Μπακιρτζόγλου Σάββας, Ψυχολόγος-Ψυχαναλυτής

Mpakirtzoglou newΜιλήστε μας λίγο για εσάς και τη δουλειά σας.

Είμαι ψυχολόγος-ψυχαναλυτής με σπουδές στη Γαλλία και την Ελλάδα. Από το 1992, έχω την ευθύνη της ψυχολογικής υποστήριξης εργαζομένων και περιθαλπομένων στον ευρύτερο  φορέα της κρατικής Πρόνοιας (τομείς Παιδικής Προστασίας και Α.Μ.Ε.Α), ενώ παράλληλα ιδιωτεύω ως ψυχοθεραπευτής-ψυχαναλυτής. Από το 1995 εποπτεύω ασκούμενους ψυχολόγους, κάνουμε μαζί έρευνα και προάγουμε κλινικό έργο. Διδάσκω τα μαθήματα  «Προγράμματα Πρόληψης»  στους μεταπτυχιακούς φοιτητές κλινικής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και  «Εισαγωγή στην ψυχανάλυση» στο Κέντρο Τέχνης και Ψυχοθεραπείας.

Noμίζω ότι ανήκω στην κατηγορία των τυχερών ανθρώπων που έχουν μια δημιουργική σχέση με τη δουλειά τους, και αντλούν ευχαρίστηση απ’αυτήν.  Αυτό δε σημαίνει ότι η άσκηση της ψυχανάλυσης είναι μια εύκολη, ή ξεκούραστη εργασία. Τουναντίον είναι εργώδης,   προϋποθέτει  γνώση, τέχνη και τεχνική που κατακτώνται με αργούς ρυθμούς, συνάμα με την προοδευτική ωρίμανση του ειδικού ψυχαναλυτή.  Η κλινική εργασία ενίοτε γίνεται ιδιαίτερα απαιτητική και διεκδικεί εγρήγορση, υπευθυνότητα και συνεχή κατάρτιση.

Ποια είναι η ψυχοθεραπευτική σας προσέγγιση και ποιες οι σπουδές σας;

Είμαι εξειδικευμένος στην ψυχαναλυτική προσέγγιση. Έκανα τις βασικές και μεταπτυχιακές σπουδές μου στην κλινική ψυχολογία στο Clermont-Ferrand Γαλλίας, ενώ το 1999 έγινα δεκτός ως εκπαιδευόμενος στην Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία. Εκεί, επί σειρά πολλών ετών, παρακολούθησα το πρόγραμμα σεμιναρίων, κατάρτισης και εποπτείας στην ψυχαναλυτική σκέψη και πρακτική. Και η δια βίου μάθηση συνεχίζεται…

Πείτε μας με λίγα λόγια πώς προσεγγίζετε τους ανθρώπους που σας επισκέπτονται.

Σίγουρα,  με περίσσεια κλινική περιέργεια!  Ο κάθε άνθρωπος που ζητάει ψυχοθεραπευτική βοήθεια είναι ένας πακτωλός μυστηρίου προς εξιχνίαση… Είμαι περίεργος να μάθω τι τον απασχολεί, ποιά  είναι τα συμπτώματά του, πως σκέπτεται, πώς έχει χτίσει τη ζωή του, ενδεχομένως πως την καταστρέφει, γιατί υποφέρει, μα, πάνω απ’όλα, να καταλάβω τι μπορεί να σοβεί κάτω από το έκδηλο/φανερό περιεχόμενο των προβλημάτων του. Η ψυχανάλυση είναι η επιστήμη-μέθοδος της αποκάλυψης της κρυμμένης επιθυμίας, των ανεκπλήρωτων παθών και πόθων.  

Ποια θεωρείτε ότι είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στη δουλειά σας;

Το διακύβευμα   στην άσκηση της ψυχαναλυτικής πράξης είναι αυτό που σας έλεγα προηγουμένως: η αποκάλυψη της λανθάνουσας/αθέατης πλευράς του αναλυόμενου. Αυτή είναι ό,τι γνησιότερο εκείνος διαθέτει. Ακριβώς γι αυτόν το λόγο ζητάει βοήθεια, ακόμα και αν δεν το  γνωρίζει. Ζει αποκομμένος από τον αληθινό  εαυτόν του, από τις ενορμητικές του πηγές, συνωμοτεί θα λέγαμε σε  ένα είδος «αποστασίας» εναντίον  της αλήθειας  του, που έχει ως συνέπεια την παραγωγή έντασης και άγχους τα οποία ο ίδιος δε μπορεί να χωρέσει, επειδή κατακλύζεται. Η μεγαλύτερη πρόκληση για εμένα  είναι  ακριβώς να καταφέρω  να χωρέσω τα δικά του «αχώρεστα», τις εσωτερικές του καταιγίδες, να τις επεξεργαστούμε μαζί, έως ότου έρθει κοντύτερα σε αυτό που πραγματικά είναι, οπότε αρχίζουν να αμβλύνονται οι εντάσεις του, τα συμπτώματα υποχωρούν.

Τι θα λέγατε σε κάποιον που θέλει να σας επισκεφθεί για πρώτη φορά;

Να έρθει και να μου μιλήσει αυθόρμητα και απροκάλυπτα για ό,τι του έρχεται στο νου, αλογόκριτα, χωρίς φόβο και ντροπή. Και βέβαια, να μου αφηγείται τα όνειρα που βλέπει…

Πείτε μας μια ωραία ανάμνηση από τη δουλειά σας.

Όταν ο Ντίνος, ιδρυματικός περιθαλπόμενος στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής (Κ.Κ.Π.Π.Α), πρώην χρήστης ουσιών, ένας από αυτούς τους «ανευνούχιστους»/ασυμβίβαστους που έκαψαν τη ζωή τους στη φωτιά των παθών τους, μας διηγήθηκε  αβίαστα και εκ βαθέων,  τον τρόπο που μετέτρεψε ολομόναχος την ακουστική του κιθάρα σε ηλεκτρική.  Αληθινά έργα μεγάλης τέχνης, τόσο η κιθάρα όσο και η φόρμα της εκφοράς του λόγου του. Ακούγοντας την περιγραφή θυμήθηκα τις κουβέντες  του φιλόσοφου  που πρέσβευε ότι ο Θεός βρίσκεται στη λεπτομέρεια…  Βρισκόμουν εκεί με μια ομάδα ασκούμενων μεταπτυχιακών ψυχολόγων.

Πώς μπορεί να σας βρει κάποιος ή να κλείσει μαζί σας ραντεβού;

Με βρίσκει στα τηλέφωνά μου: 2107242532 (κεντρικό γραφείο στην Αθήνα), και 2108958269 (υποκατάστημα, στη Βούλα Αττικής), όπου αφήνει φωνητικό μήνυμα στον τηλεφωνητή.