Οικογενειακή Γιορτή

Χρόνος ανάγνωσης 2 ΄
Όταν ο Φρόυντ ανακάλυψε το ασυνείδητο και άρχισε να ερμηνεύει τα όνειρα, εμφανίστηκε σχεδόν ταυτόχρονα ο κινηματογράφος που αποτύπωνε τη ζωή και τα όνειρα στην οθόνη. O Λακάν, με τη σειρά του, είχε ένα ανεξάντλητο ταλέντο όταν μιλούσε για τις εικόνες και δεν του ξέφυγε η απίστευτη δύναμη «αναπαραστατικότητας» που βρήκαν στο κινηματογραφικό μέσο η επιθυμία και η φαντασίωση.
Έτσι η Ακαδημία Κλινικών Σπουδών Αθήνας του Ινστιτούτου του Φροϋδικού Πεδίου διοργανώνει από φέτος προβολές-συζητήσεις ταινιών προκειμένου να αναδείξει την ψυχαναλυτική σκοπιά πάνω στο κινηματογραφικό έργο, αφού το θεωρεί αποτύπωση της ανθρώπινης ψυχικής πραγματικότητας. Μέσα σε αυτό το εγχείρημα η ψυχανάλυση συνδιαλέγεται με ανθρώπους του κινηματογράφου (σκηνοθέτες, κριτικούς, θεωρητικούς κ.άλ.) και, φυσικά, τους θεατές.
Την Κυριακή 17/2/2013 και ώρα 2-5 μμ θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη συνάντηση με την προβολή της ταινίας «Οικογενειακή Γιορτή» του Τόμας Βίντεμπεργκ στον κινηματογράφο MIKROKOSMOS (Λεωφ. Συγγρού 106-Φιξ, στάση μετρό Συγγρού-Φιξ). Εισηγητές θα είναι ο Ρεζινάλντ Μπλανσέ (ψυχαναλυτής), η Στέλλα Στελετάρη (ψυχολόγος), ο Αργύρης Τσάκος (ψυχολόγος) και ο Γιάγκος Αντίοχος (κριτικός κινηματογράφου). Είσοδος 3 ευρώ.
Ελένη Μόλαρη

O Τόμας Βίντεμπέργκ σε συνέντευξή του για την επιλογή του θέματος της συγκεκριμένης ταινίας του που περιέχει σεξουαλική κακοποίηση, αιμομιξία, παιδοφιλία, απάντησε ότι πρόκειται για μια ιστορία που άκουσε κάνοντας ραδιόφωνο. Όσον αφορά το κατά πόσο είναι ένα θέμα που συζητιέται ή όχι, αναγνώρισε πως είναι ό,τι χειρότερο και πως κανείς δεν θέλει να μιλά για αυτό, αλλά ταυτόχρονα ένα στα δέκα παιδιά στη χώρα του κακοποιείται. (από την εισήγηση της Στέλλας Στελετάρη)