Δάμαρ του Βλέμματος;

Το TAF (The Art Foundation)  παρουσιάζει  την ομαδική έκθεση «Δάμαρ του Βλέμματος;» που θα διαρκέσει από 11 Απριλίου έως 6 Μαΐου 2011.

Το «Δάμαρ του Βλέμματος;» είναι ένα project μεταξύ τέχνης, φιλοσοφίας και ψυχανάλυσης. Αποτελεί την πρώτη μιας σειράς εκθέσεων της βιεννέζικης ομάδας ”entre – raum für experimentelle bildtheorie“ με αναφορά στο «βλέμμα».

Η έκθεση «Δάμαρ του βλέμματος;» προσεγγίζει την έννοια του «βλέμματος» με βάση τη θεωρία της «εικόνας» του Jacques Lacan. Μέσα από το οπτικό πεδίο (Lacan), στο ενδιάμεσο μεταξύ του ματιού ως υποκείμενο και του βλέμματος ως αντικείμενο, ξεδιπλώνεται ό,τι ο Γάλλος ψυχαναλυτής εκφράζει τοπολογικά με την πρόταση: «Δεν με κοιτάς ποτέ από τον τόπο στον οποίο σε βλέπω». Πρόκειται για τη σύνδεση παραγόντων ενός φαινομένου που εστιάζει στο «βλέμμα» από την μία πλευρά και στην «ματιά» από την άλλη.

Μέσα από το επίκεντρο αυτής της κίνησης αναδύεται ο κίνδυνος για το υποκείμενο, της αποστασιοποίησής του σαν οντότητα, ενώ συγχρόνως παραμένει πάντα υπαρκτός δυνητικά ο χαρακτήρας μιας αντινομικής σχέσης μεταξύ βλέμματος και ματιού.

Από τη σκοπιά της εικαστικής τέχνης διερευνώνται φιλοσοφικά και ψυχαναλυτικά ζητήματα, ερωτήματα που αφορούν στην πολιτισμική διαμόρφωση και κοινωνική τιθάσευση του βλέμματος καθώς και την τυποποίησή του.

Επιμέλεια έκθεσης: Σοφία Παντελιάδου και Angela Schwank
Συμμετέχουν: Ειρήνη  Αθανασάκη, Ulla von Brandenburg, VALIE EXPORT, Heinz Gappmayr, Kathrin Kaiser, Brigitte Mahlknecht, PRINZGAU/podgorschek, Christian Schröder, Ruth Schnell, Angela Schwank, Akelei Sell, Esther Stocker

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Ημερομηνίες & ώρες: Δευτέρα έως Παρασκευή: 13:00 με 23:59
Σάββατο: 13:00 με 23:59
Κυριακή: 14:00 με 23:59
Χώρος:TAF (The Art Foundation)
Διεύθυνση: Νορμανού 5, Θησείο – Μοναστηράκι, Αθήνα
Τηλέφωνο: 2103238757
Ελεύθερη είσοδος