Τα πίσω δωμάτια του νου

Η ζωγραφισμένη εικόνα του Εαυτού, Τοπία του μυαλού και Σκιές, Βία και έρωτας, Τοπία του ματιού, Μεταφυσικά τοπία, Το ζώο, Γραφή και ζωγραφική είναι μερικές από τις ενότητες έργων που επιχειρούν να αποκαλύψουν στο θεατή τα ποικίλα θέματα που επαναλαμβάνονται με εμμονή τόσο στη ζωγραφική όσο και σε ολόκληρο το δημιουργικό έργο του Νίκου Χουλιαρά

Αναδρομική έκθεση του Νίκου Χουλιαρά που παρουσιάζει για πρώτη φορά συγκεντρωμένες όλες τις πτυχές του έργου του, με έμφαση στην εικαστική του δημιουργία στο Μουσείο Μπενάκη.

Ο Νίκος Χουλιαράς γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1940. Μέσα από ένα ιδιαίτερα προσωπικό εξπρεσιονιστικό ύφος η ζωγραφική του αποτελεί έργο βαθιά εσωτερικό, με διεθνή ακτινοβολία και βαρύτητα.

Η πορεία του Νίκου Χουλιαρά δεν αφορά όμως μόνο την εικαστική δημιουργία. Πρόκειται επίσης για έναν από τους σημαντικότερους ποιητές και λογοτέχνες της νεότερης ιστορίας της χώρας μας, ενώ πολλά λογοτεχνικά έργα του έχουν μεταφραστεί στο εξωτερικό.

Επιπλέον, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς στιχουργούς και συνθέτες των τελευταίων δεκαετιών, καθώς και ερμηνευτής ο ίδιος των περισσότερων τραγουδιών του.

Τέλος, έχει σχεδιάσει μεγάλο αριθμό εκδόσεων και έχει βραβευτεί δύο φορές στον διεθνή διαγωνισμό της Λειψίας για το καλύτερα σχεδιασμένο βιβλίο στον κόσμο.

Στις 27 Δεκεμβρίου 2011, με την ευκαιρία της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί συναυλία προς τιμήν του καλλιτέχνη στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, στο κτήριο της οδού Πειραιώς, όπου θα παρουσιαστούν τραγούδια και ποιήματα του Νίκου Χουλιαρά. Το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης θα ανακοινωθεί προσεχώς.

Επιμέλεια έκθεσης: Ελισάβετ Πλέσσα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Διάρκεια:16/11/2011 – 15/01/2012
Χώρος: Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο οδού Πειραιώς
Διεύθυνση: Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, Αθήνα
Τηλ: 210 3453111