Εκδηλώσεις

Εργαστήριο υπαρξιακού θεάτρου παρατήρησης της ανθρώπινης συμπεριφοράς «Ο Ακροβάτης και ο Παρατηρητής»

    Λεπτομέρειες:
    Ποιος είναι ο Ακροβάτης και ο Παρατηρητής;

    Το θέμα που θα επεξεργαστούμε στο 2ο Εργαστήριο Υπαρξιακού Θεάτρου- Παρατήρησης της Ανθρώπινης Συμπεριφοράς αφορά τις έννοιες της Ελευθερίας και της Επιλογής. Στην τελευταία σκηνή του Διλήμματος του Σκαντζόχοιρου οι ήρωες κλήθηκαν, μετά από πολύωρη αναμονή στην αποβάθρα, να αποφασίσουν εάν τελικά θα ανέβουν στο αφιχθέν τρένο ή όχι. Καμιά επιλογή δεν ήταν βέβαιη, κάθε επιλογή αποτελούσε για το κάθε ήρωα ένα ρίσκο. Οι επιλογές που καλούμαστε να πάρουμε στη ζωή αποτελούν μια από τις πιο αγχογόνες καταστάσεις. Ποια επιθυμία κρύβεται πίσω από καθε επιλογή; Ποια επιλογή συνδέεται με την αυθεντικότητα μας και ποια προκύπτει από τις αλλεπάλληλες επιρροές που έχουμε δεχθεί ωθώντας μας ορισμένες φορές σε ένα επίπονο ξεστράτισμα; Όσο πιο πολύ κάποιος είναι συνδεδεμένος με την αυθεντικότητα του, τόσο πιο πολλές πιθανότητες έχει η επιλογή του να ενισχύσει το δρόμο προς την Ελευθερία του. Είναι σημαντικό πάντα να είσαι ενεργός ή κάποιες στιγμές χρειάζεται να μένεις σιωπηλός και αδρανής.

    Ο Κίρκεγκωρ με το παράδειγμα του ακροβάτη και του παρατηρητή εισάγει την προβληματική της σχέσης μεταξύ Ελευθερίας και Επιλογής. Η ελευθερία συνοδεύεται από την αγωνία (“ Angst’’), ένα συναίσθημα που προκύπτει όταν συνειδητοποιούμε την δυνατότητα να καθορίσουμε την ύπαρξη μας μέσα από τις επιλογές μας. Ο ακροβάτης περπατά σε ένα σκοινί, πλήρως συνειδητοποιημένος για τον κίνδυνο της πτώσης του και ο παρατηρητής παρακολουθεί από απόσταση χωρίς το άγχος της επιλογής και της ευθύνης.

    Κάθε βήμα, όμως του ακροβάτη περιλαμβάνει ρίσκο και αβεβαιότητα, αλλά είναι επίσης η έκφραση της ελευθερίας του. Από την άλλη πλευρά, η στάση του παρατηρητή μπορεί να προσφέρει απόσταση από τις εμπειρίες της ζωής και ενδεχομένως και μια κάποια ασφάλεια μιας και τον βοηθά να κατανοήσει τον κίνδυνο και την αγωνία αλλά εντούτοις, δεν αντικαθιστά την ενεργή συμμετοχή. Ωστόσο, η παρατήρηση είναι αναγκαία για να αναστοχαστεί κανείς πάνω στη ζωή, στις πράξεις των άλλων, να αποκτήσει απόσταση και αντικειμενικότητα.

    Πότε όμως το ένα μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά στο άλλο και όχι αφοριστικά;

    Στο εργαστήριο θα μελετηθούν η στάση, οι σκέψεις, τα συναισθήματα του ακροβάτη και του παρατηρητή σε ένα πλαίσιο διερεύνησης των εννοιών Ελευθερίας και Επιλογής όπως θα τις προσεγγίσει το κάθε μέλος της ομάδας καθώς και η ομάδα συνολικά. Σε μια εποχή που στο όνομα της Ελευθερίας προσφέρονται άπειρες επιλογές, θα διερευνηθεί πώς τα πρόσωπα -ακροβάτης και παρατηρητής μπορούν να αλληλεπιδράσουν διαμορφώνοντας ένα πεδίο γνήσιων συναισθημάτων και σκέψεων. Τί είναι αυθεντικότητα και πώς εν τέλει οι κοινωνικές επιρροές μπορεί να την επηρεάσουν και με ποιο τρόπο; Πως μπορεί οι άπειρες επιλογές να προκαλέσουν ένα πεδίο σύγχυσης και αδιεξόδου; Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα μέσα από τεχνικές παιγνιοθεραπείας – δραματοθεραπείας αλλά και μέσα από ερωτήματα που αναδεικνύονται στην υπαρξιακή ψυχοθεραπεία να επεξεργαστούν δυσκολίες που έχουν αναδυθεί στη ζωή τους σε θέματα που αφορούν επιλογές που καλούνται να κάνουν. .Οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν τον δικό τους ήρωα οπού θα διαμεσολαβήσει σε αυτήν την διερεύνηση.

