Επαγγελματική εξουθένωση – Burnout

Ένα βιωματικό εργαστήριο από το Κοντύλι με την ψυχολόγο Χριστίνα Σιδέρη.

Η επαγγελματική εξουθένωση αφορά όλα τα επαγγέλματα και όλους τους εργαζομένους, παρόλα αυτά είναι περισσότερο συχνή σε επαγγέλματα που συνοδεύονται από υψηλό κύρος και σημαντικές ευθύνες και αρμοδιότητες. καθώς παρερμηνεύεται ως άγχος ή ως κατάθλιψη. Παρότι όμως τα άτομα που υποφέρουν από επαγγελματική εξουθένωση αναφέρουν υψηλά επίπεδα άγχους και κατάθλιψης, η επαγγελματική εξουθένωση είναι μια εντελώς ξεχωριστή κατάσταση.

Συνήθως περνά απαρατήρητη για πολλά χρόνια

Ο όρος επαγγελματική εξουθένωση είναι σχετικά πρόσφατος και αναφέρεται σε ένα σύνολο συμπτωμάτων που έχουν ως βασικό χαρακτηριστικό μια αρνητική στάση απέναντι στο εργασιακό πλαίσιο είτε αυτό αφορά τη φύση της δουλειάς, είτε τις σχέσεις με τους συναδέλφους.

Το φαινόμενο της εργασιακής εξουθένωσης μας προειδοποιεί για την επικείμενη εμφάνισή του, καθώς είναι μια συσσωρευτική διαδικασία που οδηγεί σταδιακά σε συναισθηματική εξάντληση και απόσυρση. Συχνά αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα για σοβαρές ιατρικές καταστάσεις πχ καρδιαγγειακά νοσήματα αλλά και για συναισθηματικές διαταραχές. Για το λόγο αυτό η έγκαιρη αντιμετώπισή της προσφέρει στο άτομο την ευκαιρία να διαχειριστεί και να επαναπροσδιορίσει την επαγγελματική του ιδιότητα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Τα πιο σημαντικά προειδοποιητικά σημάδια της επαγγελματικής εξουθένωσης είναι τα παρακάτω:

1) H συναισθηματική εξουθένωση που εκδηλώνεται με μια αρνητική αποστασιοποίηση προς τους άλλους και την εργασία.
2) H αντικειμενοποίηση, ή αποπροσωποποίηση τόσο προς τους άλλους όσο και προς τον εαυτόν του.
3) H έλλειψη προσωπικών επιτευγμάτων, η μείωση δηλαδή της παραγωγικότητας στην εργασία με αποτέλεσμα την αίσθηση αποτυχίας με επιπτώσεις στην εργασία, την οικογένεια αλλά και γενικότερα στην κατ άμφο υγεία (σωματική & ψυχική) του ατόμου.

Το συγκεκριμένο εργαστήριο διάρκειας 2 ½ ωρών έχει στόχο την ενημέρωση όσον αφορά τα συμπτώματα και τις στρατηγικές αντιμετώπισης της επαγγελματικής εξουθένωσης όχι μόνο μέσα από την πληροφόρηση αλλά κυρίως μέσα από την βιωματική συμμετοχή.

Συντονίζει η Ψυχολόγος Χριστίνα Σιδέρη.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Ημερομηνίες: Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011
Ώρα: 18:30 – 21:00
Χώρος: Γραφείο εργαστηρίων Κοντύλι
Διεύθυνση: Ανδρέα Μεταξά 13-15, Εξάρχεια, στάση μετρό Πανεπιστήμιο
Τηλ: 210-360800
Κόστος συμμετοχής 35€ (20€ για φοιτητές)
Περισσότερες πληροφορίες: Κοντύλι

Διαβάστε επίσης:
Μήπως πάσχετε από burn out;