2ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο

Βρισκόμαστε στην αρχή της ψηφιακής εποχής και είναι γενική αντίληψη, ότι οι νέες τεχνολογίες  εισήλθαν ορμητικά στην ζωή του ανθρώπου, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό την εκπαίδευση, την επικοινωνία, την επιστήμη, την κοινωνική δικτύωση και την ανθρώπινη συμπεριφορά. Οι θετικές επιδράσεις των νέων τεχνολογιών και του διαδικτύου στην ανθρώπινη καθημερινότητα είναι αναμφίβολες. Η τηλεϊατρική, η δυνατότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες για εκπαίδευση και επικοινωνία, η υπέρβαση των γεωπολιτικών περιορισμών στη διάδοση της γνώσης και η γένεση ενός χώρου έκφρασης και συμμετοχής των δυναμικών ομάδων του πληθυσμού είναι μερικά από τις θετικά επακόλουθα της τεχνολογικής επανάστασης.

Εντούτοις την τελευταία δεκαετία άρχισε η μελέτη σε διεθνές επίπεδο της παθολογικής χρήσης του διαδικτύου από τον άνθρωπο. Οι επιδράσεις στη σωματική υγεία της πολύωρης έκθεσης στην οθόνη και του καθιστικού τρόπου ζωής, ο εθισμός στο διαδίκτυο, η υπερβολική ενασχόληση παιδιών και εφήβων με τα διαδικτυακά παιχνίδια και τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και η ανάδυση νέου τύπου αντικοινωνικών συμπεριφορών που εκφράζονται με την παρενόχληση, τον εκφοβισμό, το ηλεκτρονικό έγκλημα και τις αυτοκτονίες στο διαδίκτυο αποτελούν το νέο πεδίο έρευνας στη αρχή της ψηφιακής εποχής.

Στη βάση του παραπάνω επιστημονικού προβληματισμού πραγματοποιείται το 2ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο με θέμα: «E-LIFE 2011», που θα διεξαχθεί 1 ως 3 Απριλίου του 2011 στη Θεσσαλονίκη στο ξενοδοχείο PORTO PALACE.

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Δικαιοσύνης, του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, του Πανελλήνιου Ψυχολογικού Συλλόγου, της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας και του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών. Επίσης σημαντική είναι η υποστήριξη του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), καθώς και του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας. Από επιστημονικής απόψεως στο συνέδριο θα συμμετέχουν από όλη την Ελλάδα καταξιωμένοι ερευνητές, ειδικοί και επαγγελματίες από τους χώρους της Ψυχικής Υγείας, της Ιατρικής, της Ψυχολογίας, της Πληροφορικής, της Νομικής, της Εγκληματολογίας, της Κοινωνιολογίας, της Εκπαίδευσης, των ΜΜΕ και του Χρηματοοικονομικού χώρου.

Καταξιωμένοι επιστήμονες του εξωτερικού θα συμμετέχουν επίσης με κεντρικές ομιλίες. Η  Δρ. Kimberly Young είναι διεθνώς γνωστή ειδικός στον Εθισμό στο Διαδίκτυο και τη διαδικτυακή συμπεριφορά. Είναι καθηγήτρια στο St. Bonaventure University και έχει δημοσιεύσει 40 και πλέον άρθρα στην επίπτωση της διαδικτυακής παθολογικής χρήσης. Διευθύνει το Center for Internet Addiction Recovery από το 1995 και είναι η συγγραφέας του Caught in the Net, του πρώτου βιβλίου που κυκλοφόρησε με το θέμα του εθισμού στο Διαδίκτυο και μεταφράστηκε σε έξι γλώσσες. Ο Dr. Stefano Pallanti Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής, Università degli Studi di Firenze και Επισκέπτης Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής, Mount Sinai Medical Center, New York με κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντα τον παθολογικό τζόγο και τις συμπεριφορικές εξαρτήσεις. Ο Δρ. Απόστολος Γκουτζίνης είναι μέλος της διεθνούς δικηγορικής εταιρίας Shearman & Sterling και ειδικεύεται στο δίκαιο των διεθνών κεφαλαιαγορών και το διεθνές τραπεζικό και οικονομικό δίκαιο. Είναι επίσης, επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος και θα αναπτύξει θέματα ασφάλειας του διαδικτύου σε σχέση με τις οικονομικές υπηρεσίες και τη Νομοθεσία.

Το Συνέδριο θα αποτελέσει ένα μοναδικό φόρουμ για την ανταλλαγή επιστημονικών απόψεων, οι οποίες θα αναδείξουν τα σημαντικά οφέλη του Διαδικτύου, καθώς και τους κινδύνους που απορρέουν από την παθολογική χρήση του μέσου. Απώτερος στόχος του συνεδρίου είναι η ολοκληρωμένη γνώση των επιδράσεων της χρήσης νέων τεχνολογιών για τη θωράκιση και ενδυνάμωση του ψηφιακού πολίτη.

Εν κατακλείδι, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε για την υποστήριξη στην προσπάθειά μας, τη VODAFON ως ΜΕΓΑ ΧΟΡΗΓΟ του Συνεδρίου, καθώς και την Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων (www.parents.gr) και το Διαδικτυακό περιοδικό Ψυχογραφήματα (www.psychografimata.com) ως χορηγούς διαδικτυακής επικοινωνίας.

Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να αναζητηθούν στον επίσημο  διαδικτυακό τόπο του Συνεδρίου (http://www.e-life2011.gr/).

Για την Οργανωτική Επιτροπή
Ο Πρόεδρος
Δρ. Κωνσταντίνος Ε. Σιώμος