Όπως όλοι γνωρίζουμε, η μακροζωία σχετίζεται με τις καλές και υγιεινές συνήθειες στην καθημερινότητά μας. Μια νέα έρευνα που δημοσιεύεται στην βρετανική εφημερίδα Guardian αποκαλύπτει και άλλο ένα μυστικό για να ζήσουμε πολλά χρόνια και να ζήσουμε καλά: την αισιοδοξία.
Τα μέχρι σήμερα ερευνητικά δεδομένα είχαν δείξει ότι η αισιοδοξία σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών νόσων και πρώιμου θανάτου. Tα στοιχεία προέρχονται από την νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», την πρώτη έρευνα που κατέληξε στην επιστημονική σύνδεση της αισιοδοξίας με το προσδόκιμο ζωής.
«Υπάρχουν ενδείξεις ότι η μακροζωία σχετίζεται με την καλή υγεία και με τη ζωή χωρίς αναπηρίες. Η σημασία της συγκεκριμένης έρευνας έγκειται στο ότι μας δίνει τη δυνατότητα να προωθήσουμε την υγιή γήρανση μέσω της καλλιέργειας ψυχοκοινωνικών στοιχείων της προσωπικότητας, όπως η αισιοδοξία», δήλωσε η Λιούιν Λι, επικεφαλής συντάκτης της έρευνας, από τη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Βοστόνης.
Τα αναλυτικά στοιχεία της έρευνας
Αρχικά οι ερευνητές χώρισαν ένα δείγμα 70.000 γυναικών με μέσο όρο ηλικίας τα 70 έτη σε τέσσερις ομάδες ανάλογα με το επίπεδο αισιοδοξίας τους. Οι ομάδες παρακολουθήθηκαν από το 2004 έως το 2014. Διαπιστώθηκε ότι η διάρκεια ζωής της ομάδας με τις πιο αισιόδοξες γυναίκες ήταν κατά 15% μεγαλύτερη.
Παράλληλα, το δείγμα των ανδρών που χρησιμοποιήθηκε από τους ερευνητές υπήρξε αντικείμενο παρακολούθησης την περίοδο 1986 έως 2016, χωρίστηκε σε πέντε ομάδες και είχε μέσο όρο ηλικίας τα 62 έτη. Βρέθηκε ότι η ομάδα των πιο αισιόδοξων ανδρών ζούσε 11% περισσότερο από την ομάδα των λιγότερο αισιόδοξων.
Σύμφωνα με όσα κατέγραψαν οι ερευνητές, όσοι είχαν καλύτερη ψυχολογία και αισιοδοξία υιοθέτησαν πιο υγιεινές συνήθειες στην καθημερινότητά τους.
Όταν λήφθηκαν υπόψη το επίπεδο σωματικής άσκησης, η διατροφή, το κάπνισμα και το αλκοόλ, οι πιο αισιόδοξες γυναίκες φάνηκε να έχουν 9% μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τις λιγότερο αισιόδοξες. Στους άντρες το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 10%.
Η επικεφαλής συντάκτρια της έρευνας υπογραμμίζει ότι οι λόγοι για τους οποίους η αισιοδοξία σχετίζεται με τη μακροζωία είναι ακόμη άγνωστοι και χρειάζονται και άλλα ερευνητικά δεδομένα για να διευκρινιστούν πλήρως. «Οι καθημερινές υγιεινές συνήθειες, τα λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης και οι περισσότεροι κοινωνικοί δεσμοί εξηγούν εν μέρει αυτή τη σχέση», τονίζει.
Τη συνδρομή της ψυχολογίας στην υγεία τονίζει και η δρ. Κάθριν Χαρτ, ειδικός στην ψυχολογία της υγείας στο Πανεπιστήμιο Σίτι του Λονδίνου, λέγοντας πως πρέπει ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να ακολουθούν ισορροπημένη διατροφή και να ακολουθούν κάποιο σύστημα εκγύμνασης σε τακτική βάση, ωστόσο, η έρευνα αυτή αναδεικνύει, πόσο σημαντικό είναι να φροντίζουμε και την ψυχική μας υγεία εξίσου με τη σωματική.
Πηγή: therapies.gr