Ένα αεροπορικό ταξίδι για ένα παιδί με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος, για αναψυχή ή για ιατρικούς λόγους, είναι μια αγχωτική διαδικασία και συνάμα μια ιδιαίτερη πρόκληση τόσο για τους γονείς-συνοδούς όσο και για τους συνταξιδιώτες του.

Το πρόγραμμα «Μπορώ να πετάξω» που εφαρμόζει εδώ και έναν χρόνο η Hermes Airports μετά από πρόταση και ιδέα ενός πατέρα με αυτιστικό παιδί επιχείρησε να ανατρέψει το πιο πάνω και φαίνεται έως τώρα να το πετυχαίνει.

«Το να ταξιδέψει μια οικογένεια με ένα αυτιστικό παιδί είναι μια ψυχοφθόρα διαδικασία. Με την εφαρμογή του προγράμματος ’Μπορώ να πετάξω’ η οικογένεια μπορεί πλέον να προετοιμάσει κατάλληλα το αυτιστικό άτομο για ένα ταξίδι. Έτσι μειώνεται το στρες και το άτομο μπορεί να έχει μια ομαλή εμπειρία ταξιδιού. Παρόλο που τα αυτιστικά χαρακτηριστικά διαφέρουν από άτομο σε άτομο, εντούτοις υπάρχουν και πολλά κοινά όπως είναι η υπερκινητικότητα, η κρίση θυμού, η ευαισθησία στον θόρυβο και στον πολύ κόσμο», αναφέρει ο Στέλιος Ασπρόφτας, πατέρας παιδιού με αυτισμό.

Η ιδέα του Στέλιου Ασπρόφτα που υλοποίησε η Hermes Airports

Η προσπάθεια ξεκίνησε σχεδόν αυθόρμητα με μια ιδέα-πρόταση του Στέλιου Ασπρόφτα, δικηγόρου και μέλους του δ.σ. του Συνδέσμου Συγγενών και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό «ΜΑΖΙ». Ένα πρωί, αναφέρει ο κ. Ασπρόφτας, ενώ διάβαζε διάφορες ειδήσεις την προσοχή του κέντρισε μια είδηση που αφορούσε τη βράβευση του αεροδρομίου Λάρνακας ανάμεσα σε 500 αεροδρόμια, για τις υπηρεσίες που προσφέρει σε άτομα με κινητική αναπηρία. «Χωρίς να χάσω χρόνο τηλεφώνησα στην εταιρεία για να τους συγχαρώ με την ευχή να επεκτείνουν τις υπηρεσίες τους και σε άλλες ομάδες ατόμων, όπως είναι τα άτομα με αυτισμό. Μετά από δέκα λεπτά μου τηλεφώνησε η τότε συντονίστρια για θέματα ΑμΕΑ του αεροδρομίου Λάρνακας και διευθετήθηκε συνάντηση κατά την οποία μιλήσαμε για τις ανάγκες των ατόμων με αυτισμό και των οικογενειών τους όταν ταξιδεύουν. Αυτή ήταν η αρχή», αναφέρει ο κ. Ασπρόφτας.

