
Με χαρά σας προσκαλούμε στα εγκαίνια της έκθεσης “Ένα ταξίδι στην απτική τέχνη” που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος TouchingART της amaka.
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 19.00 – 21.00 στο Μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή στο Παγκράτι (Φουαγιέ αμφιθεάτρου, επίπεδο -3). H έκθεση θα παρουσιάζεται έως την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2026.
Πρόκειται για μια πολυαισθητηριακή και συμμετοχικά επιμελημένη έκθεση με έργα βασισμένα στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου. H έκθεση είναι ανοιχτή για όλες τις ταυτότητες και δυνατότητες, βλέποντες αλλά και κοινό με τυφλότητα. Η έκθεση περιλαμβάνει:
- απτικά έργα
- ακουστική περιγραφή με αναγνώστη οθόνης στα Ελληνικά (QR)
- ηχοτοπία
- γραφή Braille
- προσαρμοσμένες ξεναγήσεις

Η έκθεση επιχειρεί να ανατρέψει την παραδοσιακή, οπτικο-κεντρική ανάγνωση της τέχνης, ενεργοποιώντας όλες τις αισθήσεις και επανατοποθετώντας το σώμα και την αφή στο κέντρο της ερμηνευτικής διαδικασίας. Το κοινό καλείται να αγγίξει, να ακούσει, να περιεργαστεί και να αλληλεπιδράσει με τα έργα, μπαίνοντας έτσι σε μια διαδικασία πολυαισθητηριακής κατανόησης όπου η αφή και ο ήχος αποκτούν εξίσου καθοριστικό ρόλο.
Η διεπιστημονική ομάδα της amaka αποτελείται από εικαστικούς, μουσικούς, ερευνητές ήχου, art therapists και ψυχολόγους, με εμπειρία στην προσέγγιση της τέχνης ως εργαλείου ένταξης, ενδυνάμωσης και επικοινωνίας καθώς και από συμβούλους με εμπειρία τυφλότητας.
Επιστημονικά Υπεύθυνες: Νιόβη Σταυροπούλου, Ψυχολόγος & Εικαστική Θεραπεύτρια (MSc) | Λουκία Χαϊδεμενάκη, Ερευνήτρια Ψυχολόγος & Art Therapist (PhDc,MSc, ECPh)
Ομάδα έρευνας & παραγωγής απτικών έργων: Νιόβη Σταυροπούλου, Ψυχολόγος & Εικαστική Θεραπεύτρια (MSc) | Λουκία Χαϊδεμενάκη, Ερευνήτρια Ψυχολόγος & Art Therapist (PhDc,MSc, ECPh)| Δανάη Σακελλάρη, Εικαστικός & Ενδυματολόγος (MA) | Ανδρομάχη Βρακατσέλη, Ηχητική Καλλιτέχνης, Ερευνήτρια ήχου (PostDoc) | Δήμητρα Σιάνη, Μουσικός/Μουσικοθεραπεύτρια (MA)
Είσοδος ελεύθερη
Τετάρτη, Πέμπτη, Σάββατο, Δευτέρα: 10:00 π.μ. – 6:00 μ.μ.
Παρασκευή: 10:00 π.μ. – 8:00 μ.μ.
Τρίτη: ΚλειστάΗ έκθεση δεν θα είναι ανοιχτή στις 17/1 και 29/1
























