Προβολικές Δοκιμασίες (CAT-TAT & Παιδικό Ιχνογράφημα)

ΔΙΚΕΨΥ_logo

Ημερομηνίες διεξαγωγής 05-06/04, 12-13/04, 03-04/05, 10-11/05 2014, 17-18/05, 2014
Ώρες διεξαγωγής Σάββατο: 10:00-15:00, Κυριακή: 15:30-20:30
Διάρκεια 50 ώρες
Χώρος Διεξαγωγής  ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ (Σοφοκλή Βενιζέλου 16 & Ρόδων, Ν. Ηράκλειο Αττικής)

Εισηγητές:
Κουλάκογλου Καρίνα
– PhD, Ψυχολόγος
Παπαδοπούλου Βίκυ
– MSc Κλινική Ψυχολόγος
Πολυζωγοπούλου Αγγελική
– MSc Κλινική Ψυχολόγος

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τις προβολικές δοκιμασίες T.A.T, C.A.T και FTT, απευθύνεται αποκλειστικά σε ψυχολόγους και μεταπτυχιακούς ή προπτυχιακούς φοιτητές ψυχολογίας, με άδεια ή δυνατότητα απόκτησης άδειας άσκησης επαγγέλματος.

Ο τρόπος ερμηνείας των προβολικών τεστ Τ.Α.Τ και C.A.T, θα γίνει με βάση την θεωρία του Bellak.

Το Τεστ των Παραμυθιών (Fairy Tale Test) είναι ένα προβολικό τεστ για παιδιά (6 έως 12 ετών) και το θεωρητικό του υπόβαθρο συνίσταται στη σχέση παραμυθιών και ασυνείδητων διαδικασιών, όπως αυτή έχει διαπιστωθεί και διερευνηθεί από πλειάδα μελετητών, κυρίως ψυχαναλυτικής προσέγγισης.

Η εκπαίδευση του ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ περιλαμβάνει:

  • Κάλυψη θεωρητικών θεμάτων σχετικά με τις Προβολικές Δοκιμασίες
  • Λεπτομερή ανάλυση των καρτών
  • Ερμηνεία των καρτών
  • Συγγραφή ψυχολογικής έκθεσης

Το Τεστ των Παραμυθιών (Fairy Tale Test) και το Παιδικό Ιχνογράφημα αποτελούν ξεχωριστές ενότητες τις οποίες μπορούν να παρακολουθήσουν και μεμονωμένα οι εκπαιδευόμενοι.

 

Το Σαββατοκύριακο 10-11/05 αποτελεί μια ξεχωριστή ενότητα/Διημερίδα για το Τεστ των Παραμυθιών (Fairy Tale Test), την οποία μπορούν να παρακολουθήσουν ψυχολόγοι και μεταπτυχιακοί ή προπτυχιακοί φοιτητές ψυχολογίας, με άδεια ή δυνατότητα απόκτησης άδειας άσκησης επαγγέλματος.

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο 17-18/05 αποτελεί μια ξεχωριστή ενότητα/Διημερίδα για το Παιδικό Ιχνογράφημα, την οποία μπορούν να παρακολουθήσουν όλοι οι ειδικοί ψυχικής υγείας, καθώς και οι εκπαιδευτικοί σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας.

Τεστ των Παραμυθιών (Fairy Tale Test)

Το τεστ αποτελείται από:

  • 21 κάρτες (7 σετ καρτών όπου απεικονίζονται χαρακτήρες από γνωστά παραμύθια όπως π.χ «Η Κοκκινοσκουφίτσα», «Η Χιονάτη και οι 7 νάνοι», «Ο Τζακ και η φασολιά» κ.ά.), και παρουσιάζονται στο παιδί ανά σετ των 3 καρτών,
  • ένα εγχειρίδιο με τις οδηγίες βαθμολόγησης του τεστ και με πλειάδα παραδειγμάτων για κάθε μεταβλητή που έχει κωδικοποιηθεί,
  • 25 πρωτόκολλα όπου αναγράφονται οι γενικές ερωτήσεις που τίθενται στο παιδί και καταγράφονται οι απαντήσεις του.

Το υλικό που προκύπτει αξιολογείται τόσο ποσοτικά – βάσει 30 παραμέτρων προσωπικότητας – όσο και ποιοτικά, αποκομίζοντας έτσι μια αρκετά ολοκληρωμένη εικόνα της ψυχοσύνθεσης του παιδιού.

Η στάθμισή του έγινε για πρώτη φορά το 1990 σε μεγάλο δείγμα του ελληνικού πληθυσμού (περί τα 1000 παιδιά) από την Δρ. Καρίνα Κουλάκογλου στα πλαίσια της διδακτορικής της διατριβής στο Πανεπιστήμιο του Exeter στη Μ. Βρετανία (1989-1993). Το 2003 πραγματοποιήθηκε η επαναστάθμιση του τεστ.

Η προώθηση του FTT έχει πραγματοποιηθεί ήδη σε πολλές χώρες στον κόσμο (Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Ρωσία κ.α), μέσα από διαδικασίες στάθμισης και μετάφρασης του έργου.

Η διάθεση της ελληνικής έκδοσης του Fairy Tale Test με την ονομασία «Το Τεστ των Παραμυθιών» γίνεται από την εταιρεία Fairy Tale Test Society σε συνεργασία με το ΔΙ.ΚΕ.ΨΥ.

Οι προβολικές δοκιμασίες T.A.T, C.A.T, FTT και Παιδικό Ιχνογράφημα αποτελούν κλινικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται στην αξιολόγηση και την εξαγωγή κλινικών συμπερασμάτων, τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά.

Στο σεμινάριο θα παρουσιασθεί υλικό με πραγματικά περιστατικά στο ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ

Ολοκληρώνοντας την εκπαίδευση οι εκπαιδευόμενοι θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης.

 

ΓιΓια εγγραφές, παρακαλούμε όπως συμπληρώσετε την online αίτηση που θα βρείτε στο ακόλουθο linkhttp://www.dikepsy.gr/index.php/seminar?seminar=10και το ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ θα σας αποστείλει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Επισκέπτεστε συχνά την ιστοσελίδα μας http://www.dikepsy.gr/index.php/seminar  για νέες ανακοινώσεις σχετικά με το σεμινάριο. Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα τηλ: 210-2830100 και 6945 558644.