«Το φαινόμενο déjà vu»

Χρόνος ανάγνωσης < 1 ΄

διάσχισηΔιάσχιση ονομάζεται η κατάσταση κατά την οποία δεν μπορούμε να θυμηθούμε κάποια γεγονότα που μας συνέβησαν. Η διάσχιση είναι φυσιολογική αν οφείλεται σε “αφηρημάδα”.

Όταν αντίθετα η αμνησία αφορά σημαντικά γεγονότα του παρελθόντος που η λήθη τους επηρεάζει την ψυχική μας υγεία, τότε μπορούμε να μιλάμε για διασχιστική διαταραχή.

Βασικό χαρακτηριστικό των διασχιστικών διαταραχών είναι η διάσχιση (ή διάσπαση) μερών της προσωπικότητας, τα οποία συνήθως αποτελούν ένα όλο.

Η διάσχιση είναι μια προσαρμοστική λειτουργία αλλά το άτομο δεν μπορεί να φέρει στη συνείδησή του την ψυχική λειτουργία του που έχει αποσπάσει, η οποία είναι συνήθως σημαντική.

Βιβλία, ταινίες, ιστορίες για μάγισσες και δαίμονες καταλαμβάνουν τον δικό τους χώρο στη διαμόρφωση σκέψεων και παίζουν σημαντικό ρόλο στον επηρεασμό της κοινής γνώμης σχετικά με την ύπαρξη ή μη διχασμένων προσωπικοτήτων.

Στο σεμινάριο θα αναπτυχθούν τα εξής θέματα:

1.            Τα είδη της διασχιστικής διαταραχής.

2.            Το φαινόμενο déjà vu.

3.            Οι ψυχολογικές θεωρίες για τη δημιουργία μιας διασχιστικής διαταραχής.

4.            Η ύπαρξη ή μη της πολλαπλής προσωπικότητας.

5.            Τρόποι παρέμβασης.

6.            Ο ρόλος της θρησκείας και των παραδόσεων.

Εισηγητής  Αντώνης Σπανός

Ημερομηνία  Κυριακή 3/11

Ώρα 5.00μ.μ.-9.00μ.μ.

Τοποθεσία «περί Ψυχής»

Θησέως 23, Μαρούσι (πλησίον ΗΣΑΠ)

Τηλ.Επικοινωνίας  210-80.68.212  και  694-996.7997

Κόστος 30 ευρώ

Για φοιτητές 20 ευρώ

Παρέχεται Βεβαίωση Παρακολούθησης