Πράγματα που δε θα μάθουν ποτέ όσοι γεννηθούν το 2011

Η ιστοσελίδα «Huffington Post» πρόσφατα ανέβασε μια ιστορία με τίτλο «Είσαι εκτός: 20 πράγματα που έγιναν απαρχαιωμένα αυτή τη δεκαετία». Είναι μια θαυμάσια ανασκόπηση στα βήματα της τεχνολογίας που κάναμε από τότε που ξεκίνησε ο αιώνας, και με έκανε να σκεφτώ για τη διαφορά που η σημερινή τεχνολογία θα φέρει στις ζωές των αυριανών παιδιών.

Χρησιμοποίησα μερικές από τις ιδέες τους, αλλά πρόσθεσα και μερικές δικές μου για να φτιάξω την παρακάτω λίστα: «Πιστεύετε ότι τα παιδιά που θα γεννηθούν το 2011 θα αναγνωρίζουν κάτι από τα ακόλουθα;»

Βιντεοκασέτα: Ξεκινώντας από αυτή τη χρονιά, οι ιστορίες που παράγουμε στο «Money Talks» έχουν όλες τραβηχτεί, επεξεργαστεί και διανεμηθεί στους τηλεοπτικούς σταθμούς χωρίς να υπάρχουν ποτέ σε κανενός είδους κασέτα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά η κάμερα μετάδοσης που χρησιμοποιούμε σήμερα -η οποία δεν έχει κασέτα- προσφέρει πολύ υψηλότερη ποιότητα από οτιδήποτε θα μπορούσαμε να φανταστούμε δέκα χρόνια νωρίτερα…και κοστίζει λιγότερο από τους φακούς της κάμερας που χρησιμοποιούσαμε πριν.

Ταξιδιωτικοί πράκτορες: Αν και δεν έχει νεκρωθεί ακόμα, το επάγγελμα αυτό είναι ένα από τα πολλά που αποδεκατίστηκαν από το Internet. Όσοι θα γεννηθούν το 2011, όταν θα πάνε το ταξίδι του μέλιτος, άραγε θα μπορέσουν να βρουν κάποιον ταξιδιωτικό πράκτορα;

Ο διαχωρισμός εργασίας και σπιτιού: Όταν κουβαλάς ένα κομπιούτερ εξοπλισμένο με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στην τσέπη σου, δε μπορούν να σε βρουν μόνο οι φίλοι σου, αλλά και το αφεντικό σου. Για τα παιδιά που θα γεννηθούν φέτος, ο τοίχος ανάμεσα στη δουλειά και το σπίτι θα είναι πράγματα δυσδιάκριτος.

Βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες: Όπως η βιντεοκασέτα, η γραφή λέξεων πάνω σε νεκρά δέντρα έχει πάρει το δρόμο της εξόδου. Σίγουρα μπορεί να εξακολουθήσουν να υπάρχουν βιβλία, αλλά γι’ αυτούς που γεννιούνται σήμερα, τα καταστήματα που υπάρχουν αποκλειστικά για την πώληση βιβλίων θα είναι τόσο λίγα όσο είναι σήμερα τα δισκοπωλεία.

Καταστήματα ενοικίασης ταινιών: Εσύ θα έπαιρνες το αυτοκίνητό σου μόνο και μόνο για να νοικιάσεις μια ταινία;

Ρολόγια: Ίσως διατηρηθούν ως παράξενα κοσμήματα, αλλά η σωστή ώρα θα φαίνεται στο smartphone, το οποίο και είναι σχεδόν πάντα στο χέρι σου.

©Will D/flickr Paper maps: Κάποτε οι χάρτες αυτοί ήταν διαθέσιμοι δωρεάν σε κάθε βενζινάδικο. Είναι σχεδόν απαρχαιωμένοι σήμερα, και η επόμενη γενιά θα πρέπει μάλλον να επισκεφτεί μουσείο για να βρει κάποιον.

Ενσύρματα τηλέφωνα: Γιατί να πληρώνεις 35 δολάρια κάθε μήνα για να έχεις ένα τηλέφωνο που συνδέεται σε τοίχο; Για όσους γεννιούνται σήμερα, αυτό θα φαίνεται μια ανόητη ιδέα.

