Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναγάγει την Ψυχική Υγεία ως έναν από τους τέσσερις πυλώνες της πολιτικής του για την περίοδο 2020-2025, προκειμένου να ενδυναμώσει την πεποίθηση στα κράτη ότι πρέπει να υποστηρίξουν τις δομές Ψυχικής Υγείας των χωρών ανά τον κόσμο, για να λάβουν όλοι οι πολίτες κατάλληλη επιστημονική συμβουλευτική  υποστήριξη.

Σε όλες τις τελευταίες έρευνες, καταγράφεται αύξηση του άγχους, της κατάθλιψης και μάλιστα σε πολύ υψηλά ποσοστά, πάνω από 15%, η αϋπνία που βιώνουν πολλοί πολίτες και το στρες. “Εκείνο που γνωρίζουμε και το υπογραμμίζει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, είναι ότι μετά το πέρας της πανδημίας θα βιώσουμε μία δεύτερη πανδημία, που θα είναι η πανδημία που θα αφορά στην Ψυχική Υγεία“, τόνισε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη.

Στη συνέντευξη παρουσιάστηκε το πρόγραμμα «Κανένας μόνος στην Πανδημία», που ξεκίνησε αρχές του έτους και υλοποιείται από το Υπουργείο Υγείας, το οποίο  έθεσε σε προτεραιότητα τις δράσεις για την βελτίωση της ψυχικής ανθεκτικότητας του πληθυσμού απέναντι στις επιπτώσεις της πανδημίας. Ειδικότερα, εκτός από τη λειτουργία της Γραμμής 10306 για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη του γενικού πληθυσμού σε 24ωρη βάση, το Υπουργείο Υγείας έχει σχεδιάσει και υλοποιεί ειδικό πρόγραμμα παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στους ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας, στις οικογένειές τους, στο υγειονομικό προσωπικό, σε άτομα άτομα από ευάλωτες ομάδες, καθώς και στο γενικό πληθυσμό, με έμφαση σε όσους πλήττονται από τις επιπτώσεις του κορονοϊού.

Το Πρόγραμμα «Κανένας μόνος στην Πανδημία» λειτουργεί σε συνεργασία με την Γραμμή 10306 και στο συντονισμό και την επιστημονική υποστήριξη του Προγράμματος συμμετέχει η Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ». Το Πρόγραμμα υλοποιείται από 24 Κέντρα Ημέρας και Κινητές Μονάδες Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου σε όλη την χώρα, σε συνεργασία με τις κατά τόπους Υγειονομικές Περιφέρειες και σε διασύνδεση με παραπάνω από 450 Μονάδες Υγείας του Ε.Σ.Υ., όπως Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία. Παρέχονται εξ’ αποστάσεως υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και ενδυνάμωσης αλλά και ψυχοθεραπείας, από έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό. Για την εξασφάλιση της πρόσβασης στην υποστήριξη των ωφελούμενων στις νοσηλευτικές μονάδες διατίθενται tablets και  smartphones στα νοσοκομεία.

Το πρώτο στην Ελλάδα τακτικό ιατρείο τηλεψυχιατρικής λειτουργεί στο ΑΧΕΠΑ 

 

Το πρώτο στην Ελλάδα τακτικό εξωτερικό ιατρείο τηλεψυχιατρικής, που λειτουργεί στο ΑΧΕΠΑ, παρουσίασε στην υφυπουργό Υγείας (αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας), Ζωή Ράπτη, ο καθηγητής ψυχιατρικής Κωνσταντίνος Φουντουλάκης. Το ιατρείο λειτουργεί εδώ και μερικούς μήνες παρέχοντας προς το παρόν υπηρεσίες μέσω τηλεδιάσκεψης σε περιορισμένο αριθμό ασθενών που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές

«Ουσιαστικά εγκαινιάζεται, σήμερα, το πρώτο τακτικό εξωτερικό ιατρείο που λειτουργεί με τηλεσυμβουλευτική. Θα είναι πιλοτικό και θα προσφέρει υπηρεσίες με ζώσα διαδικτυακή επαφή στους πολίτες, οι οποίοι θα τηλεφωνούν και θα κλείνουν ένα ραντεβού προκειμένου να τύχουν των υπηρεσιών ψυχικής υγείας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Ράπτη.

Η κ. Ράπτη σημείωσε ακόμη ότι ύστερα από αξιολόγηση των δομών της ψυχικής υγείας, που έγινε σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δρομολογείται η σύνταξη του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ψυχική Υγείας. Μάλιστα, για τον σκοπό αυτό, το υπουργείου Υγείας προχωρά στη σύσταση επιτροπής για την ψυχική υγεία, η οποία θα παραδώσει στους επόμενους τρεις μήνες το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