Εμμονές και Οικειότητα

Ένα ταξίδι στην αυτοκρατορία των εμμονών

«Εμμονές και Οικειότητα: Το σώμα στο σύγχρονο αυστριακό σχέδιο από τον Alfred Kubin στην Birgit Jurgenssen» είναι ο τίτλος της νέας έκθεσης που παρουσιάζει το Ίδρυμα Βασίλη & Μαρίας Θεοχαράκη.

Η έκθεση περιλαμβάνει σχέδια δεκατριών σύγχρονων Αυστριακών καλλιτεχνών, που εκφράζουν τον εξαιρετικό πλούτο ενός ταξιδιού στην αυτοκρατορία των εμμονών, των καταστροφών, της οικειότητας και των συνευρέσεων.

Στο πλαίσιο της αφήγησης εντάσσονται ψυχαναλυτικές προσεγγίσεις, στοιχεία ενός πνευματικού μετά-συμβολισμού, αισθητικές ουτοπίες και ένα είδος νέο-ρομαντισμού.

Αναδεικνύονται αντηχήσεις με σπουδαίους Αυστριακούς στοχαστές, μεταξύ των οποίων ο Sigmund Freud, που περιλαμβάνουν έναν προκλητικό και αιχμηρό σχολιασμό για το σώμα με όλα τα ψυχολογικά, μυθολογικά και πολιτικά συμφραζόμενα, τα οποία σχετίζονται με το πολιτισμικό πεδίο της σύγχρονης κοινωνίας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο επιμελητής της έκθεσης, Lóránd Hegyi «Μπορούμε να ισχυριστούμε ότι οι καλλιτέχνες που παρουσιάζονται στη συγκεκριμένη έκθεση ταυτίζονται συχνά με το πολιτιστικό κύρος της Αυστρίας ή και με ορισμένες αφηγήσεις που είναι κατεξοχήν θέμα στον αυστριακό πολιτισμό. Στο πλαίσιο αυτό, τα έργα των Aυστριακών καλλιτεχνών που παρουσιάζονται νοούνται ως εν μέρει κρυφή, εν μέρει προφανής, συνέχεια των κριτικο-υπονομευτικών, ψυχοπαθολογικών, ειρωνικών-επιφυλακτικών στάσεων του βιεννέζικου fin de siècle και του ξεκινήματος του 20ού αιώνα».

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Alfred Kubin, Maria Lassnig, Alfred Hrdlicka, Arnulf Rainer,Gunter Brus, Hermann Nitsch, Adolf Frohner, Hubert Scheibl, Christian Ludwig Attersee, Kurt Kocherscheid, Franz West, Lois Weinberger, Birgit Jurgenssen.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Χώρος: Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη
Διεύθυνση: Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Αθήνα
Τηλ: 210-3611206
Ωράριο: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Σάββατο, Κυριακή 10 π.μ.-6 μ.μ., Πέμπτη, Παρασκευή 10 π.μ.-9 μ.μ.
Τιμή εισιτηρίου: 6 ευρώ, μειωμένο 3 ευρώ
Κάθε Δευτέρα ελεύθερη είσοδος
Διάρκεια μέχρι 3 Απριλίου 2011
www.thf.gr