Μακρινή απόσταση: Χάρη στο Internet οι περιπτώσεις που πληρώναμε για να μιλήσουμε σε κάποιον που ήταν σε άλλη πόλη, πολιτεία ή χώρα περιορίστηκαν.

Καταχωρίσεις σε εφημερίδες/ αγγελίες: Πέρασαν πια οι καιροί που αναγκαζόμασταν να αγοράζουμε ένα μάτσο έντυπες εφημερίδες για να δούμε τι είναι για πώληση.

Dial-up Internet: Αν και δεν είναι όλοι σε broadband, δεν είναι μακριά ο καιρός που το dial-up Internet θα πάρει το δρόμο του plug-in phone.

Εγκυκλοπαίδειες: Φανταστείτε μια εποχή που θα έπρεπε να αγοράζετε ακριβά βιβλία, τα οποία θα ήταν ξεπερασμένα πριν στεγνώσει το μελάνι. Η εγκυκλοπαίδεια θα είναι ανόητος όρος για τα μωρά που γεννιούνται σήμερα.

Ξεχασμένοι φίλοι: Θυμάστε όταν κάποιος παλιός φίλος ανέφερε κάποιον που πηγαίνατε μαζί στο σχολείο κι εσείς απαντούσατε «α…ναι, τον είχα ξεχάσει»; Οι  επόμενες γενιές θα είναι αυτόματα σε επαφή με όλους όσους γνωρίζουν, ακόμη κι ελάχιστα, μέσω του Facebook.

Ξεχασμένο… οτιδήποτε άλλο: Τα παιδιά που θα γεννηθούν φέτος δε θα μάθουν ποτέ πως ήταν να κάθεσαι σε ένα μπαρ και να συζητάς ατελείωτα για πράγματα που δε γνωρίζεις. Σήμερα η παγκόσμια συλλογική γνώση είναι σε ένα κομπιούτερ στην τσέπη ή την τσάντα σου. Και μιας που την έχεις μαζί σου πάντα, γιατί να προσπαθήσεις να θυμάσαι οτιδήποτε;

Τα βραδινά νέα: Οι ειδήσεις συμβαίνουν 24 ώρες τη μέρα/ 7 μέρες την εβδομάδα. Και αν δεν είσαι σπίτι να τις παρακολουθήσεις, δεν πειράζει. Είναι στο smartphone στην τσέπη σου.

CDs: Πρώτα οι δίσκοι, μετά τα 8-track, μετά οι κασέτες και τέλος τα CDs – η ανανέωση της μουσικής συλλογής σου ήταν μια ακριβή ενασχόληση. Τώρα είναι φθηνό, ή φθηνότερο έστω, και τόσο κοντά όσο η πλησιέστερη σύνδεση στο Internet.

Κάμερες με φιλμ: Για τους γλωσσολόγους ίσως, αλλά για τα γεννημένα σήμερα παιδιά η λέξη «φιλμ» δε θα σημαίνει απολύτως τίποτα. Μάλιστα, ακόμα και οι ψηφιακές κάμερες – βίντεο και φωτογραφικές – είναι υπό εξαφάνιση, καθώς οι υπολογιστές τσέπης αναλαμβάνουν αυτή τη λειτουργία επίσης.

Κίτρινες και λευκές σελίδες Χρυσού Οδηγού: Μα, γιατί να χρειάζεσαι ένα πεντάκιλο βιβλίο μόνο και μόνο για να βρεις κάποιον;

Κατάλογοι: Δεν χρειάζεται να μου στείλεις ένα βιβλίο με ταχυδρομείο, για να μπορώ να δω ό,τι έχεις για πώληση, οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Αν θες να μου υπενθυμίσεις να δω κάτι, στείλε μου ένα e-mail.

Μηχανήματα Φαξ: Αντί αυτού μπορείς να πεις “scan,” “.pdf” και “email”;

Φωτογραφία σε κορνίζα: Τέτοια σπατάλη τοίχου, γραφείου, πάγκου, μόνο και μόνο για να έχουμε μια ξεχωριστή κορνίζα γύρω από κάθε φωτογραφία…! Οκτώ gigabytes για φωτογραφίες και/ ή βίντεο σε μια ψηφιακή κορνίζα, αγκαλιάζοντας κάθε άνθρωπο που έχεις ποτέ γνωρίσει και οτιδήποτε έχεις ποτέ κάνει – ναι, αυτό είναι απόδοση! Ειδικά αν το συγκρίνουμε με ό,τι συνηθίζαμε να κάνουμε: να βάζουμε τους φίλους και τους συγγενείς μαζί σε ένα δωμάτιο και να τους αναγκάζουμε να δουν αυτό που ονομάζαμε “παρουσίαση φωτογραφιών” ή “σπιτικές ταινίες”.

