Μαντζάνα Φωτεινή, Ψυχολόγος BSc, MSc, Υπαρξιακής Συστημικής Προσέγγισης

Χρόνος ανάγνωσης 4 ΄

Μιλήστε μας λίγο για εσάς και τη δουλειά σας.

Αποφοίτησα από το τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου το 2014, παρακολούθησα την ετήσια εκπαίδευση του Ανώτατου Μεταπτυχιακού Σεμιναρίου του ίδιου Πανεπιστημίου με τίτλο: «Συμβουλευτική Ψυχολογία» το 2015. Ξεκίνησα την εκπαίδευσή μου ως Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια στο Ινστιτούτο «Αντίστιξη» τον Σεπτέμβριο του 2017, έχω ειδικευτεί στη “Σχολική Ψυχολογία” καθώς έχω ολοκληρώσει το αντίστοιχο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης είμαι πρώην Γενική Γραμματέας του Ελληνικού Δικτύου Γυναικών Ευρώπης. Έχω παρακολουθήσει πλήθος ημερίδων, ετήσιων και βιωματικών σεμιναρίων και συνεδρίων από αναγνωρισμένους φορείς στο χώρο της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα, και είμαι μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (Σ.Ε.Ψ.). Έχω εργαστεί σε Κέντρο Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ), σε Ειδικό Δημοτικό Σχολείο, σε εταιρεία ερευνών, ως υπεύθυνη συνοδών σε κατασκηνώσεις παιδιών με αναπηρία, στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), καθώς και σε Κέντρο Ειδικής Αγωγής και Ψυχοθεραπείας. Επίσης έχω συνεργαστεί με γραφεία Ψυχολόγων ως εξωτερικός συνεργάτης σε Αθήνα και Πάτρα. Έχω προσφέρει τις υπηρεσίες μου εθελοντικά στην Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας, στο Γενικό Νοσοκομείο ΚΑΤ και στην 24ωρη τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης θυμάτων βίας του Ελληνικό Δικτύου Γυναικών Ευρώπης: Γραμμή SOS «Δίπλα σου». Εργάζομαι ιδιωτικά ως Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια από το 2019 και τον Σεπτέμβριο του 2023 μετέφερα την έδρα του γραφείου μου από την Πάτρα στο Ηράκλειο της Κρήτης. Εργάζομαι και μέσω διαδικτύου με όλες τις περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Ποια είναι η ψυχοθεραπευτική σας προσέγγιση;

Η ψυχοθεραπευτική μου προσέγγιση είναι η Υπαρξιακή Συστημική Ψυχοθεραπεία. Με την προσέγγιση αυτή, υποστηρίζω τους ανθρώπους ώστε να αναγνωρίσουν αυτά για τα οποία δυσανασχετούν, τους δημιουργούν εσωτερική σύγκρουση κι έτσι παρεμποδίζεται η λειτουργικότητα και η πολύπλευρη ανάπτυξη τους. Ο άνθρωπος προωθείται να ανακαλύψει το δικό του νόημα για τη ζωή, να εδραιώσει τον εαυτό και τον κόσμο του, αποκτώντας μια ψυχική κατάσταση η οποία παραμένει σταθερά ανοιχτή σε αλλαγές που προκαλεί η “κινητικότητα” της ανθρώπινης ζωής. Η κάθε δυσκολία δεν αφορά μόνο το άτομο αλλά και το περιβάλλον μέσα στο οποίο υπάρχει. Οι εμπειρίες του παρελθόντος παίζουν σημαντικό ρόλο, αλλά όχι καθοριστικό! Εργαζόμαστε με το παρελθόν, το οποίο όμως φέρνουμε στο «εδώ και τώρα», όπου υπάρχει η δυνατότητα της επιλογής, της αλλαγής, της προσωπικής ευθύνης και της ελευθερίας.

Ο άνθρωπος έχοντας αναγνωρίσει τον εαυτό του ως μέρος διάφορων συστημάτων που τον περιβάλλουν, ανακαλύπτει ότι παρελθοντικοί ρόλοι και  εμπειρίες είναι αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης του με τους άλλους, με την κοινωνία και με μια ολόκληρη εποχή. Αναλαμβάνει την ευθύνη των επιλογών και των ονείρων του, γίνεται οδηγός της ζωής του και επαναπροσδιορίζει το δικό του «εδώ και τώρα», με τρόπο που τον εξελίσσει και τον αναπτύσσει.

