Φωτογραφίες από την παρουσίαση του βιβλίου “Όταν το σώμα μιλάει”

paixnidagogeio_708“Ευχαριστώ πολύ το Παιχνιδαγωγείο, τις Εκδόσεις Γιαλός και την τόσο ζεστή ομάδα που συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου μου. Ήτανε όλα μια μεγάλη αγκαλιά.”
Susana Noemi Abigador

                                                                                                           ***

Το εγχειρίδιο σωματικής έκφρασης “Όταν το σώμα μιλάει” της Susana Noemi Abigador, αποτελεί ένα μπουκέτο χρήσιμων εμπειρικών γνώσεων, αντλημένο από όσα η συγγραφέας αποκόμισε στην τριαντάχρονη πορεία της ως εμψυχώτρια ομάδων και εμπνεύστρια του συστήματος Danza Vital, το οποίο απλόχερα χαρίζει στους αναγνώστες ειδικούς ή μη στη σωματική έκφραση. Είναι ένα χρήσιμο βιβλίο για όσους σχετίζονται με την εκπαίδευση και την εμψύχωση ομάδων, αλλά και για τον καθένα που ζητά να ανακτήσει την επικοινωνία του με το σώμα του, να γνωρίσει τις δυνατότητές του, να αγαπήσει τις ιδιαιτερότητές του και να πλουτίσει τα εκφραστικά του μέσα.
Η Susana, αποφεύγοντας τις περιττές θεωρητικές αναλύσεις, που συχνά αποπροσανατολίζουν και κουράζουν τον αναγνώστη, κατορθώνει με λόγο απλό και μεστό να προσφέρει σαφή καθοδήγηση στην εκτέλεση των ασκήσεων, χωρίς να παραθέτει στεγνές συνταγές, προτείνει εναλλακτικές δραστηριότητες, εναρμονισμένες με τη σύσταση και τη δυναμική της εκάστοτε ομάδας και δίνει απαντήσεις σε πιθανά εμπόδια που μπορεί να αντιμετωπίσει ο εμψυχωτής. Ένα στοιχείο επίσης που κάνει ξεχωριστό αυτό το εγχειρίδιο, είναι ότι επιμένει στο “γιατί” κι όχι στο “πώς” των ασκήσεων, τονίζοντας το στοιχείο της παρατήρησης από όπου μπορούμε να αντλήσουμε χρήσιμα συμπεράσματα για εμάς και τους γύρω μας.
paixnidagogeio_610Ακόμα κι όσοι δεν έχουν παρακολουθήσει ποτέ μαθήματα χορού, δραματοθεραπείας ή σεμινάρια σωματικής έκφρασης, δεν θα δυσκολευτούν να απολαύσουν τη διαδρομή που το βιβλίο προτείνει. Ήδη με την πρώτη λέξη της το “καλωσορίσατε”, η συγγραφέας σε κάνει να νιώσεις ευπρόσδεκτος στο χώρο της και σε κερνάει με προσήνεια, ευαισθησία και χιούμορ, χωρίς να τσιγκουνεύεται να δώσει. Αυτό το μικρό σε όγκο βιβλίο πολύτιμο, όμως, μέσα στην απλότητά του, μοιάζει με ένα αγαπημένο σπίτι που έχουμε φιλοξενηθεί και μας καλεί όποτε το θελήσουμε να επιστρέψουμε στο τραπέζι του με το ζεστό ζυμωμένο ψωμί, το κρασί από το δικό του αμπέλι και το ζεστό χαμόγελο των απλωμένων προς προσφορά χεριών.
Κατορθώνει έτσι, να κινητοποιήσει ακόμα και τους πιο επιφυλακτικούς κι απρόθυμους επισκέπτες του να ακούσουν τις ανάγκες του σώματός τους και να μπουν στον κύκλο της συνειδητής δράσης και της ενεργητικής ακρόασης των μηνυμάτων που ακατάπαυστα το σώμα τους εκπέμπει.

Μαρίνα Βασιλειάδου
Φιλόλογος- Θεατρολόγος

paixnidagogeio_106       paixnidagogeio_880paixnidagogeio_994