Καλώδια: Καλώδια που συνδέουν τηλέφωνα σε τοίχους; Καλώδια που συνδέουν κομπιούτερ, τηλεοράσεις, στέρεο, και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές μεταξύ τους; Καλώδια που συνδέουν τους υπολογιστές στο ίντερνετ; Για τα παιδιά που θα γεννηθούν το 2011 αυτά θα τους φαίνονται τόσο λογικά, όσο ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο να σέρνει ένα καλώδιο επέκτασης.

Χειρόγραφα γράμματα: Ή οτιδήποτε γραπτό με το χέρι. Πότε ήταν η τελευταία φορά που έγραψες «καλλιγραφικά»; Αλήθεια, γνωρίζεις έστω τι σημαίνει η λέξη «καλλιγραφικά»; Τα παιδιά του 2011 δε θα γνωρίζουν, αλλά θα σε ντροπιάσουν με ένα μικροσκοπικό πληκτρολόγιο.

Ομιλία με ένα άτομο κάθε φορά: Θυμάστε ότι ήταν αγένεια να είσαι με κάποιον και να μιλάς με κάποιον άλλο στο τηλέφωνο; Τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα θα υποθέσουν απλά ότι χρησιμοποιείς μηνύματα για να επικοινωνείς με άλλα πέντε ή έξι άτομα ταυτόχρονα, ενώ υποτίθεται ότι δίνεις προσοχή στο πρόσωπο που έτυχε να έχει φυσική παρουσία δίπλα σου.

Σχέδια συνταξιοδότησης: Ναι Γιαννάκη, υπήρχε μια εποχή που το μόνο που είχες να κάνεις ήταν να δουλεύεις 20 χρόνια στο ίδιο μέρος και μετά θα σου έδιναν μια επιταγή κάθε μήνα για όσο θα ζούσες. Μάλιστα, κάποιες εταιρίες θα σου πλήρωναν ακόμα και τα ιατρικά σου κόστη…

Ταχυδρομείο: Τι μένει αν από το ταχυδρομείο που παραλαμβάνεις σήμερα αφαιρέσεις τους λογαριασμούς που μπορείς να πληρώνεις on line, τις επιταγές που μπορείς να τις πληρώνεσαι με άμεση κατάθεση και τα άχρηστα μηνύματα που μπορείς να λαμβάνεις ηλεκτρονικά; Μια παραφουσκωμένη γραφειοκρατία που χάνει εκατομμύρια δολάρια φορολογούμενων.

Διαφημιστικά στην τηλεόραση: Είναι απίστευτα ακριβά και μη αποδοτικά καθώς στοχεύουν σε μαζικό κοινό. Εκτός κι αν βρει κανείς έναν τρόπο να σε αναγκάσει να τα παρακολουθήσεις, όπως με τα βίντεο στο ίντερνετ.

Εμπορικό μουσικό ραδιόφωνο: Τα Smartphones με τα προγράμματα music-streaming, όπως το (αμερικανικό) Pandora, είναι μια καλύτερη λύση που δεν περιλαμβάνει διαφημίσεις να ουρλιάζουν ανάμεσα στα τραγούδια.

Κρύψιμο: Όχι πολύ παλιά, αν δεν απαντούσες στο σταθερό τηλέφωνο στο σπίτι σου, αυτό ήταν – κανείς δεν ήξερε αν είσαι ζωντανός ή νεκρός, πολύ λιγότερο πού μπορεί να ήσουν. Τώρα το τηλέφωνό σου δεν είναι μόνο στην τσέπη σου, αλλά μπορεί να πει σε όλους – συμπεριλαμβανομένου και τους διαφημιστές – το που ακριβώς βρίσκεσαι.

Το παραπάνω άρθρο υπογράφει η Stacy Johnson: http://finance.yahoo.com/family-home/article/111745/things-babies-born-in-2011-will-never-know?mod=family-kids_parents