Έφυγε από τη ζωή η Μίκα Χαρίτου Φατούρου

MIKA_Xaritou_FatourouΈφυγε από τη ζωή η Μίκα Χαρίτου- Φατούρου, Ομότιμη Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η κηδεία της θα γίνει το Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014, στις 12 το μεσημέρι στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Η Μίκα Χαρίτου – Φατούρου ήταν εξέχουσα προσωπικότητα στον χώρο της ψυχολογίας. Η Μίκα προσέφερε πολλά τόσο στον χώρο της κλινικής ψυχολογίας, όσο και της Γνωσιακής-Συμπεριφορικής προσέγγισης.

Υπήρξε επί σειρά ετών Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας της Συμπεριφοράς και μέχρι τέλους μέλος τού Διοικητικού Συμβουλίου.

Συνεργαζόταν με το Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς ως επόπτρια, καθώς και στο τμήμα Παιδιών και Εφήβων. Η Μίκα είναι η πρώτη που ίδρυσε και διηύθυνε μεταπτυχιακό πρόγραμμα κλινικής Ψυχολογίας στην Ελλάδα –στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Είχε πλούσιο και πρωτοποριακό ερευνητικό έργο. Πάνω στη δική της θεωρία για τους βασανιστές, βασίστηκαν αργότερα οι μελέτες της για τους βασανιστές-δολοφόνους στη Λατινική Αμερική και το Abu Graib με τους Huggins & Zimbardo.

Ακριβώς, λόγω αυτής τής πρωτοπόρας θεωρίας για τους βασανιστές το Βιογραφικό Κέντρο του Cambridge την βράβευσε ως Διεθνή Προσωπικότητα για το έτος 2001.

Ακολούθησε το αντίστοιχο βιβλίο όπου πήρε διεθνείς διακρίσεις– βραβεύθηκε ως το καλύτερο βιβλίο το 2003.

Το έτος 2010 ανακηρύχθηκε γυναίκα επιστήμονας από το Διεθνές Βιογραφικό Κέντρο του Cambridge και το αντίστοιχο της Αμερικής για την συνεισφορά της στην Ψυχολογία και την Ψυχοθεραπεία.

Το έτος 2009 το Αμερικανικό Βιογραφικό Ινστιτούτο την κατέταξε στα σπουδαία μυαλά του 21ου αιώνα.

Ευαισθητοποιημένη σε θέματα ισότητας των δύο φύλων η Μίκα είναι η πρώτη Ψυχολόγος που έκανε εκπαίδευση Ψυχολόγων στη Συμβουλευτική Γυναικών στην Ελλάδα και έχει δημιουργήσει τον Οδηγό Συμβούλων Γυναικών για Θέματα Ισότητας.

Γνωρίζοντας ότι μεταφέρω μόνο μερικές από τις δράσεις και τις διακρίσεις τής Μίκας, φοβάμαι πως δεν μπορώ να μεταφέρω επαρκώς τον άνθρωπο Μίκα: Απλή, μακριά από κάθε είδους βεντετισμούς, δοτική, υποστηρικτική στους νέους συναδέλφους, αυθόρμητη και ενθουσιώδης, δραστήρια και ενεργητική. Κυρίως όμως αυτό που θεωρώ ότι χαρακτηρίζει την Μίκα περισσότερο είναι η ανάγκη της για την διαρκή αλλαγή, την μετεξέλιξη στον χώρο τής Ψυχολογίας και της Ψυχολογικής Θεραπείας.

 

 

Καλό σου ταξίδι Μίκα. Θα θυμόμαστε πάντα αυτά που μας δίδαξες.

Ντιάνα Χαρίλα.

Αθήνα, 16 Ιανουαρίου 2014.

 

 

 

 

[Βασίστηκε στην ομιλία τής ίδιας, στην τιμητική εκδήλωση για την Μίκα Χαρίτου-Φατούρου, που έγινε στις 31 Μαρτίου 2012, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών].

Περισσότερα δείτε εδώ.