THIVA km102

AMAKA Ekthesi Thiva«Στοχεύουμε στην προώθηση της κοινωνικής ευθύνης από ανθρώπους αλλά και για ανθρώπους, οι οποίοι είναι για κάποιο διάστημα ηθικά και φυσικά απομονωμένοι. Αυτό μπορεί να συμβεί μέσω της Τέχνης, γιατί η Τέχνη λειτουργεί έξω από τους κοινωνικούς περιορισμούς. Η Ευρώπη μπορεί να αναγνωρίσει τον εαυτό της μέσα από τέτοιου είδους ευθύνες πραγματώνοντας το όραμα της για κοινωνική ενσωμάτωση»

Hans Claus

Από τον Σεπτέμβριο του 2013 μέχρι τον Ιούνιο του 2014 η M.K.O. ΑΜΑΚΑ υλοποίησε το πρωτοπόρο πρόγραμμα Τέχνης & Επικοινωνίας «PAROL – writing and art beyond borders, beyond walls» με την ονομασία ΘΗΒΑχλμ104, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (πρόγραμμα Culture) και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Κρατούμενοι από 14 φυλακές στο Βέλγιο, στην Ελλάδα, την Ιταλία, στη Πολωνία και τη Σερβία συνεργάστηκαν με συγγραφείς, μουσικούς, θεραπευτές, εικαστικούς και θεατρολόγους στο πρόγραμμα αυτό που θα διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο του 2015.

Στόχος του PAROL, να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κρατούμενων μέσω βιωματικών σεμιναρίων τέχνης και να συνδέσει τον εγκλεισμό με τη κοινωνία. Παράλληλα στοχεύει στην προαγωγή της καλλιτεχνικής δημιουργίας και την έκφραση της σε προϊόντα, τα οποία θα αναδειχθούν σαν στοιχεία της κοινής Ευρωπαϊκής κληρονομιάς, μέσα από εκθέσεις, διαλέξεις, εκδόσεις και εκδηλώσεις.

Στην Ελλάδα τα εργαστήρια έλαβαν χώρα στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα, στη Θήβα από την Μ.Κ.Ο. ΑΜΑΚΑ. Καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς, η ομάδα εργάστηκε κυρίως με μεθόδους της Θεραπείας της Τέχνης (Art Therapy techniques) χρησιμοποιώντας σαν κύρια εργαλεία την φωτογραφία και το βίντεο. Μία από τις βασικές έννοιες που δουλεύτηκαν ήταν αυτή του εαυτού/ της προσωπικής εικόνας.

Σε μια προσπάθεια υπέρβασης του εγκλεισμού και άρσης του κοινωνικού αποκλεισμού, η ΑΜΑΚΑ θα διοργανώσει έκθεση με τα αποτελέσματα του προγράμματος από τις 24 Φεβρουαρίου 2015, με τα έργα των ίδιων των κρατουμένων τόσο από τις Ελληνικές φυλακές όσο κι από τις φυλακές των Ευρωπαϊκών χωρών στις οποίες υλοποιήθηκε το πρόγραμμα. Σκοπός της είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού πάνω σε θέματα εγκλεισμού αλλά και πάνω στις συγκεκριμένες μεθόδους video, photo, drama therapy.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει γραφικό και οπτικοακουστικό υλικό. 

Τέλος, οι προσωπικές ιστορίες, σκέψεις και τα συναισθήματα των φυλακισμένων θα ταξιδέψουν “πέρα από σύνορα” μέχρι τις Βρυξέλλες για μια ομαδική πλέον έκθεση, τον Μάρτιο του 2015. Η φωνή των “μέσα” βγαίνει “έξω” δια μέσου της Τέχνης.

Παράλληλες δράσεις

• Συναυλία του μουσικού σχήματος Artefacts ensemble στο Κ. Κράτησης Γυναικών Ελεώνα (Οκτώβριος 2014). Οι μουσικοί ερμήνευσαν μουσικά κομμάτια που δημιούργησαν συνθέτες από την Ευρώπη, χρησιμοποιώντας ήχους από τις φυλακές και το πρόγραμμα art therapy. Δημιουργία cd για το κοινό

• Θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία της Γιολάντας Μαρκοπούλου σε συνεργασία με ηθοποιούς και πρώην κρατούμενους με video projections για το ευρύ κοινό σε χώρο εκτός των φυλακών (Φεβρουάριος 2015)

• Διήμερο προβολών με ταινίες και ντοκιμαντέρ με θέμα τον εγκλεισμό (Φεβρουάριος 2015)

• Δημιουργία θεματικής έκδοσης με θέμα τον εγκλεισμό σε συνεργασία με εικαστικούς και σκιτσογράφους

Παράλληλα με την έκθεση, τη Κυριακή 1 Μαρτίου 2015 θα διοργανωθεί  στον ίδιο χώρο  βιωματική ημερίδα με θέμα:  «Φωτογραφία, Βίντεο, Θέατρο: Θεραπεία»,  με ομιλητές από τον χώρο της τέχνης  και της ψυχικής υγείας, όπου και θα γίνει μια λεπτομερής παρουσίαση της δομής του προγράμματος που εφαρμόστηκε κατά την διάρκεια  των εργαστηρίων.

Την Δευτέρα 2 Μαρτίου, η ομάδα θεάτρου playback από την Εταιρεία Δραματικής Έκφρασης και Θεραπείας ‘Παλμός’ έρχεται στο Ρομάντσο για να μοιραστεί μαζί μας μια μοναδική, πολιτιστική και υπαρξιακή εμπειρία. Η ομάδα θα παρουσιάσει μια παράσταση με θέμα την ελευθερία, δίνοντας μας τη δυνατότητα να γνωρίσουμε μια καινοτόμο για τα Ελληνικά δεδομένα μέθοδο εμψύχωσης και κοινωνικής αλληλεπίδρασης, που μπορεί να επιτευχθεί δια μέσου της θεατρικής δράσης.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Διάρκεια έκθεσης: Τρίτη 24.02.2015 – Δευτέρα 02.03.2015

Εγκαίνια: Tρίτη  24.02.2015 @ 19.00

Ωράριο: ΔΕΥ – ΠΑΡ 17.00 – 22.00 / ΣΑΒ – ΚΥΡ 12.00 – 22.00

EIΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΗΜΕΡΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ : ΚΥΡΙΑΚΗ 01.03.2015 ΩΡΕΣ: 10.00 – 18.00

Πληροφορίες στο amaka.arte@gmail.com Αναλυτικό πρόγραμμα: www.amaka.gr  / Καλαφάτη Δάφνη 6937117747

 

ΗΜΕΡΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ PLAYBACK Ψ: ΔΕΥΤΕΡΑ 02.03.2015 / 18.30

Για κρατήσεις θέσεων / Αγγελοπούλου Αναστασία 6938138955

Περισσότερες πληροφορίες για την ομάδα: www.therapy-playback.gr