Χρόνος ανάγνωσης 2 ΄

Έχετε παρατηρήσει ότι το μυαλό σας δεν λειτουργεί με την ίδια διαύγεια που είχε πριν την πανδημία; Αν ναι, δεν είστε μόνοι. Το παρατεταμένο στρες από την πανδημία και τα απανωτά lockdown έχει συνέπειες και στην γνωστική διαδικασία σύμφωνα με τους ειδικούς. Όπως έχει διαπιστωθεί, το παρατεταμένο στρες σκοτώνει εγκεφαλικά κύτταρα και μειώνει ακόμα και το μέγεθος του προμετωπιαίου φλοιού – το τμήμα δηλαδή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την μνήμη, την συγκέντρωση και τη μάθηση.

Σύμφωνα με τον Μάικ Γιάσα, διευθυντή του Κέντρου Νευροβιολογίας της Μάθησης και της Μνήμης Irvine η πανδημία δεν ήταν απλώς ένα αγχωτικό γεγονός. Ήταν μία συλλογή από αγχωτικά στοιχεία, κάποια μάλιστα δυνητικά απειλητικά για την ίδια τη ζωή. Και όλα αυτά συνδυάστηκαν με απότομες αλλαγές στη σωματική μας δραστηριότητας, τις συνήθειές μας και τους καθημερινούς μας ρυθμούς.

Η δημοσιογράφος Κέλι Κορντάκι παρατήρησε πώς έπασχε από διάσπαση προσοχής και συχνά κατακλυζόταν από αρνητικά συναισθήματα, μία κατάσταση που κάποιοι αποκαλούν συνοπτικά «πανδημικό» εγκέφαλο.

Η κοινωνική αποστασιοποίηση και η μοναξιά είχαν σημαντικό αντίκτυπο σε πολλές περιοχές του εγκεφάλου μας. «Είδαμε μείωση του όγκου στην κροταφική, τη μετωπική και την ινιακή περιοχή», σε ανθρώπους που ήταν κοινωνικά περιορισμένοι. Το ίδιο συνέβη και στην αμυγδαλή και τον «ιππόκαμπο» των εγκεφάλων τους», εξηγεί η Μπάρμπαρα Σαχακιάν, καθηγήτρια κλινικής νευροψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.

Παρά το σαρωτικό αποτύπωμα της πανδημίας στους εγκεφάλους μας, οι ειδικοί είναι αισιόδοξοι, ποντάροντας στην πλαστικότητα του μυαλού και την ικανότητά του να ανακάμπτει.

Πώς να βοηθήσετε τον εγκέφαλό σας 

  • Ασκηθείτε. Υπάρχουν αρκετά στοιχεία που δείχνουν ότι η σωματική άσκηση βοηθά τον εγκέφαλο, αυξάνοντας την νευροπλαστικότητα του, δηλαδή την δυνατότητα προσαρμογής στις αλλαγές.
  • Ακούστε μουσική. Απολαμβάνοντας μουσική που μας αρέσει, ρίχνουμε τα επίπεδα κορτιζόλης στο σώμα, της κατ’ εξοχή ορμόνης του στρες.
  • Χαλαρώστε. Η διάθεση και η γνωστική λειτουργία πάνε «χέρι-χέρι». Η προσήλωση σε μικρές χαρές και η σημασία στην στιγμή, έχει συνδεθεί με πληθώρα θετικών επιδράσεων αφού φαίνεται να ρίχνει το στρες και να ενισχύει γνωστικές διαδικασίες όπως η μνήμη.

 

Πηγή: Guardian