Ο πρώτος άνθρωπος που θεραπεύτηκε από τον ιό HIV

Ο Timothy Brown έδωσε συνέντευξη στο γερμανικό περιοδικό «Stern»

Από τη Μαρία Μπάδα

Για πρώτη φορά, ανακοινώθηκε επισήμως πρόσφατα ότι ένας άνθρωπος έχει θεραπευτεί από τον ιό HIV.

Ο «Βερολινέζος Ασθενής», Timothy Ray Brown ήταν ένας ασθενής θετικός στον ιό HIV, ο οποίος έπασχε και από μυελώδη λευχαιμία. Έλαβε επιτυχή θεραπεία, όμως το 2007 υποτροπίασε και απαιτούνταν μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων. Η θεραπεία της λευχαιμίας ήταν κουραστική και μακροχρόνια. Ο Brown υπέφερε δύο υποτροπιασμούς και έκανε δύο μεταμοσχεύσεις  βλαστικών κυττάρων που οδήγησαν σε μια σοβαρή νευρολογική διαταραχή. Η νευρολογική διαταραχή οδήγησε σε προσωρινή τύφλωση και προβλήματα μνήμης.

Το 2007 ο Timothy Ray Brown ανησυχούσε περισσότερο για την λευχαιμία από την οποία έπασχε, παρά για τον ιό HIV που είχε μολύνει τον οργανισμό του, καθώς τη θεωρούσε ως μια ελεγχόμενη νόσο.

Ο 42χρονος αφέθηκε στην φροντίδα των γιατρών του νοσοκομείου Charite Universitätsmedizin του Βερολίνου. Η θεραπεία που υπέστη ήταν άκρως επιθετική καθώς η χημειοθεραπεία κατέστρεψε την πλειοψηφία των κυττάρων του ανοσοποιητικού του συστήματος. Μετά από μια επικίνδυνη μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων (μόλις τα δυο τρίτα των ασθενών επιβιώνουν), τα αποτελέσματα ήταν απρόσμενα. Ο Brown φαίνεται να έχει θεραπευτεί πλήρως από τον ιό HIV!

Ο άνθρωπος, τον οποίο διάλεξαν οι γιατροί για δότη του μυελού των οστών, έχει μια συγκεκριμένη γενετική μετάλλαξη, η οποία τυχαίνει σε ένα απίστευτα μικρό ποσοστό ανθρώπων και η οποία τον έκανε σχεδόν άτρωτο στον ιό HIV. Ενώ το ανοσοποιητικό σύστημα του Brown ήταν αποδεκατισμένο από τις θεραπείες, τα κύτταρα του δότη με την υψηλή ανοχή στον HIV ενίσχυσαν το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενή! Οι αρχικές ενδείξεις ότι ο ιός είχε αρχίσει να υποχωρεί ήταν αρκετά ενθαρρυντικές.
Πλέον ο ασθενής, ο οποίος δεν έλαβε κανένα αντιρετροϊκό φάρμακο μετά την μεταμόσχευση και μετά από εκτεταμένες εξετάσεις, δεν δείχνει κανένα σημάδι του HIV! Οι γιατροί του, ανακοίνωσαν επίσημα ότι ο ασθενής θεραπεύτηκε. Τι σημαίνει αυτό για το μέλλον της θεραπείας;

Δεν σημαίνει ότι κάθε ασθενής με τον ιό HIV μπορεί να αντεπεξέλθει από την τεράστια ταλαιπωρία που υπέστη ο Brown. Ωστόσο, για πρώτη φορά, γνωρίζουμε ότι ο ιός HIV μπορεί να θεραπευτεί, ανοίγοντας νέες δυνατότητες θεραπείας και έρευνας, τις οποίες σε κάθε περίπτωση δεν είχαν φανταστεί οι ερευνητές.

Ο Brown ακόμα και σήμερα κάνει φυσιοθεραπεία για την ανάκτηση του συντονισμού και του βαδίσματός του, καθώς και θεραπεία του λόγου.

Οι φίλοι του έχουν παρατηρήσει και αλλαγές στην προσωπικότητά του: είναι πολύ πιο αμβλύς.

Όταν ερωτήθηκε αν θα προτιμούσε να ζει με τον ιό HIV, παρά να τον έχει νικήσει απάντησε: « Ίσως, να ήταν καλύτερα, αλλά δεν αναρωτιέμαι για κάτι τέτοιο πλέον».

Όπως μας δείχνει η εμπειρία του Timothy Brown, η θεραπεία του ιού HIV μέσω χημειοθεραπείας, αντιρετροϊκών φαρμάκων και μεταμόσχευσης βλαστικών κυττάρων, δεν αποτελεί μια θεραπεία για δειλούς. Απαιτήθηκε θάρρος, αποφασιστικότητα και μεγάλη  υποστήριξη για να αποτελέσει ο Timothy το πρώτο άτομο που θεραπεύτηκε από τον ιό του AIDS.

Περισσότερες λεπτομέρειες στο:
http://www.aidsmap.com/page/1577949/