Ο Κλάδος για την Τέχνη της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, επιμένοντας σε μία πολύχρονη παράδοση, που καλλιεργεί με την επιλογή επίκαιρων κοινωνικών προβλημάτων, θα παρουσιάσει και το 2019 σε συνεργασία με τον κλάδο της Ψυχιατροδικαστικής μία σειρά κινηματογραφικών ταινιών που αντικατοπτρίζουν την ιδιαιτέρως σύγχρονη πρόκληση της Ευθανασίας που αφορά την υποκειμενική βούληση υπέρ της διακοπής της προσωπικής ζωής, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας (Ιερά οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου) από 3 Φεβρουαρίου έως 14 Απριλίου 2019.

Πρόκειται για την υποκειμενική αναζήτηση βοήθειας προς τον θάνατο όταν μορφές της ασθένειας καθίστανται αφόρητες, όταν ο ατομικός βίος αποκρούεται ως μη ανεκτός. Η αντιμετώπιση και εκτίμηση μιας ανάλογης συνθήκης δεν αφορά μόνον το περιβάλλον ενός πάσχοντος, ούτε μόνον την αναζητούμενη και αναπότρεπτη ιατρική παρέμβαση, αλλά την εμπλοκή μεγάλων ηθικών δισταγμών. Εντούτοις θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να μην παρακάμψουμε έναν ήδη οξύ διάλογο που διατρέχει την κοινωνική, ιατρική και καλλιτεχνική πραγματικότητα.

Μεταξύ των ταινιών, αναγνωρισμένων για το έργο τους σκηνοθετών, που έχουμε προγραμματίσει να προβληθούν ως αφορμή της συζήτησης για το θέμα που επιλέχτηκε είναι: ‘Ο Τζόνυ πήρε το όπλο του’, ‘Million dollar baby’, ‘Αλέξανδρος Βέλιος: Η τελευταία απόφαση’, ‘Μέλι’, “Η θάλασσα μέσα μου” και η βιογραφία του Jack Kevorkian.

Μετά από το πέρας κάθε ταινίας θα επακολουθήσουν εισηγήσεις και διάλογος με τους θεατές. Θα θέλαμε επίσης να υπενθυμίσουμε πως μετά την ολοκλήρωση ενός συνολικού προγράμματος – όπως πάντοτε προβλέπεται στα τελευταία έντεκα χρόνια – επακολουθεί διημερίδα με ένα ομόκεντρο θέμα για μια ευρύτερη ανάλυση και συζήτηση με εκπροσώπους διαφορετικών κατευθύνσεων της Τέχνης και της Επιστήμης.

Πρόγραμμα προβολών

3/2/2019
«Ο Τζόνυ πήρε το όπλο του», σκηνοθεσία Dalton Trumbo
Ομιλητές: Νάντια Μπεργιαννάκη, Γιώργος Τζεφεράκος

17/2/2019
«Αλέξανδρος Βέλιος: Η τελευταία απόφαση», σκηνοθεσία Αντώνης Τολάκης
Ομιλητές: Στέλιος Κρασανάκης, Νίκος Τζαβάρας, Αντώνης Τολάκης

3/3/2019
«Million dollar baby», σκηνοθεσία Clint Eastwood
Ομιλητές: Αργυρώ Κυριαζή, Γιώργος Μαυρογορδάτος

17/3/2019
«Μέλι», σκηνοθεσία Valeria Golino
Ομιλητές: Ηλίας Βλάχος, Ευρυδίκη Κραβαρίτη, Ελισάβετ Παπανδρέου

31/3/2019
«Η θάλασσα μέσα μου», σκηνοθεσία Alejandro Amenabar
Ομιλητές: Μανώλης  Βελιτζανίδης, Χρυσή Γιαννουλάκη

14/4/2019
«You don’t know Jack» (Kevorkian) σκηνοθεσία   Barry Levinson
Ομιλητές: Μαρία Διαλλινά, Λεωνίδας Κοτσαλής

Είσοδος: 7 ευρώ

Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136 (Στάση Μετρό Κεραμεικός), 210 3609695, 210 3612046