Ατομική & Ομαδική Ψυχοθεραπεία

epekeina ψυχαναλυτική πράξηΑτομική Ψυχοθεραπεία

Η ψυχαναλυτική πράξη απευθύνεται σε ανθρώπους οι οποίοι δυσλειτουργούν σ’ έναν η και περισσότερους από τους πυρηνικούς τομείς της ζωής: στις σχέσεις (προσωπικές, οικογενειακές), στη δουλειά (απασχόληση, δημιουργικότητα), στην υγεία.Ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία μπορούν να ζητούν άτομα με διαταραχές προσωπικότητας ή συμπεριφοράς και γενικότερα όσοι υποφέρουν από πάσης φύσεως ενδοψυχικές συγκρούσεις, από επίμονες τύψεις και σοβαρό αίσθημα αυτουποτίμησης, από γενικευμένο άγχος και ένταση, από κατάθλιψη, από ιδεοληψίες, ψυχαναγκασμούς, υποχονδρία, φοβίες, διαταραχές του ύπνου ή της διατροφής, από συζυγικά προβλήματα, αδιέξοδα στις γονεϊκές σχέσεις ή την επικοινωνία με τα παιδιά, από σεξουαλικές δυσλειτουργίες και διάφορα σωματόμορφα ενοχλήματα.Η ψυχανάλυση ενδείκνυται επίσης για ανθρώπους οι οποίοι δεν υποφέρουν κατ’ανάγκην από κάποια συμπτωματολογία αλλά διανύουν μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο της ζωής τους εξαιτίας σύγχρονων ψυχοτραυματικών γεγονότων όπως δοκιμασίες απώλειας και πένθους, δυσμενείς συγκυρίες πτώχευσης-οικονομικής κατάρρευσης, δοκιμασίες επιθέσεων-βίας, φυσικών καταστροφών κ.λπ. Μπορούν ακόμα να φθάνουν σε ψυχανάλυση άτομα που επιθυμούν να συζητούν και να εμβαθύνουν με τον εξειδικευμένο συνομιλητή τους ερωτήματα, ανησυχίες και προβληματισμούς υπαρξιακής ή άλλης φύσεως.

Βασική προϋπόθεση στην ψυχοθεραπευτική-ψυχαναλυτική διαδικασία είναι οι τακτικές συναντήσεις του αναλυόμενου με τον ψυχαναλυτή με μια συγκεκριμένη και προσυμφωνημένη συχνότητα συνεδριών. Η συχνότητα των συναντήσεων εκτιμάται κατά περίπτωση αλλά δε δύναται να είναι μικρότερη από μια φορά εβδομαδιαίως έτσι ώστε να περιφρουρείται η λειτουργική συνέχεια της θεραπείας.

Ο τόπος των συνεδριών είναι στο γραφείο του αναλυτή. Οι δυό τους κάθονται αντικριστά (face en face/face to face) και ο αναλυτής ζητάει από τον αναλυόμενο να ομιλεί ελεύθερα χωρίς λογοκρισία για ότι έρχεται στο νου του.

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η συχνότητα των συνεδριών υπερβαίνει τις δύο φορές εβδομαδιαίως ο αναλυόμενος μπορεί να είναι ξαπλωμένος στο ντιβάνι οπότε ο αναλυτής τον ακούει καθισμένος πίσω του σε μια πολυθρόνα (κλασσική ψυχανάλυση).

Σε όλες τις περιπτώσεις η παράμετρος του χρόνου συνιστά τον κατεξοχήν αστάθμητο «σύμμαχο» της ψυχαναλυτικής πράξης. Δε μπορούμε εκ των προτέρων να γνωρίζουμε τη διάρκειά της στο μέτρο κατά το οποίο διαφέρει για τον κάθε αναλυόμενο η φύση των προβλημάτων του (συμβάντα του «εδώ και τώρα» και του «εκεί και τότε»).  Από την άλλη πλευρά ο αναλυτής χρειάζεται χρόνο ώστε να μπορεί να κατανοεί ολοένα περισσότερο και σε βάθος το περιεχόμενο (έκδηλο και λανθάνον) του ασθενούς του για να μπορεί να τον βοηθά.

