Πανευρωπαϊκή Ημέρα Λογοθεραπείας 2012

Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Δυτικού Τομέα ( Κ.Ψ.Υ. Δ/Τ) του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (Ψ.Ν.Θ.), σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Λογοπεδικών, συμμετέχει στην Ευρωπαική Ημέρα Λογοθεραπείας, η οποία με βάση τον ορισμό της από την Μόνιμη Επιτροπή Λογοπεδικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η 6η Μαρτίου κάθε έτους.

Ως εκ τούτου, την Τρίτη 6 Μαρτίου 2012 από τις 8:30π.μ.– 14:00μ.μ το ΚΨΥΔ/Τ θα λειτουργήσει για την εξυπηρέτηση ατόμων με προβλήματα και διαταραχές ροής λόγου (τραυλισμού) και με στόχο την ενημέρωση αλλά και ευαισθητοποίηση του κοινού στο συγκεκριμένο πρόβλημα (γονιών, παιδιών, δασκάλων, κ.λπ.).

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ Ψ.Ν.Θ.

Το Κ.Ψ.Υ. Δ/Τ δημιουργήθηκε το 1984, στo πλαίσιo της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, για να καλύψει τις ανάγκες Πρόληψης και Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης στην Ψυχική Υγεία.

Παρέχει υπηρεσίες όπως:

Αξιολόγηση   νέων περιστατικών (παιδιά, έφηβοι, ενήλικες, ζευγάρια,   οικογένειες)

Αξιολόγηση   παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας για προβλήματα λόγου, μαθησιακές   δυσκολίες, αναπτυξιακές διαταραχές

Ψυχομετρικές   δοκιμασίες (προσωπικότητας, νοημοσύνης, ανίχνευσης μαθησιακών δυσκολιών,   ομιλίας και λόγου)

Λογοθεραπεία

Εργοθεραπεία

Ψυχοθεραπεία:   Ατομική, Συζυγική, Οικογενειακή, Ομαδική (Συστημική, ψυχαναλυτική,   ανθρωπιστική, ψυχοθεραπεία μέσω Τέχνης)

Συμβουλευτική:   Γονέων, εκπαιδευτικών, ομάδων μαθητών, επαγγελματιών υγείας   κ.ά.

Συμβουλευτική   Οργανισμών (Εποπτεία και Συμβουλευτική σε προσωπικό   ομάδων

εργασίας διαφόρων δομών)

Παρεμβάσεις   στην κοινότητα (σχολεία, ιδρύματα, κ.ά.)

Κοινωνική   έρευνα στο πλαίσιο δικαστικής συμπαράστασης

Ψυχοκοινωνική   αποκατάσταση σε πρώην ή χρόνιους ασθενείς, με υποστήριξη και παρέμβαση στο   οικογενειακό περιβάλλον ή στο οικοτροφείο με εποπτεία και μετεκπαίδευση του   προσωπικού κ.ά.

Επιπροσθέτως, υλοποιεί δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης,σε συνεργασία με τους φορείς της Κοινότητας (Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα, Γενικά Νοσοκομεία, Συμβουλευτικούς Σταθμούς Δήμων, Σχολεία, ΟΚΑΝΑ, κ.ά.) με σκοπό την ανάπτυξη Δικτύου μεταξύ διαφόρων υπηρεσιών προς όφελος των χρηστών. Σε αυτές περιλαμβάνονται:

Ενημερωτικά   σεμινάρια,   Κλινική Εποπτεία και Συμβουλευτική σε   επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας, Πρόνοιας,   Εκπαιδευτικούς

Ομιλίες-συζητήσεις και διαλέξεις με βάση τα αιτήματα και τις ανάγκες   της κοινότητας σε σχολεία, νηπιαγωγεία, συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, δήμους   κ.ά.

Τέλος, το προσωπικό του Κ.Ψ.Υ. συνιστά πολυκλαδική θεραπευτική ομάδα (ψυχίατροι, ψυχολόγοι, ειδικοί παιδαγωγοί, κοινωνικοί λειτουργοί, λογοθεραπεύτρια, εργοθεραπεύτρια, ψυχιατρικοί νοσηλευτές) που είναι εξειδικευμένοι στο είδος υπηρεσιών που προσφέρουν και οι περισσότεροι στην ψυχοθεραπεία και σε ιδιαίτερες παρεμβάσεις ως προς την κοινότητα.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:
ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ – Ψ.Ν.Θ.
Πατριάρχου Γρηγορίου Ε΄ 41, 56423, Αμπελόκηποι Θεσσαλονίκη
Τηλ. : 2313-310600 & 2313-310601 Fax : 2313 310620