Προβολή της ταινίας «Νύχτα της φωτιάς» και συζήτηση με το κοινό

Το Σωματείο Γυναικείων δικαιωμάτων ΤΟ ΜΩΒ, το Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών
Ευρώπης και η φεμινιστική συλλογικότητα Θεοδώρα καλούν σε :

εκδήλωση-συζήτηση με το κοινό

για την ταινία «Νύχτα της φωτιάς»

στον κινηματογράφο Μικρόκοσμος (Λεωφόρος Συγγρού 106 – Κουκάκι)

την Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

αμέσως μετά την προβολή της ταινίας που ξεκινά στις 7.45 μ.μ

Η ταινία «Νύχτα της φωτιάς» της Τατιάνας Ουέσο/Tatiana Huezo, είναι  μία ταινία για τα κορίτσια που μεγαλώνουν με το αποτύπωμα του φόβου, ανάμεσα στις οπιούχες παπαρούνες, σε ένα παραμεθόριο ορεινό χωριό του Μεξικού. Μιλάει για γυναίκες πρωταγωνίστριες μιας δύσκολης ζωής, που  τη βιώνουν ανάμεσα στον καθηλωτικό φόβο και τον δυναμισμό του θάρρους.

Ένα δράμα ενηλικίωσης, που χαρτογραφεί με ευαισθησία και τρυφερότητα  το πέρασμα από την παιδική στην εφηβική ηλικία τριών κοριτσιών, καθώς μεγαλώνουν σε μια πραγματικότητα που χαρακτηρίζεται από τη βάναυση  κυριαρχία των καρτέλ ναρκωτικών, το οποίο επεκτείνει την εγκληματική δραστηριότητα του στην διακίνηση για σεξουαλική εκμετάλλευση νεαρών  κοριτσιών, με την ανοχή πάντα της διεφθαρμένης αστυνομίας.

Η Ανα/ Αna και οι φίλες της, εκπαιδευμένες από τις μητέρες τους,  τρέχουν προς  τα υπόγεια κρησφύγετα, όταν τα μαύρα SUV των καρτέλ εμφανίζονται από μακριά. Και καθώς μεγαλώνουν, πρέπει να αρρενοποιήσουν τα γυναικεία χαρακτηριστικά τους και, αν είναι δυνατόν,  να γίνουν «αόρατες». Δεν έχουν την πολυτέλεια να βιώσουν τη θηλυκότητα τους, ειδάλλως θα το πληρώσουν με τη ζωή τους.

Η Ανα μεγαλώνει με τη μητέρα της, ακροβατώντας σε μια περίπλοκη σχέση  μητέρας-κόρης. Η αγάπη της μίας για την άλλη παρ’ ότι ξεχειλίζει,  ωστόσο παλεύει να εκφραστεί. Οι στιγμές τρυφερότητας είναι σπάνιες  και, άρα, ακόμη πιο πολύτιμες.

Η Τατιάνα Ουάσο/Tatiana Huezo παρουσιάζει έτσι μια σειρά  πολυπρισματικών γυναικείων χαρακτήρων, που μοιάζουν σαν παλίμψηστο.  Όλες, όμως, έχουν μια κοινή δύναμη, που τις κρατά όρθιες και τις κάνει  να πηγαίνουν μπροστά υπό το φάσμα του φόβου. Ωστόσο, ένα πράγμα είναι  αναμφισβήτητο και χειροπιαστό: η στοργή που δένει τις πρωταγωνίστριες
της ιστορίας. Μητέρες, κόρες και φίλες.

Στη συζήτηση συμμετέχουν οι: Στέλλα Σάμου – Το Μωβ, Νίκη Ρουμπάνη –
Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης, Κατερίνα Νασιώκα

και συντονίζει η Κατερίνα Καπερναράκου – Φεμινιστική Συλλογικότητα “Θεοδώρα”

Facebook