Στα Παρασκήνια της Ψυχής

Μια άκρως ψυχαναλυτική παράσταση δεν θα μπορούσε να μας αφήσει αδιάφορους. Μαύρη κωμωδία, με έντονα σουρεαλιστικά στοιχεία -πολύ πριν από το θέατρο του παραλόγου- από τον πρωτοπόρο Ρώσο συγγραφέα και σκηνοθέτη Νικολάι Εβρέινοβ (1879-1953), εμπνευστή της «θεατροθεραπείας» και πρόδρομο του happening. Το έργο διασκευάστηκε έτσι ώστε να αφορά τον σημερινό θεατή, πέρα από τις συνθήκες της εποχής που γράφτηκε (1912).

Πρόκειται για μια ιστορία απιστίας που διαδραματίζεται μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Οι θεατές εισέρχονται στο σώμα του Ιβάν Ιβάνοβιτς για να εμπλακούν στη διαμάχη ανάμεσα σε δύο ρόλους, τη λογική και το συναίσθημα, που διεκδικούν, ο καθένας με το δικό του τρόπο, σύζυγο και ερωμένη, με μεσάζοντα το υποσυνείδητο.  Σ’ αυτό το φαντασιακό περιβάλλον, αναδύονται θετικές και αρνητικές εικόνες της συζύγου και της ερωμένης του, καθεμιά από τις οποίες διεκδικεί τη λογική, τη συναισθηματική και την υποσυνείδητη υπόσταση του άντρα. Καθώς εξελίσσεται το έργο, αυτό το καλειδοσκόπιο φαντασιώσεων επιταχύνεται προοδευτικά,  ωσότου όλοι οι ρόλοι στροβιλιστούν σε ένα ξέφρενο παιχνίδι ζωικών ενστίκτων χωρίς επιστροφή. Μόνον ένας θα γλυτώσει, για να μεταναστεύσει σε κάποιο άλλο σώμα…Ποιος άραγε;

Μια παράσταση – οδηγός για το τι πρέπει να αποφεύγει εκείνος που έχει επιλέξει διπλή ερωτική ζωή…

Η παράσταση έχει προκύψει μετά από ένα χρόνο ερευνητικής δουλειάς της ομάδας, γνωστής ως τώρα στο θεατρικό χώρο από τις παραστάσεις θεάτρου Playback, πάνω στη ζωή και το έργο του Ρώσου συγγραφέα. Διαμορφώθηκε μετά από μελέτη των ιστορικών, πολιτικοκοινωνικών συνθηκών και αισθητικών τάσεων στην προεπαναστατική Ρωσία. Η θεατρική έρευνα των ηθοποιών είχε ως άξονες τον φωνητικό και σωματικό αυτοσχεδιασμό, την εξάσκηση σε τεχνικές κλόουν και την προσέγγιση της θεατρικότητας στη συμπεριφορά των ζώων. Επίσης, ανιχνεύτηκε η θεατρικότητα της ζωής της ομάδας σε μη θεατρικές συνθήκες, σε σκηνές από την καθημερινότητα.

Η παράσταση στηρίζεται στο ένστικτο της μεταμόρφωσης- κεντρικό σημείο της θεωρίας του Εβρέινοβ για το θέατρο- και στη σύγκρουση των ενστίκτων, όπως φωτίστηκε από τις πρώτες ψυχαναλυτικές τάσεις της εποχής. Το εσωτερικό του ανθρώπινου σώματος ζωντανεύει εικαστικά με στοιχεία παρωδίας και τσίρκου, ενώ η μουσική της παράστασης είναι μια σύνθεση από προσομοιώσεις ήχων του ανθρώπινου σώματος.

Συντελεστές της παράστασης

Διασκευή-σκηνοθεσία: Λάμπρος Γιώτης
Σκηνικά – Κοστούμια: Ερωφίλη Πολιτοπούλου
Μουσική: Κατερίνα Ελοσίτου – Γιάννης Παπαθανασίου
Κίνηση: Στέλλα Κρούσκα
Τεχνικές κλόουν: Κάιο Βέλτζ,
Φωτισμοί: Κώστας Μπλουγουράς
Φωτογραφίες: Αγγελική Μπίτσικα
Παίζουν οι ηθοποιοί: Δάνης Απτόσογλου,  Χρήστος Θεοχαρόπουλος, Αντώνης Ιορδάνου, Μαργαρίτα Καστρινού, Νίκος Κουρνιάτης, Μαριλίζα Χρονέα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Χώρος: Studio Μαυρομιχάλη
Διεύθυνση: Μαυρομιχάλη 134, Εξάρχεια
Τηλ: 210-6453330
Ημέρες και ώρες: Κυριακή 22:00 και Δευτέρα 21:00
Τιμές εισιτηρίων: 15€, φοιτητικό 12€