Εγκαινιάστηκε η Μονάδα Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής – Ψυχογενούς Ανορεξίας στο νοσοκομείο Σισμανόγλειο από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα και την υφυπουργό Υγείας Ζωή Ράπτη.

Πρόκειται για την πρώτη Μονάδα του είδους, που ανήκει στο ΕΣΥ και έχει δυναμικότητα 6 κλινών με προοπτική επέκτασης. Τη λειτουργία καλύπτουν 4 γιατροί του νοσοκομείου, καθώς και 8 νοσηλευτές και βοηθητικό προσωπικό. Το ΓΝΑ Σισμανόγλειο επιλέχθηκε για να στηρίξει μια τέτοια Μονάδα, καθώς διαθέτει εξειδικευμένο και καταρτισμένο προσωπικό, νέες, εκσυγχρονισμένες εγκαταστάσεις, πρωτοποριακές υπηρεσίες και θεραπείες, καθώς και τεχνογνωσία στο κομμάτι των διατροφικών διαταραχών

«Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής είναι πολλές, από την βουλιμία μέχρι την ανορεξία και όλες επηρεάζουν την υγεία και την ποιότητα ζωής των ασθενών. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να διαγνωσθούν και να αντιμετωπισθούν όλες αυτές οι διαταραχές», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Αναφέρθηκε στην ανορεξία που επηρεάζει κυρίως εφήβους και νέους ενήλικες και προκαλεί θανάτους και που “είναι ένα θέμα που πρέπει άμεσα να αντιμετωπίζεται, να προλαμβάνονται οι θάνατοι και να ηρεμεί η κραυγή αγωνίας των γονιών και των συγγενών.»

«Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής αποτελούν χρόνιες ψυχιατρικές διαταραχές, με πιο συχνή την ψυχογενή ανορεξία που έχει το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας. Αποτελούν πλέον, σύμφωνα με τους ειδικούς, «συχνές» διαταραχές, καθώς πλήττουν περίπου το 8% του γενικού πληθυσμού», ανέφερε η κ. Ράπτη. Μάλιστα, κατά την περίοδο της πανδημίας το ποσοστό αυτό αυξήθηκε, καθώς τα αρνητικά συναισθήματα επηρεάζουν τη συμπεριφορά που έχουμε απέναντι στο φαγητό.

«Στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε εντάξει τη δημιουργία δύο Κέντρων Ημέρας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με στόχο την πρόληψη, την έγκαιρη παρέμβαση και θεραπεία ψυχικών διαταραχών, όπως είναι και οι διαταραχές πρόσληψης τροφής, δομές οι οποίες θα προκηρυχθούν άμεσα, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας της χώρας μας», κατέληξε η κ. Ράπτη.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν η υποδιοικητρια 1ης ΥΠΕ, Μαρίζα Οικονόμου και ο διοικητής του Γ.Ν.Α.«ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ-ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ» και Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, Ηλίας Δαλαϊνας.