Επιμέλεια-Μετάφραση: Ρεβέκκα Τσοχαντάρη, MSc Ψυχολογία

Κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, σ’ όλο τον κόσμο, η μέρα είναι αφιερωμένη στην ενημέρωση γύρω από θέματα ψυχικής υγείας και στη στήριξη των σχετικών ενεργειών.

Αυτή η μέρα δίνει την ευκαιρία σε όλους όσους εμπλέκονται στο χώρο της ψυχικής υγείας να μιλήσουν για τη δουλειά τους, τους προβληματισμούς τους και να προτείνουν λύσεις για την καλυτέρευση της ψυχικής υγείας των πολιτών όλου του πλανήτη.

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, όπως ορίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία (WHO) είναι:

«Η ψυχική υγεία των νέων σε ένα μεταβαλλόμενο κόσμο»

Η εφηβεία και τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής είναι μια περίοδος με πολλές αλλαγές, όπως για παράδειγμα η αλλαγή σχολείου, η αποχώρηση από το σπίτι και η έναρξη του πανεπιστημίου ή μια νέας δουλειάς. Για πολλούς, είναι μια συναρπαστική περίοδος. Μπορεί όμως να υπάρξουν και στιγμές άγχους και ανησυχίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αν αυτά τα συναισθήματα δεν αναγνωριστούν για να υπάρξει η κατάλληλη διαχείριση, μπορούν να οδηγήσουν σε ψυχικές ασθένειες. Η όλο και πιο μεγάλη χρήση του διαδικτύου και των online τεχνολογιών, αν και αναμφισβήτητα έχουν πολλά οφέλη, μπορεί επίσης να επιφέρουν πρόσθετες πιέσεις, καθώς όλο και αυξάνεται η σύνδεση με εικονικά δίκτυα κατά την διάρκεια της ημέρας αλλά και της νύχτας. Πολλοί έφηβοι ζουν επίσης σε περιοχές που πλήττονται από ανθρωπιστικές καταστροφές και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως πολέμους, φυσικές καταστροφές και επιδημίες. Οι νέοι που βιώνουν τέτοιες καταστάσεις είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε ψυχικές διαταραχές και ασθένειες.

Το 50% των ψυχικών διαταραχών ξεκινούν από την ηλικία των 14 ετών αλλά οι περισσότερες περιπτώσεις παραμένουν μη ανιχνευμένες και ανεπεξέργαστες. Όσον αφορά τους έφηβους, η κατάθλιψη είναι η τρίτη κύρια ψυχική νόσος. Η αυτοκτονία είναι η δεύτερη αιτία θανάτου μεταξύ 15-29 ετών. Η επιβλαβής χρήση αλκοόλ και παράνομων ναρκωτικών ουσιών στους έφηβους αποτελεί μείζον ζήτημα σε πολλές χώρες και μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες συμπεριφορές, όπως μη-ασφαλές σεξ ή επικίνδυνη οδήγηση. Οι διατροφικές διαταραχές είναι επίσης ανησυχητικές (WHO, 2018).

Σήμερα, υπάρχει μεγαλύτερη αναγνώριση για τη σημαντικότητα ενδυνάμωσης της ψυχικής ανθεκτικότητας των νέων.

Ευτυχώς, αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο, η σημασία που έχει η παροχή βοήθειας στους νέους για την ανάπτυξη ψυχικής ανθεκτικότητας σε μικρή ηλικία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η προώθηση και η προστασία της υγείας των εφήβων αποφέρει οφέλη όχι μόνο για την υγεία τους, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, αλλά και για τις οικονομίες και την κοινωνία στο σύνολό της, με τους υγιείς νέους να μπορούν να συμβάλλουν περισσότερο στο εργατικό δυναμικό της χώρας, στις οικογένειές τους και την κοινότητα που ζουν.

Η πρόληψη αρχίζει με καλύτερη κατανόηση.

Πολλά μπορούν να γίνουν για να βοηθήσουν την ανάπτυξη της ψυχικής ανθεκτικότητας των νέων, την πρόληψη της ψυχικής δυσφορίας και ασθένειας στους έφηβους και την διαχείριση και ανάρρωση από ψυχικές ασθένειες. Η πρόληψη ξεκινά με την συνειδητοποίηση και κατανόηση των συμπτωμάτων μιας ψυχικής νόσου. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων των παιδιών και των εφήβων, ώστε να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις καθημερινές προκλήσεις στο σπίτι και στο σχολείο. Μπορεί να παρέχεται ψυχοκοινωνική στήριξη στα σχολεία και σε άλλα κοινοτικά περιβάλλοντα και φυσικά, η κατάρτιση των εργαζομένων στον τομέα της υγείας μπορεί να εφαρμοστεί, να βελτιωθεί ή να επεκταθεί, ώστε να μπορούν να ανιχνεύουν και να διαχειρίζονται διαταραχές ψυχικής υγείας πιο αποτελεσματικά.

Οι επενδύσεις των κυβερνήσεων και η συμμετοχή κοινωνικών, υγειονομικών και εκπαιδευτικών τομέων σε ολοκληρωμένα και τεκμηριωμένα προγράμματα για την ψυχική υγεία των νέων, είναι ουσιαστικής σημασίας. Οι επενδύσεις θα πρέπει να συνδέονται με προγράμματα που προωθούν την ευαισθητοποίηση των εφήβων και νέων για τους τρόπους που μπορούν να φροντίζουν τη ψυχική τους υγεία και προγράμματα που βοηθούν τους συνομήλικους, τους γονείς και τους δασκάλους να γνωρίσουν καλύτερα πώς να στηρίζουν τους φίλους, τα παιδιά και τους μαθητές τους.

Αυτό είναι το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας.

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα στοιχεία γι’ αυτό το θέμα, επισκεφτείτε την παρακάτω σελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία εδώ

Όπως κάθε χρόνο, στα Ψυχο-γραφήματα κάνουμε αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΣΑΜΕ ΦΕΤΟΣ ΕΔΩ!

Πηγή: www.who.int