“Η Σπείρα της Θετικής Ενέργειας”

speira tis thetikis energeias_Alterscope“Το γαρ όλον πρότερον αναγκαίον είναι του μέρους”.
Αριστοτέλης, Πολιτικά 1253a20-24

 Στα  πλαίσια του Alterscope που γίνεται στην Αθήνα στις 15 Μαρτίου 2014, η δημοσιογράφος- επικοινωνιολόγος Ιφιγένεια Τσαντίλη, θα παρουσίασει τη χοροθεραπευτική της πρόταση, την “Σπείρα  της Θετικής Ενέργειας”, που έχει βάση στη θεωρία Gestalt , στη Θετική Ψυχολογία και είναι εμπνευσμένη από το πανάρχαιο σύμβολο της σπείρας, τη θεωρία του αστροφυσικού Steven Hawking για τις μαύρες τρύπες (Hawking Radiation) και τη στροβιλιζόμενη κίνηση των Σούφι.

 Η δημοσιογράφος, που έχει στο ενεργητικό της ανώτερες  σπουδές χορού στη Σχολή Μοριάνοβ, κατά τη διάρκεια του μεταπτυχιακού της στο Πάντειο Πανεπιστήμιο μελέτησε τη σχέση του μικρόκοσμου με το μακρόκοσμο και μέσα από τη διατριβή της με τίτλο “Εικόνες πέρα από τα φαινόμενα” εξέτασε τη σχέση του ανθρώπου με το Σύμπαν. Στη “Σπείρα της Θετικής Ενέργειας” απελευθερώνεται ενέργεια από το συλλογικό ασυνείδητο, την οποία ενσωματώνουμε μέσω της βιωματικής αυτής εμπειρίας  και θεραπευόμαστε συμμετέχοντας σε ένα ανθρώπινο σπειροειδές μοντέλο.

 Όλοι οι θεατές σχηματίζουν τη Σπείρα που μας  συγχρονίζει με τη ροή, εναρμονίζοντάς  μας με γνωστούς και άγνωστους νόμους του Σύμπαντος και έτσι βιώνουμε την ολότητα.

 Η εμπειρία που προσφέρει αυτή η χοροθεραπευτική πρόταση έχει αποδειχθεί οτι λειτουργεί ενοποιητικά και δημιουργεί την αίσθηση οτι ανήκουμε στο όλον, ενώ συμμετέχοντας στο σχηματισμό της ο Γιώργος (27 ετών, Αθήνα) αναφέρει οτι “μαζί αλλάζουμε τη δόνηση του πλανήτη”,  η Μίκα (55 ετών, Αθήνα) “ταξίδι, ελευθερία, αγκαλιά”, η Νάντια (42 ετών, Αθήνα) “συντονισμός, επαφή, χαρά”, ο Δημήτρης (23 ετών, Βόλος) “είναι μια δυνατή εμπειρία που σε εξυψώνει”, η Στεφανία (32 ετών, Αθήνα) “ευφορία, δύναμη ενότητας μέσα από τον κύκλο”, η Όλγα (52 ετών, Κρήτη) “ένιωσα ευγνωμοσύνη για το Σύμπαν που μας περιβάλλει”.

Ο γνωστός Κύπριος ψυχίατρος και ψυχοθεραπευτής Τάκης Ευδόκας, έχει την δική του άποψη σε όλα αυτά τα ψυχικά φαινόμενα. Στο βιβλίο του “Η ζωντανή καθημερινότητα”, περιγράφει ως εξής τις εμπειρίες -όπως είναι και η Σπείρα της Θετικής Ενέργειας– που οδηγούν σε έκσταση γιατί ενοποιούν τον εσωτερικό μας κόσμο.” Εδώ υπάρχει η πιθανότητα επαφής με εκείνο που αποκαλεί ο C. Jung “συλλογικό ασυνείδητο”…Η εκστατική εμπειρία καταργεί στο βαθμό της έντασης και της επιτυχίας της, τα εσωτερικά διαμερίσματα (νευρωτικά διαχωρίσματα) και ενοποιεί τις ψυχικές δυνάμεις σ’ ολα τους τα επίπεδα”. 

Ενισχύοντας το καλό μέσα μας και το όμορφο, συρρινώνεται το αρνητικό, όπως οι μαύρες τρύπες και αναδύεται η αυθεντικότητά μας ακτινοβόλα και δυνατή για να περιπλανηθεί στο συναρπαστικό ταξίδι της ζωής!

 

“Είμαι κι εγω ένα κομμάτι απ´ το ορατό και αόρατο Σύμπαντο. Είμαστε Ενα”. Νίκος  Καζαντζάκης, Ασκητική.

Alterscope
Τεχνόπολις, Δήμου Αθηναίων
Σάββατο
15 Μαρτίου2014 στις 12.00 μ.μ.