She’s gone – Διεθνής έκθεση ενάντια στη βία κατά των γυναικών

Ο Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια, παρουσιάζει στην Κύπρο τη Διεθνή έκθεση She’s gone (Για ένα αδειανό πουκάμισο) που ξεκίνησε στο Ισραήλ και στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ενάντια στο παγκόσμιο φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών και ειδικότερα της πιο ακραίας μορφής έμφυλης και σεξιστικής βίας της γυναικοκτονίας που διαπράττεται από συζύγους, συντρόφους και άλλα μέλη της οικογένειας.

Το έργο ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο και αποτελεί μια διαμαρτυρία για το παγκόσμιο φαινόμενο των γυναικοκτονιών αλλά και μια κραυγή σιωπής εκ μέρους όλων των αθώων θυμάτων που χάθηκαν. Μια αφύπνιση προς όλους μας, για στήριξη, ασφάλεια και προστασία των γυναικών και κοριτσιών θυμάτων έμφυλης βίας μέσα από την προώθηση κατάλληλων πολιτικών και δράσεων που βασίζονται στο φύλο και την ισότητα.

Δημιουργοί είναι οι Ισραηλινοί Keren Goldstein, σκηνοθέτιδα ντοκιμαντέρ και ακτιβίστρια κατά της έμφυλης βίας και ο Adi Levy, συν-διευθυντής της έκθεσης και σχεδιαστής.

Η έκθεση αποτελείται από  ρούχα των δολοφονημένων γυναικών συμπεριλαμβανομένου και ρούχα από νεαρή Κύπρια γυναίκα.  Τα ρούχα αυτά είναι σιωπηλές μαρτυρίες από ζωές γυναικών γεμάτες νόημα, ελπίδες και όνειρα, που αφαιρέθηκαν απότομα και βίαια. Κρατούν μέσα τους ιστορίες απουσίας, θλίψης και ορφάνιας.

Σε κάθε ρούχο τοποθετείται μια μικρή ετικέτα με το όνομα του θύματος, την ημερομηνία, τον τρόπο και το όργανο της δολοφονίας, καθώς και την ποινή του δικαστηρίου, εφόσον υπάρχει –ορισμένες περιπτώσεις δεν έχουν ακόμα διαλευκανθεί.

Στο ηχητικό μέρος της έκθεσης ακούγονται νανουρίσματα τραγουδισμένα από γυναίκες σε διάφορες γλώσσες, εβραϊκά, αραβικά, αμχαρικά, ρωσικά, περσικά, ρουμανικά, μαροκινά αραβικά, γερμανικά, ελληνικά και στην Κυπριακή διάλεκτο ως  ένας ύστατος φόρος τιμής σε όλες τις γυναίκες θύματα βίας.

Οι πυλώνες του έργου είναι τα ενδύματα των δολοφονημένων γυναικών. Μια σιωπηλή ανάμνηση και ένα άδειο κέλυφος μιας γυναίκας που έχει φύγει. Σε κάθε χώρα όπου παρουσιάζεται η έκθεση She’s Gone, προστίθεται ένδυμα ενός θύματος της χώρας, ενισχύοντας την παγκόσμια σοβαρότητα του υπό ζητήματος της γυναικοκτονίας.

Στόχος των καλλιτεχνών είναι το τέλος του ταξιδιού του Shes gone να πραγματοποιηθεί στο κτίριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στις 25 Νοεμβρίου (Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών), με μία καθολική εκδοχή της εγκατάστασης, καλώντας όλο τον κόσμο να ενωθεί με αλληλεγγύη για άμεση δράση.

Υποστηρικτές της φιλοξενίας της έκθεσης είναι ο Εθνικός Μηχανισμός για τα Δικαιώματα της Γυναίκας του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως , η  Πρεσβεία του Ισραήλ  και η Αιγαία Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών.

Ο ΣΠΑΒΟ κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα παρέχει δωρεάν  εξειδικευμένα εργαστήρια/διαλέξεις σε οργανωμένες επισκέψεις από σχολεία/πανεπιστήμια και στρατόπεδα σε πρωινές ή και απογευματινές ώρες,  με θεματικές :

  1. Τις υγιείς και ισότιμες σχέσεις, Αναγνωρίζοντας τα πρώιμα σημάδια κακοποίησης, Ο κύκλος της βίας και οι επιπτώσεις της στα θύματα, Απομυθοποίηση, Στερεότυπα και Ισότητα των Φύλων

Επιπρόσθετα θα παρέχει τα ακόλουθα εργαστήρια στο κοινό :

2. Η έκθεση «She’s gone» ( από τους δημιουργούς της έκθεσης), 09/03/2022

3. Tα πρώιμα σημάδια : Yπάρχουν ασφαλή επιλογές;, 10/03/2022

4. Η οικογενειακή “ομηρία” και η απόδοση της ευθύνης στα θύματα,  11/03/2022

5. Τοξική αρρενωπότητα  και γυναικοκτονία13/03/2022

 6. Η αξία και η προπαγάνδα της  Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης,14/03/2022

7. Ταινία μικρού μήκους «Weiss»: Ο Αντίκτυπος της Βίας στην οικογένεια στην παιδική ηλικία, 16/03/2022

8. Ανταπόκριση και Προκλήσεις με γυναίκες και παιδιά θύματα βίας που φιλοξενούνται σε καταφύγια, 18/03/2022

9. Το Σπίτι της Γυναίκας: Παρουσίαση πολυθεματικής διαχείρισης περίπτωσης θύματος, 19/03/2022

10. Ποιοι είναι οι δράστες, τα θεραπευτικά προγράμματα και οι προεκτάσεις στην ασφάλεια των θυμάτων,21/03/2022

11. Σιωπηλές Φωνές: Ταινία βασισμένη  σε διηγήσεις θυμάτων που υπέστησαν ενδοοικογενειακή βία,22/03/2022

Όλα τα εργαστήρια ξεκινάνε στις 19:30μμ. Λόγω του βιωματικού χαρακτήρα των εργαστηρίων θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας στις συμμετοχές.

Δήλωση συμμετοχής για τα εργαστήρια: ΣΠΑΒΟ, 22813121

Υποχρεωτική  επίδειξη SAFE PASS, όπως αυτή ορίζεται από τα σχετικά διατάγματα του Υπουργείου Υγείας.

8 – 22 Μαρτίου 2022

Αιγαία Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών

Αγίων Ομολογητών 81, Λευκωσία

Περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