Μια ιστοσελίδα γεννιέται tabula rasa

Τον όρο «tabula rasa» επιλέξαμε για την έναρξη του πρώτου ελληνικού διαδικτυακού περιοδικού ψυχολογίας «Ψυχο-γραφήματα», οπαδοί του εμπειρισμού, όχι ως δογματική φιλοσοφική στάση, αλλά ως αφετηρία συνεχούς εξέλιξης και στάσης ζωής.

Tabula rasa ως λατινική έκφραση σημαίνει «λευκός πίνακας» κι αναφέρεται στην επιστημολογική άποψη ότι τα άτομα γεννιούνται χωρίς έμφυτες γνώσεις, ιδέες ή ψυχικό κόσμο και ότι οι γνώσεις αποκτούνται με την εμπειρία. Το φιλοσοφικό ρεύμα γύρω από αυτή την πεποίθηση ξεκίνησε από τον Άγγλο φιλόσοφο Τζον Λοκ και ονομάζεται εμπειρισμός. Ο όρος χρησιμοποιείται στη φιλοσοφία, την ψυχολογία, τη νευροβιολογία, την πολιτική, ακόμη και στην επιστήμη των υπολογιστών.

Tabula rasa ξεκινά και η ιστοσελίδα «Ψυχο-γραφήματα», η οποία φιλοδοξεί να καλύψει το κενό στην ενημέρωση γύρω από το χώρο της επιστήμης της ψυχολογίας, απευθυνόμενη σε ειδικούς και μη. Ξεκινώντας, η αρχική ιδέα ήταν να καλύπτουμε αποκλειστικά θέματα ψυχολογίας, αλλά στην πορεία διαπιστώσαμε ότι τελικά ισχύει πως «όλα είναι θέμα ψυχολογίας». Άνθρωποι, γεγονότα, εκδηλώσεις, παραστάσεις, ιδέες, απόψεις, συνεντεύξεις, όλα όταν ιδωθούν μέσα από το πρίσμα της ψυχολογίας παίρνουν και περνούν σε άλλη διάσταση. Σε μια εποχή που όλα έχουν ειπωθεί σημασία έχει ο τρόπος που παρουσιάζει κανείς τα πράγματα.

Ως νέα ιστοσελίδα μόνο «tabula rasa» θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε, χωρίς στερεότυπα και προκαταλήψεις, ανοιχτοί σε όλες τις απόψεις, αναμένοντας κι από εσάς να κάνετε το ίδιο. Περιμένουμε με μεγάλη χαρά τις προτάσεις σας, τα σχόλιά σας, την κατάθεση των απόψεών σας. Μαζί επιθυμούμε να διαμορφώσουμε το περιεχόμενου αυτού του νέου διαδικτυακού ιστότοπου και να το βελτιώνουμε καθημερινά.

Ένα διαδικτυακό περιοδικό, νέο σημείο αναφοράς στις εμπειρίες της ζωής μας.

Ψυχογραφήματα: γραφές από, με και για την ψυχή…

Καλή ανάγνωση!

Δήμητρα Διδαγγέλου
Δημοσιογράφος- ψυχολόγος