Οι ατομικές συνεδρίες λαμβάνουν χώρα είτε στην Αθήνα (υποκατάστημα) είτε στη Βούλα (κεντρικό γραφείο).

Ο Σάββας Μπακιρτζόγλου από το 1992 έχει την ευθύνη της ψυχολογικής υποστήριξης περιθαλπομένων και εργαζομένων στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής (Κ.Κ.Π.Π.Α, παράρτημα Α.Μ.ΕΑ Ανατολικής Αθήνας και παιδόπολη «Άγιος Ανδρέας», του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας). Επιπροσθέτως από το 1995 εποπτεύει ασκούμενους ψυχολόγους κατά την πρακτική τους άσκηση στον Φορέα προάγοντας σημαντικό κλινικό και ερευνητικό έργο. Είναι τακτικός επιστημονικός συνεργάτης / επισκέπτης διδάσκων των πτυχιακών και μεταπτυχιακών τομέων ψυχολογίας των Πανεπιστημίων Αθηνών / Παντείου και εισηγητής της ψυχαναλυτικής σκέψης και πρακτικής στο Κέντρο Τέχνης και Ψυχοθεραπείας. Ιδιωτεύει ως ψυχαναλυτής- ψυχοθεραπευτής, ενώ από το 2003 διευθύνει τη λειτουργία του Προγράμματος ψυχοθεραπείας και εκπαιδευτικών σεμιναρίων «Επέκεινα»-Ψυχαναλυτική Πράξη.

 

Σάββας Μπακιρτζόγλου, ψυχολόγος-ψυχαναλυτής

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2108958269 – 2107242532

 

Ομαδική Ψυχοθεραπεία

ΟΜΑΔΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΟμάδα αυτογνωσίας και ψυχοθεραπείας. Απευθύνεται σε ενήλικες.Ψυχοθεραπευτής: Σάββας Μπακιρτζόγλου, ψυχολόγος-ψυχαναλυτής.

Χρονική Διάρκεια – Ωράριο: Μία συνάντηση εβδομαδιαίως, διάρκειας 90 λεπτών εκάστη, από Οκτώβριο  έως Μάιο. Η εναρκτήρια οκτάμηνη ομαδική εμπειρία έχει προοπτική διαχρονικής συνέχειας και κατά τα επόμενα έτη.

Κόστος: 25 ευρώ ανά συνεδρία, 20 ευρώ φοιτητικό (φοιτητές κρατικών Α.Ε.Ι). Η εξόφληση γίνεται στην αρχή εκάστου μηνός.

Η χωρητικότητα της κάθε ομάδας είναι περιορισμένη αφού σε κάθε περίπτωση ο αριθμός των συμμετεχόντων δε μπορεί να υπερβαίνει τους δώδεκα (12).  Τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Διάρκεια υποβολής αιτήσεων: Από  1/5/ 2014 έως 10/9/2014

Επιλογή υποψηφίων μελών: Το κάθε αίτημα ενδιαφέροντος εκδηλώνεται ηλεκτρονικά – συμπλήρωση του σχετικού εντύπου («αίτηση συμμετοχής») – και ακολουθείται από μια συνεδρία1 του υποψηφίου με τον κ. Σάββα Μπακιρτζόγλου στα γραφεία του Προγράμματος στην Αθήνα (οδ. Ιοφώντος 16, πλατεία San Diego πλησίον Caravel, métro Ευαγγελισμός). Κατά τη συνέντευξη ο υποψήφιος καλείται να φέρει μαζί του και να καταθέσει  βιογραφικό σημείωμα. Η τελική εγγραφή-κατοχύρωση της συμμετοχής γίνεται με την εξόφληση του κόστους του πρώτου μηνός.

1.Το κόστος της ατομικής συνεδρίας ανέρχεται σε 50 ευρώ.

 

 Πληροφορίες επικοινωνίας
Σάββας Μπακιρτζόγλου
Ψυχολόγος – Ψυχαναλυτής

Αθήνα, οδ.Ιοφώντος 16
Πλατεία San Diego, πλησίον Caravel
métro  Ευαγγελισμός
Τηλ.: 210 8958269 – Fax: 210 8995436
Κιν.: 6977 651489

e-mail: info@epekeina.gr, sbakirtzoglou@yahoo.gr
http://www.epekeina.gr