Ο Νάνος και η Γαριδούλα

Επιμέλεια στήλης: Μένη Κουτσοσίμου, Μεταδιδάκτωρ Ιατρικής σε θέματα Αξιολόγησης Ποιότητας Παρεχόμενων Υπηρεσιών στο χώρο της Υγείας

 

Ο μικρός Μαξίμ μας παρουσιάζει τον εαυτό του… ο εσωτερικός μονόλογός του καθηλώνει τον αναγνώστη:

…«μοιάζω με κάθε φυσιολογικό αγόρι, μόνο που… είμαι πολύ κοντός»…

«Είμαι πολύ κοντός, κοντούτσικο σχεδόν όσο ένα πιτσιρίκι πέντε χρονών. Στο σχολείο με φωνάζουν νάνο»…

«Είναι σκληρό να ψηλώνεις τόσο αργά κι ακόμη σκληρότερο να ξέρεις πως δε θα ψηλώνεις για πολύ καιρό»…. «σκληρό κι άδικο»…

«ευτυχώς, που εγώ αγαπώ εμένα, γιατί αλλιώτικα θα ήμουν εντελώς μονάχος».

Το βιβλίο αναδεικνύει, με αρκετό χιούμορ, το θέμα των διακρίσεων λόγω της εξωτερικής εμφάνισης. Ο Μαξίμ είναι ένα μικρό αγόρι που παρά τις προσπάθειες των γονιών του και τη θεραπεία με ενέσεις που του έχει συστήσει ένας «σπουδαίος καθηγητής» ιατρικής δεν λέει να πάρει μπόι.

«… Όταν έγινα οχτώ χρονών κι ήμουν ίσα μ’ ένα πιθηκάκι, οι γονείς μου απελπισμένοι με πήγαν σε κάποιο σπουδαίο καθηγητή. Κι εκείνος τούς είπε: -Πρόκειται για μια σοβαρή περίπτωση. Εκείνη την ημέρα κατάλαβα ότι ποτέ δε θα είμαι σαν τους άλλους. Η μητέρα μου λιποθύμησε. Ο πατέρας κοίταξε τον ουρανό, λες κι ο υπεύθυνος κρυβόταν σε κάποιο σύννεφο».

Το αποτέλεσμα είναι ότι στο σχολείο όλοι τον φωνάζουν νάνο· υφίσταται το χλευασμό και την περιφρόνηση των συμμαθητών του. Η διαφορετικότητά του δεν γίνεται αποδεκτή από το κοινωνικό του περίγυρο. Οι γονείς του και ο «σπουδαίος επιστήμονας» προσπαθούν να τον αλλάξουν, ενάντια στη φύση. Ματαίως όμως. και αυτό τον πονάει:

«θα ήθελα να πάψουν όλες αυτές οι κακίες, που με βασανίζουν και πονούν περισσότερο από ένα γρατσουνισμένο γόνατο».

Αυτό, όμως, που του στοιχίζει ακόμα πιο πολύ είναι ότι τα κορίτσια δεν του δίνουν σημασία. Απεγνωσμένος, αποφασίζει να βάλει αγγελία στην εφημερίδα με την ελπίδα να βρει το ταίρι του: όταν γράφει την αγγελία στην εφημερίδα, επιλέγει με μεγάλη προσοχή τις λέξεις με τις οποίες θα περιγράψει τον εαυτό του:

«ΜΑΞΙΜ. ΕΝΤΕΚΑΜΙΣΙ ΧΡΟΝΩΝ. ΝΕΑΡΟΣ ΚΥΡΙΟΣ, ΟΜΟΡΦΟΣ ΚΙ ΟΧΙ ΠΟΛΥ ΨΗΛΟΣ. ΑΝΑΖΗΤΕΙ ΝΕΑΡΗ ΚΥΡΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΕΝΤΕΚΑ ΚΑΙ ΔΩΔΕΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΝ ΜΑΖΙ»

Μέσα από αυτή τη διαδικασία γνωρίζει τη Γαριδούλα, ένα κοριτσάκι μόλις 10 χρονών, που είναι εξίσου κοντό και εργάζεται στο τσίρκο ως ακροβάτης. Η Γαριδούλα του δείχνει πώς να ανέβει και να ισορροπήσει σ’ ένα λεπτό σκοινί.

«Από τότε που γνώρισα τη Γαριδούλα, λοιπόν, δεν ένιωθα ούτε μικρός ούτε μόνος. Κι όμως σωματικά δεν είχα αλλάξει καθόλου».

Το θέμα, όμως, είναι ότι μόνο σε ένα τσίρκο έχουν προοπτικές οι άνθρωποι με ιδιαιτερότητες; Αφοπλιστική και η απάντηση της Γαριδούλας:

«- Τύποι σαν εμάς καλοπερνούν, όταν είναι ακροβάτες. Στο χώμα είμαστε μικροί. Αλλά ψηλά, στον αέρα, κυριαρχούμε σ’ ολόκληρο τον κόσμο, και κανείς δε μας βρίσκει πια μικρόσωμους. Νιώθουμε σπουδαίοι εκεί πάνω».

Στο ίδιο ύφος και η απάντηση του Μαξίμ:

«Αντί να μείνω μεγάλος νάνος δηλαδή, θα καταλήξω μικρός γίγαντας… Κι ο κόσμος θα με δεχτεί υποχρεωτικά, όπως είμαι».

Και στο τέλος, μία φράση που κρύβει όλη την αλήθεια του βιβλίου:

«Αν ήμουν λιγότερο μόνος, θα ένιωθα λιγότερο κοντός».

Πώς γεννήθηκε η ιδέα αυτού του βιβλίου; Μαθαίνουμε από τον ίδιο το συγγραφέα, Ερίκ Σαβουαζά, ότι έκλαιγε όταν ήταν μικρός, επειδή ήταν κοντός. Για το λόγο αυτό, συγκινημένος από τα παιδιά που πρέπει να κάνουν κάθε μέρα ενέσεις με ορμόνες για να ψηλώσουν, δημιούργησε το μικρό Μαξίμ και το αποτέλεσμα αυτής της φιλίας ήταν ‘Ο νάνος και η Γαριδούλα’.

Σε επίπεδο λέξεων, επιτυγχάνεται ένα δεμένο και αρκετά έντονο συναισθηματικά αποτέλεσμα, αφού κατορθώνουν να μεταδώσουν στον αναγνώστη τα βαθύτερα συναισθήματα που βιώνει ένα ‘διαφορετικό’ άτομο. Ο πρωταγωνιστής μας, αν και πολύ μικρός σε ηλικία, γνωρίζει την ετερότητά του και εισπράττει ρατσιστική συμπεριφορά από τους γύρω του, η οποία εκφράζεται ποικιλοτρόπως. Οι Άλλοι, οι θεατές, έχουν διττό ρόλο. Παρόλο που γνωρίζουν ότι διαφέρουν από την κοινωνία του Εμείς, δεν το παραδέχονται με ευκολία ανοιχτά σε όλους. Σ’ ένα τσίρκο τα πράγματα είναι τόσο εξιδανικευμένα που δεν μπορεί κάποιος/α να διακρίνει τις ιδιότητες που καθιστούν κάτι ‘ανόμοιο’.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Συγγραφέας: Eric Sanvoisin
Εικονογράφηση: Frédéric Rébéna
Εκδόσεις: Σύγχρονοι Ορίζοντες
Έτος έκδοσης: 2001
Αριθμός σελίδων: 45
Αρχική τιμή:  7,57 €