Είτε με το άτομο, είτε μέσα σε μια ομάδα, είτε σε ένα ζευγάρι, (θεραπευτής και θεραπευόμενος) δουλεύουμε για την ανάδειξη της προσωπικής αλήθειας σε έναν «εν δυνάμει» χώρο, ασφάλειας, πηγαίας εμπιστοσύνης και ισότητας.

Τι ξεχωριστό μπορεί να βρει σ’ εσάς όποιος σας επισκεφτεί;

Οι άνθρωποι που με εμπιστεύονται για την ψυχοθεραπευτική διαδικασία, αναγνωρίζουν τον σεβασμό ως προς το πρόσωπό τους και τα ιδιαίτερα στοιχεία τους, τις δυσκολίες και τις εμπειρίες τους και τον προσωπικό χρόνο που χρειάζονται ώστε να καλωσορίσουν τις αλλαγές που ισχυρά επιθυμούν. Εργάζομαι με οδηγό τη δύναμη και την εσωτερική ομορφιά κάθε ανθρώπου. Πιστεύω πως οι άνθρωποι δεν είναι αδύναμοι αλλά με το αίτημα και την επιθυμία τους, δύνανται να βιώσουν το ιδιαίτερο και απαιτητικό ταξίδι της ψυχοθεραπείας. Απαιτητικό καθώς αναδύεται η προσωπική αλήθεια, ο συγκαλυμμένος πόνος και τα ψυχικά αδιέξοδα, στοιχεία που ο θεραπευόμενος καλείται να επεξεργαστεί και να αξιοιποιήσει υπέρ της ζωής του με τρόπο που θα τον οφελεί βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Τι θα λέγατε σε κάποιον που θέλει να σας επισκεφθεί για πρώτη φορά;

Η κάθε πρώτη επαφή με έναν άνθρωπο που θέλει να με επισκεφθεί είναι μοναδική, καθώς διαμορφώνεται μέσα από την αλληλεπίδρασή μας και αποτελεί μια συγκατασκευή.

Σε μια υποθετική-ιδανική συνθήκη θα αναγνώριζα το θάρρος που χρειάζεται κανείς για να ζητήσει βοήθεια (απευθυνόμενος σε έναν ειδικό) όπως και την επιθυμία του να εισαχθεί σε μια θεραπευτική διαδικασία για να ανακαλύψει τα ενδόμυχα στοιχεία του, τόσο εκείνα που ενυπάρχουν μέσα του, όσο και εκείνα που αναδύονται στις σχέσεις του με τους άλλους ανθρώπους. Παράλληλα θα τόνιζα πως η επιθυμία για αναγνώριση, αλλαγή και απαλλαγή από δοσμένους ρόλους του παρελθόντος, γίνεται οδηγός και συνοδοιπόρος στο ψυχοθεραπευτικό ταξίδι και είναι ουσιώδης για την πολύπλευρη ανάπτυξη.

Πείτε μας μια ωραία ανάμνηση από τη δουλειά σας.

Οι αναμνήσεις είναι πολλές. Οι άλλοι άνθρωποι, οι θεραπευόμενοι, οι εμπειρίες σε διάφορα πλαίσια ψυχικής υγείας και η ιδεολογία αυτών των πλαισίων, περνούν στον ψυχισμό μας και μας διαμορφώνουν ως θεραπευτές. Οι ιστορίες των ανθρώπων μας συγκινούν, μας επηρεάζουν και μας δημιουργούν την αντίστοιχη θεραπευτική απόκριση. Για την ερώτησή σας θα σχολιάσω μια ζωγραφιά σε ένα κάδρο, που έφτιαξε μόνη της και μου δώρισε, η πρώτη θεραπευόμενη που είχα πριν χρόνια, μέσα στο οποίο απεικόνισε με τον δικό της τρόπο τη σχέση και τη συνεργασία που είχαμε. Ήταν από τις πιο συγκινητικές στιγμές. Το καδράκι με συντροφεύει και μου θυμίζει τα πρώτα μου βήματα στο χώρο της ψυχοθεραπείας, αλλά και όλους τους ανθρώπους που με έχουν εμπιστευτεί μέχρι τώρα.

Πώς μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει μαζί σας;

Είτε καλώντας στο 2810823693 & 6955309350, είτε στέλνοντας ηλεκτρονικό μήνυμα στο fotmant.psy@gmail.com

Ιστοσελίδα: https://www.mantzanafotini.gr/

fb: Μαντζάνα Φωτεινή Ψυχολόγος MSc