Χρόνος ανάγνωσης 2 ΄

Πολλοί άνθρωποι θέλουν να συμβουλευτούν έναν ειδικό για κάποιο θέμα που τους απασχολεί ή ενδέχεται να επιθυμούν ξεκινήσουν ένα βαθύτερο ταξίδι του εαυτού τους μέσα από την ψυχοθεραπεία και διστάζουν να διαβούν την πόρτα του γραφείου ενός Ψυχολόγου ή Ψυχιάτρου. Σίγουρα είναι δύσκολο να ανοιχτεί κανείς σε έναν εντελώς άγνωστο άνθρωπο.

Το να λάβει όμως την απόφαση να απευθυνθεί σε ειδικό ψυχικής υγείας, ΨυχίατροΨυχολόγο ή Παιδοψυχίατρο για να νιώσει καλύτερα, είναι πολύ πιο δύσκολη απόφαση, από την ίδια την επίσκεψη (αν δεν γνωρίζετε σε ποια ειδικότητα να απευθυνθείτε το άρθρο με τίτλο: “Ψυχίατρος ή Ψυχολόγος; Ποιον να επιλέξω για την περίπτωση μου”. Διαβάστε το πατώντας ΕΔΩ).

Μέσα από αυτό το άρθρο θέλουμε να διώξουμε το άγχος της πρώτης επίσκεψης δίνοντας κάποιες απλές πληροφορίες για το τι μπορεί να ακολουθήσει κατά την πρώτη επίσκεψη σας σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας:

  1. Όταν η πόρτα ανοίξει

Ο ειδικός σίγουρα γνωρίζει ότι υπάρχει άγχοςένταση και πολλές φορές ακόμη και φόβος. Για αυτό θα προσπαθήσει να σας ηρεμήσει, ρωτώντας κάποιες βασικές, καθημερινές πληροφορίες για π.χ αν βρήκατε εύκολα το γραφείο; Από ποια περιοχή έρχεστε; Αν βρήκατε κίνηση κ.λ.π. Μπορεί να κάνει ο/η ίδιος/ ίδια το πρώτο βήμα λέγοντας κάποια λόγια για τις σπουδές και γενικότερα την κατάρτιση και την προϋπηρεσία του, τη θεραπευτική κατεύθυνση που ακολουθεί κ.λ.π.  Με αυτόν τον τρόπο θα προσπαθήσει να αποβάλει ένα μέρος του υπερβολικού άγχους, ώστε να σας βοηθήσει να επικεντρωθείτε στο επόμενο σημαντικό μέρος του ξεκινήματος σας.

2. «Ποιος είναι ο λόγος που σας φέρνει εδώ σήμερα;»

Αυτό ίσως είναι το πιο σημαντικό ερώτημα, γιατί γύρω από το αίτημα σας θα ξεδιπλωθεί η θεραπευτική διαδικασία. Ο ειδικός φυσικά ΔΕΝ κάνει αυτό το ερώτημα για να τροφοδοτήσει την περιέργεια του. Ρωτάει για να ξεδιπλώσει το κουβάρι των σκέψεων σας και να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε και να θέσετε στόχους που θα καλύψετε μέσα από τη διαδικασία.

3. Οι προσωπικές ερωτήσεις είναι στο πρόγραμμα.

Για να κατανοήσει ο ειδικός το περιβάλλον σας και κυρίως τον λόγο που σας έκανε να πάρετε την απόφαση να τον/ την επισκεφθείτε, ή ίσως έναν ακόμα λόγο που ούτε εσείς δεν έχετε εντοπίσει, οφείλει να σας ρωτήσει κάποιες ερωτήσεις που μπορεί να σας φανούν πιο προσωπικές. Όμως αποτελεί μέρος της θεραπευτικής διαδικασίας, το οποίο θα σας βοηθήσει να δείτε και εσείς κάποια πράγματα, αλλά και ο ειδικός μέσα από τις αντιδράσεις σας. Έτσι, θα σας βοηθήσει να αλλάξετε συμπεριφορές που σας επιβαρύνουν και σκέψεις που κακώς υπάρχουν στο κεφάλι σας και σας κρατούν πίσω.

4. «Εγώ με τους θεραπευομένους μου δουλεύω με αυτόν τον τρόπο».

Όπως σε κάθε σχέση και συνεργασία υπάρχει ένα πλαίσιο. Ο ειδικός θα σας αναφέρει τους όρους της συνεργασίας (συχνότητα συνεδριών, απόρρητο, σχέση εκτός θεραπείας, αμοιβή) και αν δεν συμφωνείτε με κάποια πράγματα μπορείτε να το εκφράσετε, ώστε το πλαίσιο να διαμορφωθεί με έναν τέτοιο τρόπο όπου και ο ειδικός θα κάνει ανεμπόδιστα τη δουλειά του μαζί σας αλλά και εσείς θα λαμβάνετε τα μέγιστα από το θεραπευτικό σας ταξίδι. Αν δεν υπάρξει κάποια συμφωνία, δεν έχετε υποχρέωση να συνεχίσετε με τον συγκεκριμένο ειδικό ψυχικής υγείας. Μπορείτε να αναζητήσετε κάποιον άλλον που θα δεχθεί και τις δικές σας προσθήκες στη διαδικασία.

Δεν υπάρχει λόγος να κρύβετε μέσα σας, όσα σας απασχολούν και να μην χαίρεστε τον πραγματικό σας εαυτό και όλες τις δυνατότητες που έχετε. Άλλωστε ακόμα και αν δεν επιθυμείτε να δείτε τον ειδικό στο γραφείο του, για τους δικούς σας λόγους, μπορείτε να το κάνετε από το σπίτι σας διαδικτυακά μέσα από τον υπολογιστή ή το κινητό (www.melapus.com).  Η τεχνολογία, είναι σύμμαχος της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας δίνοντας πλέον απεριόριστες δυνατότητες.  H ψυχική σας ηρεμία είναι μια απόφαση μακριά!

 

Πηγή: Melapus