος 30 ευρώ

Για φοιτητές 20 ευρώ

Παρέχεται Βεβαίωση Παρακολούθησης