Μια έφηβη Αντιγόνη

Mia efivi AntigoniΑπό τη Φοίβη Λέκκα, Ψυχολόγο, MSc Κοινωνική Ψυχολογία, Ειδίκευση στη Συστημική Θεραπεία Οικογένειας και Ζεύγους
http://foivi-somethinglikehappiness.blogspot.gr/

Μετά την «Τριλογία της Ουτοπίας» (Όρνιθες, Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας, Φάουστ) η σκηνοθέτης και θεατροπαιδαγωγός Τζωρτζίνα Κακουδάκη και η ομάδα 4Frontal σε συνεργασία με το Θέατρο του Νέου Κόσμου, παρουσιάζουν την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή για εφηβικό κοινό, ξεκινώντας έναν νέο κύκλο παραστάσεων, την «Τριλογία της Πραγματικότητας». Η παράσταση παίζεται καθημερινά σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τις Κυριακές στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

Η σπουδαία τραγωδία του Σοφοκλή μιλάει για την ευθύνη του ανθρώπου ως μέλους μιας ισόνομης πολιτείας, την αναζήτηση και την απόδοση της δικαιοσύνης, τις συνέπειες των επιλογών, την ορμή και το θάρρος της νεότητας, τη δύναμη της εξουσίας, θέματα που απασχολούν τον άνθρωπο σε όλες τις εποχές. Όλα αυτά ζωντανεύουν από το σχολικό βιβλίο στη σκηνή του θεάτρου αλλά και μέσα στην τάξη του σχολείου, μετατρέποντας την «Αντιγόνη» σε ένα έργο που απευθύνεται στους σημερινούς εφήβους και μιλάει για την εποχή μας.

Είναι πολύ σημαντικό για τα νέα παιδιά να δουν την «Αντιγόνη» με άλλα μάτια, έξω από τα πλαίσια μιας στείρας διδασκαλίας, να ανακαλύψουν ότι μιλάει για θέματα που τα αφορούν και να τους δοθεί έτσι η ευκαιρία να τα επεξεργαστούν. Ο στόχος είναι να αισθανθούν ότι αυτή η θεατρική μεταφορά, που είναι ακριβώς προσαρμοσμένη στις ανάγκες τους, περικλείει δικές τους σκέψεις και προβληματισμούς και έχει κάτι να τους πει. Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι η επαφή με το θέατρο δίνει την ευκαιρία στους εφήβους να το αγαπήσουν και να γίνουν οι αυριανοί ενήλικες θεατρόφιλοι.

Η πρωτοβουλία αυτή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, συμβαδίζει με τη διεθνή τάση προσπάθειας προσέγγισης του εφηβικού κοινού μέσα από παραστάσεις που απευθύνονται αποκλειστικά σε αυτό. Οι έφηβοι αποτελούν μια ιδιαίτερη ηλικιακή ομάδα που δύσκολα κάτι τραβά το ενδιαφέρον της, ιδιαίτερα όσον αφορά στην τέχνη. Ο στόχος της παράστασης αυτής είναι να αποδείξει το αντίθετο.

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Τζωρτζίνα Κακουδάκη

Μετάφραση: Ιωάννης Γρυπάρης

Επιμέλεια και προσαρμογή: Βασίλης Ψυλλάς Φιλολογικός Σύμβουλος: Έφη Καρακάντζα

Βοηθοί Σκηνοθέτη: Σπύρος Πίτσος, Βασίλης Ψυλλάς

Χορογραφία: Πατρίσια Απέργη

Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού

Μουσική Σύνθεση: Σταύρος Γιαννουλάδης

Φωτισμοί: Παναγιώτης Φουρτούνης, Σπύρος Πίτσος

Θεατροπαιδαγωγικό Υλικό: Ηρώ Ποταμούση, Τζωρτζίνα Κακουδάκη

Φωτογραφίες: Στάθης Μαμαλάκης , Μακιγιάζ: Πάνος Κονδύλης

Παίζουν: Σταύρος Γιαννουλάδης, Απόστολος Κουτσιανικούλης, Ελένη Κουτσιούμπα, Θανάσης Ζερίτης, Αριστέα Σταφυλαράκη.

Η παράσταση παίζεται τις καθημερινές σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε αυλές σχολείων και άλλων κοινωφελών οργανισμών, σε ανοιχτούς χώρους και θέατρα και συνοδεύεται από θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα για τους θεατές.

Οι παραστάσεις της 4Frontal φιλοξενούνται και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας: http://www.e-yliko.gr/htmls/aisth_agogh/theatro.aspx

Κάθε Κυριακή στις 16.00μ.μ., Θέατρο του Νέου Κόσμου, Αντισθένους 7 και Θαρύπου, Νέος Κόσμος.

Εισιτήρια: 10 / 8 ευρώ (μειωμένο) / 15 ευρώ (γονέας-παιδί)

Έως  05/04/15

 

Καθημερινά εντός των σχολείων

Εισιτήρια: 5 ευρώ

 

Επικοινωνία για οργανωμένες παραστάσεις:

Βασιλεία Τάσκου

Τ:  210 9212900 (9:00-15:00)

Μ: 6974 562522 

vasileia@gmail.com

www.nkt.gr

www.4frontal.com