Ο βιασμός της Κοκκινοσκουφίτσας

Η Σκοτεινή Όψη των Παραμυθιών

Χρόνος ανάγνωσης 2 ΄

Συγγραφέας: Γιώτα Χουλιάρα

Μια συγκριτική μελέτη, βασισμένη σε τεκμηριωμένα στοιχεία ιστορίας, λαογραφίας, εθνολογίας, ψυχολογίας και κοινωνιολογίας για όσα κρύβονται πίσω από την επιφανειακή όψη των παραμυθιών που σήμερα αποκαλούμε “παιδικά”.

Σ’ έναν κόσμο που η πραγματικότητα, διαρκώς, μεταβάλλεται και αλλάζει, άλλοτε προς το χειρότερο άλλοτε προς το καλύτερο, ο άνθρωπος μοιάζει με μια μικροσκοπική κουκκίδα μέσα σ’ έναν απέραντο, τρικυμιώδη ωκεανό. Έρμαιο της διάθεσης των κυμάτων που ζητούν να καταποντίσουν στον απύθμενο και μυστηριώδη ωκεάνιο βυθό τους, κάθε τι που πλέει στην επιφάνεια αυτής της τιτάνιας θάλασσας. Κι όμως, αιώνες τώρα, κόντρα στους ανέμους του χρόνου που λυσσομανούν και βρυχώνται, όπως ο τρομερός λέοντας μπροστά στο θήραμά του, η ανθρωπότητα συνεχίζει να επιπλέει, δαμάζοντας ενίοτε τη ροή των ορμητικών υδάτων ή πέφτοντας ηρωικά, βάζοντας τα στήθη της ασπίδα μπροστά στα στίφη των δυνάμεων της ροής.

Και κάπως έτσι η μικροσκοπική, εκείνη, νοήμων κουκκίδα, γίνεται ένας δυνατός ταξιδευτής. Η ανθρωπότητα με λάβαρο τη δύναμη της μοναδικής της θέλησης συνεχίζει να υπάρχει, φτιάχνει σκαριά με τα υλικά των ονείρων και των οραμάτων της, αρμενίζοντας στο πέλαγος της ιστορίας, ακούραστη, συναγωνιζόμενη αυτά τα αδάμαστα κύματα, γυρεύοντας, αέναα, την άπιαστη και μακρινή της Ιθάκη. Με μια φωνή απαντά στις δυνάμεις της αλλαγής, που άγονται και φέρονται, ποιος ξέρει από πού, ποιος ξέρει από τι, με τα λόγια του ποιητή “Η δύναμή σου πέλαγο, κι η θέλησή μου βράχος”. Κι είναι αυτά, το χαρισματικό πείσμα της και η ικανότητά της να ονειρεύεται, που της επιτρέπουν να ζει να αναπνέει και να ελπίζει μέσα σ’ ένα απολύτως εχθρικό περιβάλλον. Σ’ ένα περιβάλλον που όλοι και όλα μπορούν να γίνουν την ίδια στιγμή θύματα και θύτες, που όλα συμμετέχουν σ’ ένα ατέρμονο κυνήγι που εκτυλίσσεται δραματικά, σαν τελετουργικό θέατρο, στο παλκοσένικο του χρόνου, του άλλοτε εχθρού και άλλοτε φίλου. Αυτό το κοπιαστικό ταξίδι, που είναι παράλληλα κυνήγι και πολεμικός χορός, προς μία χαμένη αλλά αλησμόνητη πατρίδα αλλά και την προσπάθεια του ανθρώπινου πολιτισμού να πάει κόντρα στην ματαιότητα που φέρνει η αίσθηση του χρόνου, διείδαν πολλοί, ήδη από τα πανάρχαια χρόνια. […]

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Εκδόσεις: Εκδόσεις Άλλωστε
Αριθμός σελίδων: 284
Έτος έκδοσης: 2017
Τιμή: €17,61