Ύστερα από προετοιμασία που είχε διάρκεια έναν χρόνο και μετά από αρκετές επισκέψεις στο αεροδρόμιο, επαφές με τα διάφορα τμήματα του αεροδρομίου, ετοιμάστηκε ερωτηματολόγιο προς τα μέλη του Συνδέσμου ΜΑΖΙ για τις υπηρεσίες που θα ήθελαν να υπάρχουν στα αεροδρόμιά μας. Αφού η εταιρεία επεξεργάστηκε τα αποτελέσματα, τα απέστειλε στο αεροδρόμιο και προχώρησε η υλοποίηση της ιδέας. Έτσι στις 10 Μαΐου 2018 μπήκε σε εφαρμογή στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου το πρώτο ολοκληρωμένο πρόγραμμα προσβασιμότητας για άτομα με αυτισμό και τις οικογένειές τους, βασισμένο στα διεθνή ευρωπαϊκά πρότυπα με τίτλο: «Μπορώ να πετάξω / I can fly». Το πρόγραμμα, όπως μας μετέφερε ο κ. Ασπρόφτας αγκαλιάστηκε από τους γονείς ατόμων με αυτισμό και από ξένους επιβάτες οι οποίοι συνοδεύουν άτομα με αυτισμό.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Μπορώ να πετάξω» εξασφαλίζεται η γρήγορη πρόσβαση στις υπηρεσίες των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου, με προτεραιότητα στη διαδικασία ζύγισης αποσκευών (check in), δωρεάν πρόσβαση μέσω του Express Lane του αερολιμένα (στο αεροδρόμιο Λάρνακας), καθώς και τα ειδικά μπλε καπέλα με το σήμα «I can fly», τα οποία διευκολύνουν την αναγνώριση του ατόμου με αυτισμό από το προσωπικό του αεροδρομίου, ώστε να είναι σε θέση να προσφέρουν διευκολύνσεις σε όλα τα σημεία.

Συστήνεται στους γονείς/κηδεμόνες ατόμων με αυτισμό να διαθέσουν τον απαιτούμενο χρόνο για να διαβάσουν προσεκτικά το εικονογραφημένο έντυπο μαζί με το άτομο με αυτισμό, για να είναι προετοιμασμένοι για την όλη διαδικασία σε ένα ταξίδι. Τα έντυπα «Μπορώ να πετάξω» είναι διαθέσιμα στις ιστοσελίδες της Hermes Airports και του Συνδέσμου ΜΑΖΙ, στα ελληνικά και τα αγγλικά. Είναι ένα βοήθημα το οποίο μπορεί να ψυχαγωγεί το άτομο με αυτισμό και να το απασχολεί καθώς κινείται στις διάφορες διαδικασίες εξυπηρέτησης επιβατών.

Από την έναρξή του προγράμματος «Μπορώ να πετάξω» τον Μάιο του 2018, το έχουν χρησιμοποιήσει περίπου 240 άτομα με αυτισμό

Ο ανώτερος διευθυντής Επιχειρήσεων Αεροδρομίου Λάρνακας (Hermes Airports) κ. Άντης Φράγκος αναφέρθηκε στην έμπρακτη ευαισθησία της Hermes Airports για εξυπηρέτηση όλων των επιβατών και πολύ περισσότερο των ΑμΕΑ: «Στην Hermes έχουμε ως προτεραιότητα την ποιοτική εξυπηρέτηση όλων ανεξαιρέτως των επιβατών, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους, χωρίς διακρίσεις, να χρησιμοποιούν με ευκολία τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που συμμετείχαμε για ακόμη μια χρονιά στη δράση ’Αυτισμός στον Αέρα’. Ήταν μια προσομοίωση της όλης διαδικασίας ενός αεροπορικού ταξιδιού με στόχο την εξοικείωση των ατόμων με αυτισμό. Η πρωτοβουλία αυτή είναι πολύ ξεχωριστή και μάλιστα απέσπασε πολύ θετικές κριτικές από το κοινό».

Όσον αφορά το πρόγραμμα τόνισε αφενός τη σημασία του και αφετέρου την ανταπόκριση του κόσμου: «Το πρόγραμμα ’Μπορώ να πετάξω’ που έχουμε δημιουργήσει σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο ΜΑΖΙ, κάνει πιο απλή και πιο γρήγορη την όλη διαδικασία αναχώρησης ή άφιξης στα αεροδρόμιά μας. Βλέπουμε ότι έχει μεγάλη ανταπόκριση, καθώς από την έναρξή του, τον Μάιο του 2018, το έχουν χρησιμοποιήσει περίπου 240 άτομα με αυτισμό».

Πηγή: politis.com.cy