Η ψυχανάλυση πάει κινηματογράφο

epekeina ψυχαναλυτική πράξηΠαρασκευή 13 έως Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Τριήμερο βιωματικό/εκπαιδευτικό σεμινάριο επί του θεσμού του γάμου, των αιτίων της διάλυσής του και των συνεπειών της, με αφορμή την πολυβραβευμένη ταινία, «Ένας χωρισμός» του Asghar Farahdi (2011).

Μετά από 14 χρόνια έγγαμου βίου, η Σιμίν και ο Ναντέρ θέλουν να χωρίσουν. Ζουν στην Τεχεράνη με την 11χρονη κόρη τους και τον ηλικιωμένο πατέρα του Ναντέρ, που πάσχει από Αλτσχάιμερ. Όταν μια μέρα η Σιμίν αποφασίζει να μεταναστεύσουν σε μία χώρα που δίνει περισσότερες ευκαιρίες στις γυναίκες, βρίσκεται αντιμέτωπη με τον Ναντέρ, που θέλει να μείνει στο Ιράν για να προσέχει τον πατέρα του.

Το έργο απέσπασε Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, Χρυσή Άρκτο καλύτερης ταινίας και Αργυρές αντρικής και γυναικείας ερμηνείας στο Φεστιβάλ Βερολίνου.

Στις εργασίες του σεμιναρίου γίνεται αναφορά στη συνάντηση της ψυχανάλυσης με τον κινηματογράφο,  αφού αμφότερες οι «φωνές» καταδεικνύουν  με τον δικό τους τρόπο  την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης προσωπικότητας. Με τη διαμεσολάβηση της ταινίας  επιχειρείται η κατανόηση των έκδηλων και ασυνείδητων κινήτρων τα οποία μπορεί να οδηγούν ανθρώπους  στα όρια της καθημερινής τους απελπισίας να συγκρούονται  μεταξύ τους, και τις  σχέσεις να θρυμματίζονται. Έμφαση δίδεται στις συνέπειες  του διαλυμένου κράτους  στους  οικογενειακούς δεσμούς,  και πρωτίστως στα παιδιά, στα οποία φαίνεται να πέφτει όλο το βάρος του κόσμου. 

Ο εισηγητής κ. Μπακιρτζόγλου Σάββας, ψυχολόγος-ψυχαναλυτής, απευθύνεται στην ομάδα των συμμετεχόντων και  αναζητά τον διάλογο μαζί τους εφ’όλης της ύλης.

Ο Σάββας Μπακιρτζόγλου από το 1992 έχει την ευθύνη της ψυχολογικής υποστήριξης περιθαλπομένων και εργαζομένων στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής (Κ.Κ.Π.Π.Α, παράρτημα Α.Μ.ΕΑ Ανατολικής Αθήνας και παιδική προστασία/ παιδόπολη «Άγιος Ανδρέας», του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας). Επιπροσθέτως από το 1995 εποπτεύει ασκούμενους ψυχολόγους κατά την πρακτική τους άσκηση στον Φορέα προάγοντας σημαντικό κλινικό και ερευνητικό έργο. Είναι τακτικός επιστημονικός συνεργάτης /εισηγητής των πτυχιακών και μεταπτυχιακών τομέων ψυχολογίας των Πανεπιστημίων Αθηνών / Παντείου.   Διδάσκει τα μαθήματα «Προγράμματα Πρόληψης» στο τμήμα  Μεταπτυχιακών Σπουδών Κλινικής Ψυχολογίας του Ε.Κ.Π.Α., και   «Ψυχαναλυτική Σκέψη και Πρακτική», στο Κέντρο Τέχνης και Ψυχοθεραπείας. Ιδιωτεύει ως ψυχαναλυτής- ψυχοθεραπευτής, ενώ από το 2003 διευθύνει τη λειτουργία του Προγράμματος ψυχοθεραπείας και εκπαιδευτικών σεμιναρίων «Επέκεινα»-Ψυχαναλυτική Πράξη.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ψυχολόγους, σε φοιτητές, σε πτυχιούχους των ανθρωπιστικών και των κοινωνικών επιστημών, σε επαγγελματίες της ψυχικής υγείας, σε εκπαιδευτικούς, παιδαγωγούς  κ.λ.π. Αποσκοπεί τόσο  στην κατάρτισή τους όσο και στην ενδοσκόπηση/αυτογνωσία.

Κόστος: 140 ευρώ, 110 φοιτητικό.  Σε όλες τις περιπτώσεις το κόστος συμμετοχής εκπίπτει σε 110 ευρώ, για εγγραφές έως τις 30 Οκτωβρίου 2015.

*ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το κόστος για τους συμμετέχοντες στην εκπαιδευτική ομάδα εργασίας «ΕΠΕΚΕΙΝΑ» σταθεροποιείται στα 110 ευρώ.

Διάρκεια υποβολής αιτήσεων: έως τις 10/11/2015

Επιλογή υποψηφίων συμμετεχόντων: Το κάθε αίτημα ενδιαφέροντος εκδηλώνεται ηλεκτρονικά -συμπλήρωση του σχετικού εντύπου («αίτηση συμμετοχής»). Η τελική εγγραφή/κατοχύρωση της συμμετοχής εξασφαλίζεται με την προεξόφληση του συνολικού κόστους (αρ. τραπεζικού λογαριασμού: ΕθνικήΤράπεζα της Ελλάδος 181/626489-11   IBAN ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ GR9301101810000018162648911  ΚΩΔ. SWIFT ΤΡΑΠΕΖΑΣ (BIC) ETHNGRAA). H απόδειξη πληρωμής κοινοποιείται στον οργανωτή ηλεκτρονικά ή μέσω fax.  (2108995436)

*ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην περίπτωση ακύρωσης του σεμιναρίου από την πλευρά του οργανωτή τα χρήματα επιστρέφονται στο ακέραιο στον καταθέτη. Στην περίπτωση ακύρωσης της συμμετοχής από την πλευρά του συμμετέχοντος το καταβληθέν ποσό δεν επιστρέφεται.

Πληροφορίες επικοινωνίας

Σάββας Μπακιρτζόγλου

Ψυχολόγος – Ψυχαναλυτής

Ιοφώντος 16

Πλατεία San Diego, (περιοχή Caravel)

μετρό Ευαγγελισμός

Τηλ.: 210 8958269 – Fax: 210 8995436

Κιν.: 6977 651489

e-mail: info@epekeina.gr, sbakirtzoglou@yahoo.gr