    Οι ήρωες θα συναντηθούν και θα συνομιλήσουν ως ακροβάτες και παρατηρητές σε ένα θεατρικό έργο που θα δημιουργηθεί από την ομάδα και θα παιχτεί σε κεντρικό θέατρο. Το εργαστήριο υπαρξιακού θεάτρου- παρατήρησης της ανθρώπινης συμπεριφοράς φέτος για δεύτερη φορά στο Νήμα έχει στόχο να δώσει την ευκαιρία σε ψυχοθεραπευτές να αποκτήσουν δραματοθεραπευτικά και παιγνιοθεραπευτικά εργαλεία που θα αξιοποιήσουν κατά τη διάρκεια της δουλειάς τους καθώς και να επεξεργαστούν υπαρξιακά θέματα εμπνευσμένα από την φιλοσοφία, την κοινωνιολογία, τη θεολογία. Απευθύνεται όμως και σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ψυχοθεραπεία προκειμένου να εμπλουτίσουν τις έννοιες και να διεισδύσουν με διαφορετικό τρόπο στις έννοιες της Ελευθερίας και τη Επιλογής.

    Βιβλιογραφία

    • Kierkegaard, Søren. The Concept of Anxiety. Princeton University Press, 1980.

    • Κierkegaard, Soren.Either/ Or.Penguin,1992

    • Sartre, Jean-Paul. Being and Nothingness. Routledge, 2003.

    • Nietzsche, Friedrich. Thus Spoke Zarathustra. Penguin Classics, 2003.

    • Fromm, Erich. Escape from Freedom. Henry Holt and Company, 1969.

    • Solomon, Robert C. Existentialism. Oxford University Press, 2005.

    Το εργαστήριο απευθύνεται μόνο σε ψυχοθεραπευτές και σε άτομα που βρίσκονται ή έχουν κάνει ψυχοθεραπεία. Η επιλογή θα γίνει κατόπιν συνέντευξης το διάστημα μεταξύ 20 Οκτωβρίου και 2  Νοεμβρίου.

    Τηλ επικοινωνίας: 6945252935

    Το εργαστήριο θα έχουν τη δυνατότητα να το παρακολουθήσουν 10 άτομα.

    Η διάρκεια του εργαστηρίου είναι 18 μήνες. Θα ξεκινήσει στις 9 Νοεμβρίου 2024 και θα ολοκληρωθεί με το ανέβασμα παράστασης. Θα πραγματοποιείται δυο Σάββατα το μήνα (τρεις ώρες το καθένα)

    Στην δημιουργική και καλλιτεχνική αυτή έρευνα, θα έχουμε την τιμή να συνταξιδέψουν μαζί μας οι:

    Αποστόλης Αγγελόπουλος: Ψυχολόγος, Ομαδικός Αναλυτής, Ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Οργανισμού Ψυχοθεραπείας και Παιδείας στην Ομαδική Ανάλυση (HOPE in GA)

    Σωτήρης Δεσπότης: Θεολόγος- Καθηγητής ΕΚΠΑ

    Τριανταφυλλένια Κοσμίδου: Χορογράφος

    Αγγελική Λάλου: Κειμενογράφος- Συγγραφέας

    Ιωάννης Πίμπας: Ψυχολόγος ΜSc

    Συντονίζει η Αριστεά Κοντραφούρη: Παιγνιοθεραπεύτρια -Δραματοθεραπεύτρια

    Η Αριστέα Κοντραφούρη είναι Ιδρυτικό και Διοικητικό μέλος του Χώρου Ψυχοκοινωνικής Ανάπτυξης «Το Νήμα”. Είναι ψυχοθεραπεύτρια και η δραματοτοθεραπευτική και παιγνιοθεραπευτική παρέμβαση της συνδέεται με στοιχεία της υπαρξιακής ψυχοθεραπείας. Είναι Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Παιγνιοθεραπευτών και Δραματοθεραπευτών.

    Σπούδασε Ειδική Αγωγή και ειδικεύτηκε στην Παιγνιοθεραπεία και Δραματοθεραπεία. Διαθέτει Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Ψυχoθεραπείας (Ε.C.P). Εχεί εκπαιδευτεί κλινικά στη Θεραπεία Σύνθετου Αναπτυξιακού  Τραύματος του συστήματος Νarm. Είναι αριστούχος της Δραματικής Σχολής «Αρχή» της Νέλλης Καρρά. Είναι επί πτυχίω στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα της Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας.

    Στοιχεία επικοινωνίας
    Τηλέφωνο: 6945252935